15 vaste planten om in de herfst te planten voor de tuin van volgend jaar

Inhoudsopgave:

15 vaste planten om in de herfst te planten voor de tuin van volgend jaar
15 vaste planten om in de herfst te planten voor de tuin van volgend jaar
Anonim
Siertuin met diverse meerjarige bloemen
Siertuin met diverse meerjarige bloemen

De herfst is een goed moment om bollen en zaden te planten die in de winter koud in de grond moeten stratificeren. Het is ook de perfecte tijd om veel vaste planten te verdelen en te verplanten. Er zijn zelfs enkele mogelijkheden om vaste planten in de herfst in de grond te zetten. Houd er rekening mee dat alle planten die in deze tijd van het jaar aan uw tuin worden toegevoegd, vroeg genoeg moeten worden geplant, zodat hun wortels zich kunnen vestigen voordat de grond bevriest. Anders komen ze het jaar daarop niet meer terug. Ontdek een selectie vaste planten die u in de herfst kunt planten en beslis welke u aan uw tuin wilt toevoegen.

Anijs Hysop

Anijs Hysop
Anijs Hysop

De herfst is de perfecte tijd om anijshysop (Agastache foeniculum) te verdelen en te transplanteren. Dit is een simpele kwestie van gevestigde anijs-hysopplanten opgraven, hun wortelstokken verdelen en vervolgens opnieuw planten. Je kunt anijs-hysopzaden in de herfst ook uitzetten om koude lagen te stratificeren, maar dit kan ook in de late winter of het vroege voorjaar worden gedaan. De zaden van deze plant hebben licht nodig om te ontkiemen, dus bedek ze niet met aarde. Anijs-hysop is winterhard in USDA-zones 4-8.

Black-Eyed Susan

Susan met zwarte ogen
Susan met zwarte ogen

Black-eyed Susan (Rudbeckia) planten kunnen in de vroege herfst in de grond worden gezet, zolang ze maar ver genoeg vóór de eerste vorst worden geplant, zodat hun wortels zich kunnen vestigen voordat het echt koud wordt. Ze kunnen op elk moment in de herfst als zaad worden geplant, hoewel ze pas in de volgende lente opkomen. Susans met zwarte ogen zijn winterhard in USDA-zones 3-9.

Vlinderstruik

Vlinderstruik
Vlinderstruik

Butterfly bush (Buddleja) planten kunnen in de vroege herfst de grond in gaan, hoewel het belangrijk is om ze ruim vóór de eerste vorst te planten, zodat hun wortels de kans krijgen om zich te vestigen voordat de winter echt begint. Zorg ervoor dat u een steriele variëteit plant, zodat u uiteindelijk geen invasieve plant in uw landschap introduceert. Vlinderstruik is winterhard in USDA zones 5-10.

Kardinaalbloem

Kardinaal Bloem
Kardinaal Bloem

Kardinaalbloemen (Lobelia cardinalis) kunnen in het vroege najaar de grond in gaan. De late herfst is de beste tijd om kardinaalbloemzaden te planten, omdat ze een goede hoeveelheid koude stratificatie nodig hebben voordat ze zullen ontkiemen. Deze zaden hebben licht nodig om te ontkiemen, dus ze moeten aan de oppervlakte worden gezaaid en niet worden bedekt met een laag aarde. Kardinale bloemen zijn winterhard in USDA-zones 3-9.

Zonnehoed

Zonnehoed
Zonnehoed

Zonnehoedplanten (Echinacea) kunnen in het vroege najaar de grond in, zolang ze maar vroeg genoeg in het seizoen worden geplant, zodat er minimaal zes weken zijn voordat de eerste vorst begint. Zonnehoedzaden kunnen ook in de herfst of zelfs in de winter worden geplant. Ze moeten koud stratificeren om in het voorjaar te kunnen ontkiemen. Ze moeten bedekt zijn met ongeveer een centimeter aarde. Echinacea-planten zijn winterhard in USDA-zones 4-9.

Krokus

Een close-up van een paars bloeiende krokus
Een close-up van een paars bloeiende krokus

De herfst is de beste tijd om de meeste krokussen (Crocus) te planten. Herfstbloeiende krokusplanten zouden halverwege de zomer of vroege herfst de grond in moeten gaan. Bollen voor voorjaarsbloeiende krokussen moeten halverwege tot laat in de herfst worden geplant, tussen zes en acht weken vóór de eerste bevriezing van het jaar. Krokussen zijn winterhard in USDA zones 3-8.

Narcissen

Heldergele narcissen
Heldergele narcissen

Narcissenbollen (narcissen) moeten in de herfst worden geplant, nadat de grond is afgekoeld, maar vóór de eerste bevriezing. Het is over het algemeen het beste om het planten van narcisbollen ongeveer een maand vóór de verwachte eerste vorstdatum te plannen. Je wordt beloond voor je herfstinspanningen met bloei in de late winter/vroege lente (afhankelijk van waar je woont). Narcissen zijn winterhard in USDA zones 3-8.

Guldenroede

Guldenroede
Guldenroede

Guldenroedeplanten (Solidago) kunnen op elk moment tijdens het herfstseizoen de grond in, hoewel het ideaal is om ze vóór de eerste nachtvorst te planten. De herfst is ook de beste tijd om guldenroedezaden te zaaien, die vrij gemakkelijk ontkiemen. De meeste guldenroedevariëteiten zijn winterhard in USDA-zones 3-8, hoewel sommige cultivars in warmere streken winterhard kunnen zijn.

Hosta

Hosta groeit in een schaduwtuin
Hosta groeit in een schaduwtuin

De vroege herfst is een goed moment om hosta's (Hosta's) te planten, inclusief nieuwe planten en hosta's die zijn verdeeld. Hosta's geven de voorkeur aan schaduw en koelere temperaturen, dus het is ideaal om ze te planten nadat de temperaturen in de herfst beginnen af te koelen. Wacht echter niet tot vlak voor de eerste nachtvorst, want hosta's hebben tijd nodig om zich te vestigen voordat de grond bevriest. Hosta's zijn over het algemeen winterhard in USDA-zones 3-8; een paar variëteiten kunnen zelfs zomers in Zone 9 aanhouden.

Hyacint

Zoete hyacinten van de lente
Zoete hyacinten van de lente

Hyacinthusbollen moeten halverwege tot laat in de herfst de grond in, zodat ze voldoende tijd hebben om te stratificeren voordat ze in de lente bloeien. Het is het beste om te wachten met het planten van hyacintenbollen na de eerste nachtvorst, maar vóór de eerste bevriezing. Hyacinten zijn over het algemeen winterhard in USDA-zones 4-8, hoewel sommige bestand zijn tegen de omstandigheden in zones 3-9.

Japanse anemoon

Anemoon hupehensis
Anemoon hupehensis

Japanse anemoon (Anemone hupehensis) kan in de herfst geplant worden. Japanse anemonen hebben wortelstokken, dus ze moeten periodiek worden opgegraven en verdeeld. De herfst is een ideale tijd om Japanse anemonen te verdelen en te transplanteren, en om wortelstekken te nemen. Deze planten zijn winterhard in USDA zones 4-8.

Joe Pye Weed

Joe Pye wiet wilde bloemen
Joe Pye wiet wilde bloemen

Joe pye wietplanten (Eutrochium) kunnen in de vroege herfst in de grond worden gezet, hoewel het van essentieel belang is om het plantproces zo te timen dat de wortels voldoende tijd hebben om zich te vestigen voordat de vriestemperaturen beginnen. De herfst is de perfecte tijd om zaden voor deze plant te planten, omdat ze koude stratificatie nodig hebben voordat ze kunnen ontkiemen. Joe Pye-wietplanten zijn winterhard in USDA-zones 4-9.

New England Aster

New England-aster
New England-aster

New England-asters (Symphyotrichum novae-angliae) kunnen in de herfst worden geplant. Je kunt in de herfst nieuwe planten in de grond zetten of bestaande planten verdelen en verplanten. Het is het beste om ze minstens zes weken vóór de eerste herfstvorst in de grond te stoppen, vooral als je in een gebied bent waar de winters doorgaans erg koud zijn. Als je New England-aster uit zaad kweekt, moet je in de herfst zaaien om koude stratificatie mogelijk te maken. Deze planten zijn winterhard in USDA zones 4-8.

Sierallium

Sierallium
Sierallium

De herfst is de perfecte tijd om sieralliumbollen (Allium) in uw tuin te planten. Nauw verwant aan de uien- en knoflookplanten die mensen eten, worden sieralliums gekweekt vanwege hun visuele aantrekkingskracht en aantrekkelijkheid voor bestuivers. Plant er dit najaar wat in je tuin, en je zult in de lente de vruchten plukken (in bloei!) Sieralliums zijn winterhard in USDA-zones 3-8.

Tulp

tulpen landschap
tulpen landschap

Tulpenbollen (Tulipa) moeten in de herfst worden geplant, zodra de grond niet langer de hitte van de zomer voelt. Het is over het algemeen het beste om tulpenbollen kort na de eerste nachtvorst te planten, ruim vóór de eerste nachtvorst. Dit zorgt ervoor dat de grond koel genoeg is voor tulpenbollen en geeft ze tegelijkertijd de tijd om zich te vestigen voordat de grond bevriest, wat beide essentieel is voor het kweken van tulpen. Tulpen zijn winterhard in USDA-zones 3-7.

Verwar herfstplanten niet met herfstbloei

Niet alle herfstbloeiende vaste planten kunnen in de herfst worden geplant. Moeders bloeien bijvoorbeeld in de herfst en moeders zijn vaste planten. Moeders die in de herfst worden geplant, komen volgend jaar echter niet terug omdat hun wortels niet sterk genoeg zijn om de winter te doorstaan. Om ervoor te zorgen dat moeders meerjarig zijn, moeten ze in de lente worden geplant. Als je moederplanten koopt om in de herfst te planten en die je jaar na jaar terug wilt laten komen, bewaar ze dan in hun potten en neem ze mee naar binnen tijdens de winter. Wanneer de lente aanbreekt, plant u ze in de grond en blijft u voor ze zorgen. Als de herfst aanbreekt, zullen je moeders bloeien - en ze zullen echt meerjarig zijn omdat hun wortels sterk zullen zijn nadat ze de lente en de zomer hebben doorgebracht en in de grond zijn gevallen.

Aanbevolen: