Gids voor het binnenshuis kweken van rozemarijn

Inhoudsopgave:

Gids voor het binnenshuis kweken van rozemarijn
Gids voor het binnenshuis kweken van rozemarijn
Anonim
Plant van rozemarijn in pot en rozemarijnsteel in glas om te rooten
Plant van rozemarijn in pot en rozemarijnsteel in glas om te rooten

Stel je eens voor dat je 24 uur per dag toegang hebt tot de unieke, aromatische geur (en smaak!) van rozemarijn in je huis. Zou het niet geweldig zijn? Dit is niet alleen een mooi idee, maar de realiteit ligt ook binnen handbereik. Rozemarijn (Salvia rosmarinus) is een geweldig kruid om binnen te kweken. Door een paar belangrijke kweektips te volgen, kun je gemakkelijk het hele jaar door rozemarijn binnenshuis kweken. Klaar om aan de slag te gaan?

Hoe je rozemarijnplanten kunt laten groeien binnenshuis

Je kunt rozemarijn uit zaad laten groeien, maar het duurt erg lang voordat ze ontkiemen en beginnen te groeien. Als je op zoek bent naar een snelle manier om binnenshuis rozemarijn te gaan kweken, waarvoor je niet naar het tuincentrum hoeft te gaan, dan kun je het beste nieuwe planten uit stekjes halen. Dit houdt in dat je een paar knipsels van een bestaande plant neemt en deze in water of aarde bewortelt. Als je geen rozemarijnplant hebt, vraag dan een vriend om je een paar bladeren te laten afknippen. Rozemarijn is zo productief dat ze het graag willen delen.

Neem rozemarijnstekken

Het is heel gemakkelijk om stekken van een rozemarijnplant te vermeerderen, hoewel het belangrijk is om te weten waar je moet snijden. Rozemarijnstelen worden naar de bodem toe hard en broos; dat deel van de stengel zal zich niet effectief voortplanten. Zoek naar de plek waar de stengel houtachtig begint te worden en knip boven dat punt af, zodat je alleen zacht hout krijgt. Je kunt een tuinschaar of zelfs een schaar gebruiken om de snede te maken.

  • Elke stek die je gaat rooten moet ongeveer vijftien centimeter lang zijn.
  • Als de stengel die je knipt lang is, snijd hem dan in stukken om meerdere stekken te krijgen.
  • Verwijder de bladeren (gebruik ze in een recept) van de onderste twee (ongeveer) centimeter van elke stengel.

Rozemarijnwortelstekken in water

Het is uiterst eenvoudig om rozemarijnstekken in water te rooten. Doe gewoon een paar centimeter water in een glas of pot en plaats de rozemarijnstelen in het water. Het onderste gedeelte van elke stengel moet onder water staan. Plaats het glas in een zonnig raam, bij voorkeur binnen uw dagelijkse zichtlijn. Giet het water elke dag weg (op de meeste dagen is het in ieder geval prima als je hier en daar een paar dagen mist) en vervang het door vers water. Houd in de gaten of zich wortels vormen, die meestal binnen twee tot vier weken beginnen. Wanneer de wortels enkele centimeters lang zijn, is je plant klaar om in een container te worden getransplanteerd.

Rotsmarijnstekken in de grond

Als je je rozemarijnstekken liever rechtstreeks in de grond wortelt, is dat prima. Met deze optie hoeft u het water niet elke dag te verversen, maar moet u de grond wel vochtig (maar niet drassig) houden. Vul een kleine bak met drainagegaten met een potgrond die goed wegloopt. Zodra uw pot is geplaatst, dompelt u de onderkant van elke stek in een wortelhormoonpoeder en plaatst u deze vervolgens in de grond. Geef de grond grondig water en plaats hem in een raam waar hij elke dag zes tot acht uur zonlicht krijgt. Controleer de grond om de paar dagen; voeg water toe als het oppervlak zelfs maar enigszins droog begint aan te voelen. Het stekje zou binnen vier tot zes weken wortels moeten ontwikkelen. Zodra het begint te groeien, transplanteer je je bewortelde stek naar een grotere container.

Een rozemarijnplant buiten binnenshuis verplaatsen

Als je al een rozemarijnplant in pot hebt die buiten groeit en je deze voor de winter naar binnen wilt verplaatsen, is dat ook een haalbare optie. Als je dit gaat doen, heb je wat tijd nodig om deze warmteminnende plant te laten acclimatiseren aan de verandering van temperatuur en licht waarmee ze te maken krijgt in een klimaatgecontroleerd binnenklimaat. De beste manier om dit te doen is door uw rozemarijnplant elke dag een paar uur naar een gedeeltelijk schaduwrijke plek te verplaatsen, waarbij u geleidelijk de hoeveelheid tijd die hij buiten de normale standplaats in de volle zon doorbrengt, verhoogt. Hierdoor zal hij wennen aan een lagere temperatuur en gefilterd zonlicht. Na ongeveer een maand kunt u uw plant naar binnen brengen. Het is het beste om het binnen te brengen voordat de temperatuur onder de 50°F da alt.

Rosmarijn binnenshuis kweken als een professional

Nu je met succes rozemarijnstekken hebt geroot of een kamerplant naar binnen hebt gehaald, wat komt er daarna? Nu begint het plezier! Het is tijd om te beginnen met het kweken van je rozemarijnplant voor binnenshuis (of planten, waarom zou je stoppen met slechts één?).

Binnen tuinieren. Vrouwenhanden die voor kruiden zorgen
Binnen tuinieren. Vrouwenhanden die voor kruiden zorgen

Kies de perfecte container

Het kiezen van de juiste container helpt je rozemarijnplant klaar te maken voor succes. Als je een rozemarijnstekje hebt geworteld, verplaats het dan eerst naar een terracotta bak met een diameter van ongeveer vijftien tot twintig centimeter en een vergelijkbare diepte. Je hoeft niet per se terracotta te gebruiken, maar omdat de wortels van rozemarijn graag droog blijven, is terracotta bijzonder goed voor dit kruid. Zodra het kruid groter wordt dan de container diep is, wordt het tijd om het naar een grotere pot te verplaatsen. Als je een hangende rozemarijnvariëteit kweekt of als je een rechtopstaande rozemarijnvariëteit relatief kort wilt houden, kies dan voor een maximale potmaat van niet meer dan 30 cm in diameter en diepte. Als je een buitenplant naar binnen hebt gebracht, bewaar hem dan in de originele verpakking, tenzij je hem wilt verpotten.

Zorg voor voldoende licht

Rozemarijn heeft veel zonlicht nodig, dus het is een goed idee om je plant (of planten) in het zonnigste raam van je huis te plaatsen. Als je geen plek hebt waar ze minimaal zes tot acht uur direct zonlicht kunnen krijgen (uiteraard gefilterd door een raam), dan heb je kweeklamp nodig om deze planten van het licht te voorzien dat ze nodig hebben. Ga er niet van uit dat een plek die in de zomer veel licht geeft, het hele jaar door aan de behoeften van de plant zal voldoen. Als u uw plant in de zomer in een raam zet dat voor veel licht zorgt, kan het zijn dat u in andere periodes van het jaar toch voor extra kunstlicht moet zorgen.

Zorg voor precies de juiste watergift

Balans is de sleutel tot het effectief water geven van een rozemarijnplant binnenshuis. Het is beter om een rozemarijnplant onder water te zetten dan om hem te veel water te geven. Het idee is om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt, maar zorg er ook voor dat deze helemaal niet drassig is. Rozemarijnplanten binnenshuis hebben over het algemeen baat bij ongeveer elke twee weken water geven, maar je moet altijd de grond controleren voordat je water toevoegt. Voeg alleen water toe als de bovenste centimeter aarde droog is. Overweeg om de container op een schotel gevuld met kiezelstenen te plaatsen. Dit helpt de wortels te beschermen tegen drassig (en rotten) als gevolg van vochtophoping in de container.

Houd echte meeldauw op afstand

Echte meeldauw is niet alleen een probleem buitenshuis. Rozemarijnplanten zijn gevoelig voor echte meeldauw, zelfs als ze binnen worden gekweekt. Om het risico op echte meeldauw te minimaliseren, kunt u rozemarijnplanten zeer spaarzaam besproeien, alleen in tijden dat de lucht in uw huis extreem droog is. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat rozemarijnplanten voldoende luchtcirculatie hebben. Met dat in gedachten, vermijd het plaatsen van rozemarijnplanten zo dicht bij andere planten dat hun stengels of bladeren elkaar kunnen kruisen of verdringen. Een weelderig display met meerdere planten ziet er op het eerste gezicht misschien leuk uit, maar drukte kan leiden tot echte meeldauw op rozemarijnplanten.

Bemesten om rozemarijn te laten bloeien

Wil je je rozemarijnplanten binnenshuis helpen bloeien? Zorg ervoor dat u ze op de juiste manier bemest. Ze hebben niet veel kunstmest nodig, maar rozemarijnplanten hebben wel baat bij af en toe voeren. Het is een goed idee om elk voorjaar meststof met langzame afgifte aan uw plant(en) toe te voegen. U kunt de container bedekken met hoogwaardige compost of deze voeden met een soort vloeibare meststof die is ontworpen voor kamerplanten. Als alternatief kunt u hem in de lente of zomer maandelijks bemesten met een snelwerkende NPK-meststof. Als je meerdere kamerplanten hebt, kies dan voor de optie die je gebruikt voor het voeden van je andere planten, zodat je zo gemakkelijk mogelijk kunt bijhouden wanneer (en wat) je je planten moet voeden.

Is rozemarijn een goede kamerplant?

Met de juiste verzorging is rozemarijn absoluut een goede kamerplant. Sterker nog, het is een van de beste kruiden om binnenshuis te kweken. Hoe meer je leert over het planten, kweken en oogsten van rozemarijn, hoe gemakkelijker het zal zijn om te begrijpen waarom het een plant is die je in elke kruidentuin moet laten groeien, zowel binnen als buiten. Of rozemarijn nu het eerste kruid is dat je binnen kweekt of dat je het toevoegt aan een al bloeiende kruidentuin binnenshuis, je zult het zeker geweldig vinden om rozemarijn in huis te hebben.

Aanbevolen: