Agapanthus planten, kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Agapanthus planten, kweken en verzorgen
Agapanthus planten, kweken en verzorgen
Anonim
agapanthus van dichtbij
agapanthus van dichtbij

Agapanthus, ook wel lelie van de Nijl genoemd, is een prachtige meerjarige bloem afkomstig uit Zuid-Afrika. De enorme bollen blauwe bloemen en het weelderige blad geven een uitgesproken exotische sfeer aan het landschap, waar het ook wordt geplant.

Een grootse vertoning

agapanthus klaar om te bloeien
agapanthus klaar om te bloeien

Agapanthus heeft glanzende, riemvormige groenblijvende bladeren die meer dan 30 cm lang worden. De bloemstengels steken enkele meters boven de nette groepjes gebladerte uit en barsten in de zomer uit met pompons van lichtblauwe bloesems, hoewel er verschillende andere bloemkleuren zijn gekweekt.

De individuele bloemen hebben een buisvormige of klokvormige vorm en zijn 2,5 tot 5 cm lang. De bloemknoppen zelf zijn behoorlijk aantrekkelijk, zelfs voordat ze opengaan.

Groeigewoonte en tuingebruik

Korte, vlezige wortelstokken zorgen ervoor dat agapanthus zich kan uitbreiden en langzaam de grond kan koloniseren om uitgestrekte plekken in het landschap te vormen. Om deze reden wordt het vaak gebruikt voor een massaal effect, zoals een bodembedekker van siergras, maar met een grote bloemenpracht in de zomer.

Afzonderlijke agapanthus-exemplaren werken goed als centraal punt in containertuinen en de dwergvariëteiten zijn nuttig als rand langs paden en bedden van grotere vaste planten.

Agapanthus kweken

landschapsarchitectuur met agapanthus
landschapsarchitectuur met agapanthus

Agapanthus groeit in USDA zones 7-11, hoewel het blad in de winter aan de koudere kant van het verspreidingsgebied kan afsterven. In koudere klimaten kun je hem kweken als een exemplaar in pot en hem in de winter binnenshuis op een zonnig raam zetten.

Hij houdt van volle zon in milde klimaten, hoewel een beetje schaduw in de middag handig is op erg warme plaatsen. Agapanthus heeft een gemiddelde water- en bodembehoefte - zeker geen plant voor droge plaatsen met arme grond, maar hij heeft niet het meest vruchtbare tuinbed of uitgebreide verwennerij nodig om te groeien en bloeien. Het vereist echter een goede drainage.

Merk op dat alle delen van agapanthus giftig zijn

Planten

In milde winterklimaten kan agapanthus in de herfst in de grond worden gezet, maar op de meeste plaatsen is het veiliger om hem in de lente te planten. Maak de grond los tot een diepte van vijftien centimeter voordat je agapanthus plant en meng er een laagje compost van vijf tot tien centimeter door.

Het is een vrij veel voorkomende landschapsplant in Florida en Californië, hoewel tuinders in andere gebieden hem online kunnen bestellen bij een van de volgende kwekerijen:

  • Plant Delights Nursery verkoopt acht verschillende soorten agapanthus voor $ 15 per stuk.
  • Kens Nursery biedt paren agapanthusplanten aan voor ongeveer $ 16 of minder.

Verzorging

Geef agapanthusplanten bij warm weer minstens één keer per week grondig water, maar geef geen water als het koel en vochtig is. Als de planten in de lente beginnen te groeien, voed ze dan met een uitgebalanceerde, universele meststof en opnieuw in de late zomer nadat de bloesems zijn vervaagd.

  • Gebladerte afsnijden - Snijd de bloemstengels tot op de grond af nadat de bloei is voltooid en verwijder eventuele lelijke bladeren gedurende het groeiseizoen. Als de planten in de winter inactief worden, knip dan het blad volledig tot op de grond af.
  • Verdeling - Om de paar jaar kunnen stukken agapanthus worden verdeeld om meer groeiruimte voor de wortels te creëren en nieuwe planten te creëren om andere delen van de tuin op te vullen.
  • Plagen en ziekten - Zolang aan de fundamentele groeiomstandigheden wordt voldaan, heeft Agapanthus zelden last van plagen of ziekten.

Populaire cultivars

Agapanthus is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan vormen om aan uw tuinbehoeften te voldoen, en ze groeien allemaal in USDA zones 7-11:

cultivar van agapanthus
cultivar van agapanthus
  • 'Albus' is een witbloemige vorm die zestig centimeter hoog wordt.
  • 'Elaine heeft donkerpaarse bloemen van ongeveer 1,20 meter hoog.
  • 'Loch Hope' bloeit laat in de zomer, met bloemstengels tot anderhalve meter hoog.
  • 'Tinkerbell' is een dwergselectie met bonte bladeren die slechts 30 cm hoog worden.

Absoluut betoverend

Agapanthus is een van die planten die mensen doet zwijmelen. Niet alleen zijn de bloemen enorm en intens gekleurd, het algehele uiterlijk van de plant lijkt op een sprookje.

Aanbevolen: