Verse peterseliekruiden planten en oogsten

Inhoudsopgave:

Verse peterseliekruiden planten en oogsten
Verse peterseliekruiden planten en oogsten
Anonim
peterselie kruidentuin
peterselie kruidentuin

Peterselinum crispum, gewoonlijk gekweekt als eenjarig kruid, is eigenlijk tweejaarlijks. In het eerste seizoen vormt het een bos bladeren. Het tweede jaar produceert hij bloemstengels en een dikke penwortel. Er zijn twee veel voorkomende soorten: gekruld en platbladig of Italiaans. Het gekrulde type wordt 8 tot 12 inch groot en is vooral bekend als garnering; het heeft de voorkeur in Groot-Brittannië. De platbladige variëteit heeft een sterkere smaak en wordt 2 tot 3 voet groot. Het is een hoofdbestanddeel van de Italiaanse keuken en wordt steeds populairder in Amerikaanse keukens. Peterselie zit in de wortelfamilie, Apiaceae, samen met koriander, dille en venkel. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.

Peterselie is de waardplant voor larven van enkele van de meest briljant gekleurde vlinders in Noord-Amerika, zoals de tijgerzwaluwstaart. Als u geel of groen en zwart gestreepte rupsen op uw plant ziet, laat deze dan met rust of verplaats ze voorzichtig naar een andere plant uit dezelfde familie. Je zou zelfs kunnen overwegen om speciaal voor hen een rij of twee peterselie in een vlindertuin te planten.

De wetenschappelijke naam komt van de Latijnse woorden voor 'steen' en 'selderij', omdat het een vergelijkbare smaak en gewoonte heeft als zijn relatieve selderij en in het wild groeit op rotsachtige hellingen.

Kweekomstandigheden peterselie

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Petroselinum crispum

Gemeenschappelijke naam- Peterselie

Planting tijd- Lente

Bloeitijd- Zomer van het tweede jaar

Gebruik - Containers, Kruiden Tuin, Culinair

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Umbellales

Family-Apiaceae

Geslacht- Petroselinum

Species - crispum

Beschrijving

Hoogte-12-36 inch

Spread- 12 -24 inch

Gewoonte- Stalky

Textuur- Fijn

Groeisnelheid- Matig

Blad- Donkergroen, zeer verdeeld

Bloem- Wit

Zaad- Klein, ovaal, beige

Cultivatie

Lichtvereiste-Zon tot halfschaduw

Bodem- Rijk, vochtig, goed doorlatend

Droogtolerantie - Laag

Dit kruid kan het beste worden gekweekt bij koud weer in rijke, gelijkmatig vochtige grond met veel organisch materiaal. De plant houdt van de volle zon, maar plant hem in warme klimaten op een plek waar hij wat rust krijgt van de middagzon. Ze kan ook binnen op een zonnige vensterbank worden gekweekt.

Cultivatie

Groei uit zaden of transplantaties. Het ontkiemen kan langzaam gaan, dus begin vroeg met zaaien, binnenshuis of onder een kap in de tuin in milde klimaten. Week de zaden een nacht en plant ze 6-8 weken vóór de geschatte laatste vorstdatum in uw regio. Zorgvuldig transplanteren omdat het wortelgeworteld is.

Gebruik van peterselie

De heldergroene bladeren en varenachtige textuur zijn aantrekkelijk in containers en borders, maar ook in de kruiden- of moestuin. Het ziet er mooi uit naast andere planten uit het koele seizoen, zoals altviolen, nachtgeurende stokken en aardbeien.

Het kruid is lekker in soepen, als garnering, in salades of groentegerechten, in pesto en om contrasterende kleuren toe te voegen aan tomatengerechten. Het is een hoofdingrediënt in de Italiaanse smaakstof gremmolata en de tabouli uit het Midden-Oosten. Peterselie bevat zeer veel vitamine C en A en bevat ook B1, B2 en ijzer.

Hoewel het kruid tegenwoordig veel wordt gebruikt bij het koken en al eeuwenlang wordt gebruikt, werd het lang geleden niet door mensen gegeten. In het oude Griekenland werd het als heilig en medicinaal beschouwd en werd het als kronen gedragen en op graven geplaatst. Medicinaal wordt het gebruikt als diureticum, windafdrijvend middel, eetlustopwekker en spijsverteringshulpmiddel, maar ook om de adem te verfrissen.

Andere kruiden om te kweken:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Koriander
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Sage

Aanbevolen: