Oost-Indische kersplanten planten en verzorgen

Inhoudsopgave:

Oost-Indische kersplanten planten en verzorgen
Oost-Indische kersplanten planten en verzorgen
Anonim
Oost-Indische kers
Oost-Indische kers

Nasturtium (Tropaeolum spp.) is een ouderwetse bloem die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds vaak wordt aangeplant vanwege de feloranje bloemen en weelderige ronde bladeren. Het kweekgemak en de neiging om opnieuw te zaaien hebben zijn welverdiende plaats in de harten van tuiniers gecementeerd.

Tuinieren met Oost-Indische kers

Oost-Indische kers groeit als een wijnstok van 1,5 tot 1,8 meter, die je over de grond kunt laten wandelen of langs een latwerk kunt laten klimmen. Er zijn echter dwergvariëteiten beschikbaar die groeien als compacte planten van slechts 20 tot 25 centimeter lang en breed.

Oost-Indische kers van dichtbij
Oost-Indische kers van dichtbij

Bloemen en bladeren

Nasturtium verdraagt de volle zon in koele klimaten, maar groeit goed in halfschaduw tot bijna volle schaduw, wat hij op warme plaatsen op prijs stelt. Het blad heeft een zeer weelderige textuur en een ronde vorm die kan variëren van 2,5 cm in diameter tot 10 cm breed. Schaduw vermindert het aantal bloesems, maar vergroot de bladgrootte.

Nasturtium-bloemen zijn meestal fel oranje, maar zijn verkrijgbaar in een reeks andere warme kleuren, waaronder geel, rood en crème. De bloemen zijn ongeveer 2,5 cm breed en eetbaar. Ze hebben een pittige smaak en worden vaak gebruikt om salades te garneren.

Hoe te gebruiken

Oost-Indische kers
Oost-Indische kers

Dwergoostindische kers worden gebruikt als eenjarige perkplant of in potarrangementen, vooral in hangende manden. De grotere, wijnstokachtige variëteiten hebben een rustieke charme wanneer ze over een oud hek of tuinmuur worden geplant, of informeel worden gebruikt in cottage-tuinen als een soort die over de grond slingert en de basis van grotere vaste planten verzacht. Ze vormen een prima vermomming om het verwelkte gebladerte van voorjaarsbloeiende bloembollen te verbergen en worden af en toe gebruikt als informele bodembedekker in boomgaarden of onder kleine sierbomen.

Het nadeel van Oost-Indische kers als bodembedekker is echter dat hij afsterft bij de eerste harde vorst in de winter en er in de hitte van de zomer armoedig uitziet. Oost-Indische kers is op zijn best in het koele weer van de herfst en de lente.

Groeiende Oost-Indische kers

Nasturtium verdraagt zowel zon als schaduw, hoewel gedeeltelijke zon met middagschaduw meestal het beste is. Als hij in de schaduw wordt geplant, is hij redelijk droogtetolerant, maar hij zal verschrompelen als hij langer dan een paar weken zonder water staat. Bij regelmatige irrigatie blijft hij weelderig en vol bloemen. Oost-Indische kers is niet kieskeurig wat betreft grondsoort, maar geeft de voorkeur aan een bedje van losse tuingrond verrijkt met compost.

Planten uit zaad

Oost-Indische kers binnenshuis beginnen
Oost-Indische kers binnenshuis beginnen

Oost-Indische kers is een van de gemakkelijkste planten om uit zaad te kweken. Plant hem eenvoudig een halve centimeter diep in losse tuingrond en houd hem vochtig - hij zou binnen een week moeten ontkiemen. De dwergvariëteiten zijn vaak verkrijgbaar in sixpacks en kunnen op een afstand van 20 cm worden geplant. Oost-Indische kers kan in de late winter ook binnenshuis in een zonnig raam worden gestart. Verplant de zaailingen zodra de grond in het voorjaar kan worden bewerkt voor een vroege bloei.

Onderhoud

Er is niet veel onderhoud aan Oost-Indische kers. Geef hem regelmatig water en verwijder de bladeren als ze vervagen. Wanneer de hele plant aan het einde van het groeiseizoen begint te verwelken, of als ze er verfomfaaid uitzien in de hitte van de zomer, trek ze dan gewoon bij de wortels omhoog en plaats ze op de composthoop. Oost-Indische kers zaait zichzelf meestal jaar na jaar op dezelfde plek.

Er zijn weinig plagen of ziekten waar Oost-Indische kers last van hebben, hoewel bladluizen soms het sappige gebladerte opzoeken. Als dit gebeurt, zal een krachtige waterstraal uit de slang of een insectendodende zeep ze meestal verwijderen. Ernstig geïnfecteerde planten kunnen eenvoudig worden verwijderd.

Geselecteerde variëteiten

Oost-Indische kers worden geselecteerd op hun grootte, bloemkleur en soms bladkleur.

Oost-Indische kers op hek
Oost-Indische kers op hek
  • 'Peach Melba' is een dwergvariëteit met dubbele gele bloemen met een roodachtig oranje centrum.
  • 'Moonlight' wordt 1,80 meter hoog en draagt lichtgele bloesems.
  • 'Empress of India' heeft karmozijnrode bloemen en wordt ongeveer 1,20 meter lang.
  • 'Alaska' is een dwergvariëteit die bekend staat om zijn bonte blad en een mix van gele, crèmekleurige en dieprode bloesems.

Eenvoudig en leuk

Er is niets bijzonder exotisch aan Oost-Indische kers; ze zijn slechts een van die simpele, ouderwetse bloemen waar je moeilijk niet van kunt houden. Een investering van een paar dollar in een pakje zaad zal een leven lang vreugde van Oost-Indische kers opleveren.

Aanbevolen: