Hoe de rode spinlelie te planten en te verzorgen

Inhoudsopgave:

Hoe de rode spinlelie te planten en te verzorgen
Hoe de rode spinlelie te planten en te verzorgen
Anonim
Rode spinlelies
Rode spinlelies

Als u op zoek bent naar een snelgroeiende, laatbloeier die uw tuin in de herfst kleur geeft, overweeg dan om de rode spinlelie toe te voegen aan uw achtertuinlandschap. Deze kleurrijke bloem is onder de meeste omstandigheden gemakkelijk te kweken, dus als je een gebied hebt dat moeilijk te planten is vanwege de slechte grond, is dit misschien precies wat je zoekt.

Basisgroei en bloei

Rode spinlelies worden ook orkaanlelies genoemd omdat ze beginnen te bloeien tijdens het hoogtepunt van het orkaanseizoen in september en oktober, en vooral na zware regenval. Ze hebben geen blad als ze ontkiemen en beginnen te bloeien.

  • Stengels- Elke bol produceert maximaal vier groene stengels die plotseling begin tot eind september of begin oktober uit de grond ontspruiten en snel uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 45 centimeter in ongeveer een week.
  • Bloei - Wanneer de plant bloeit, gaan ongeveer zes tot acht individuele felrode bloemen open om een grote, parapluvormige bloem te creëren met een diameter van meer dan twintig centimeter.

De bloemen gaan maar een paar weken mee en zodra ze verwelken en afsterven, verschijnen pas de riemachtige bladeren. De plant houdt de bladeren de rest van het jaar vast tot de zomer, wanneer ook zij afsterven. Een aantal weken lang heeft de plant geen blad totdat het tijd is voor de bloemen om weer uit de grond te komen en het bloeiproces opnieuw te beginnen.

bloeit
bloeit
bladeren
bladeren

Planttips

Net als bij tulpen produceert de rode spinlelie (Lycoris radiata) geen zaden om nieuwe planten te starten. In plaats daarvan plant u bollen, waarbij de optimale tijd om te planten meestal de lente is, hoewel u de bollen ook tijdens de zomermaanden kunt planten. De lelies zijn winterhard in USDA zones 7 tot en met 10.

verschillende verlichting
verschillende verlichting

Voorkeurslichtomstandigheden

Rode spinlelies groeien goed op plaatsen in halfschaduw tot volle zon. Lelies die op gedeeltelijk schaduwrijke locaties worden gekweekt, produceren echter meer bloemen en meestal eerder dan lelies die op zonnige locaties worden gekweekt. Probeer bollen in zowel zonnige als schaduwrijke gebieden te planten om het aantal bloeiende planten gedurende de maand te spreiden.

Voorkeursbodemomstandigheden

De lelie groeit in een breed scala aan grondsoorten die goed draineren, maar het beste presteren in organisch rijke bodems die vocht vasthouden maar niet gevoelig zijn voor drassigheid. De bodem moet in de zomer aan de droge kant blijven, wanneer de bollen in hun rustfase gaan. Als de bollen worden geplant in een bodem die constant nat is, kunnen ze gaan rotten.

Containeroverwegingen

Rode spinlelies groeien goed in containers, op voorwaarde dat de containers groot genoeg zijn om het hele wortelstelsel te huisvesten. Wanneer u een container selecteert, zorg er dan voor dat u de bollen plant in een container die minstens 18 inch diep is en voorzien is van afvoergaten aan de onderkant. Het gebruik van een grote kuip of ton werkt goed. Gebruik een organisch rijke potgrond. Als de container niet diep genoeg is, zal de spinlelie mogelijk nooit bloeien omdat de wortels te beperkt zijn.

Hoe te planten

Of u de bollen nu direct in de tuin of in een container plant, volg deze tips voor het beste succes.

bollen planten
bollen planten
  1. Elke bol moet met de goede kant naar boven worden geplant. Het meer puntige uiteinde wordt als de bovenkant beschouwd.
  2. Plant elke bol in een gat dat net diep genoeg is zodat de nek uit de grond steekt en de onderkant van de bol bedekt is met aarde. De hele bol met aarde bedekken en te diep planten, ontmoedigt de bloei.
  3. Zet de bollen minimaal 20 cm uit elkaar en geef de plantplaats of container na het planten voldoende water.

Zorg voor de planten

Als u op zoek bent naar een onderhoudsarme plant om toe te voegen aan uw landschap, zoek dan niet verder dan rode spinlelies. Ze hebben weinig verzorging nodig om vruchtbaar te kunnen groeien.

Voortdurend water geven

Zodra de bollen zijn geplant, geeft u ze ongeveer één keer per week water, tenzij u in een gebied woont waar het vaak regent. Wanneer de planten in volle bloei staan, moet u de watergift elke dag of om de dag verhogen om de levensduur van de bloemen te verlengen, vooral als uw weersomstandigheden warm en droog zijn. Tijdens de zomer, wanneer de lelie inactief is, verminder je de watergift totdat de bloemstengel tevoorschijn komt.

Snoeien

Rode spinlelies hebben weinig of geen snoei nodig. Als je het blad afsnoeit terwijl het vergeelt en voordat het volledig verwelkt en afsterft, beroof je de bol van de broodnodige voedingsstoffen, wat een negatief effect kan hebben op de bloei van volgend jaar. Het blad begint geel te worden en sterft af in de zomer. Als je de behoefte voelt om de plant schoon te maken, wacht dan tot de bladeren volledig bruin en dood zijn voordat je gaat snoeien.

Bemesten

Dit familielid van de amaryllisfamilie is genaturaliseerd in warme gebieden van de VS, dus er is weinig of geen voortdurende voeding nodig om overvloedig te groeien en bloemen te produceren. Het kan geen kwaad om de bollen een gezonde dosis voedingsstoffen te geven, maar u moet wel een paar basisstappen volgen, zodat u de bol of het blad niet beschadigt.

  • Bemest pas geplante bollen niet, anders kun je ze beschadigen en mogelijk de bloei vertragen.
  • Breng alleen kunstmest aan op bollen die bladgroen produceren op gevestigde planten.
  • Breng om de maand een mengsel van 5-10-10 aan nadat het blad in de herfst tevoorschijn komt tot de rustperiode.

Als u ervoor kiest om kunstmest aan te brengen, zorg er dan voor dat u deze na het aanbrengen goed in de grond water geeft en van het gebladerte verwijdert, anders kunnen de bladeren verbranden.

Bloeilampen verdelen

lamp
lamp

Rode spinlelies groeien het beste op een ongestoorde plek en de enige keer dat je moet graven in het gebied waar de bollen worden geplant, is wanneer je ze verdeelt. Nieuwe bollen ontwikkelen zich snel en om ze goed te laten bloeien en groeien, kunt u de bollen het beste om de paar jaar verdelen. Het is het beste om te wachten met dit klusje als de bollen tijdens de zomermaanden in rust komen. Verdelen op andere tijdstippen van het jaar, wanneer er bladeren of bloemen aanwezig zijn, kan de bloei meerdere seizoenen vertragen.

Pas geplante bloembollen zonder een goed wortelstelsel kunnen twee seizoenen duren voordat ze bloeien. Bollen die op de juiste tijd van het jaar zijn verdeeld en hun wortelsysteem behouden, bloeien over het algemeen in hetzelfde seizoen.

Wanneer u de bollen verdeelt, graaf dan voorzichtig rond de plantplaats en til de bollen voorzichtig uit de grond, waarbij u ervoor zorgt dat u, indien mogelijk, het hele wortelsysteem krijgt. Trek de massa bollen uit elkaar en plant ze opnieuw in de tuin of een container, op een afstand van 20 cm van elkaar. Geef de plantplaats water na het herplanten.

Plagen en ziekteproblemen

Een ander onderhoudsvrij kenmerk van de rode spinlelie is dat ze geen last heeft van grote plagen of ziekteproblemen. In feite zijn slakken de enige plaag die de plant kan hinderen. Een gemakkelijke en niet-giftige manier om uw tuin van slakken te ontdoen is door kleine bakjes bier in de buurt van de rode spinlelies te plaatsen. Je kunt de container in de grond begraven om hem op zijn plaats te houden, maar laat hem minimaal 2,5 cm uit de grond steken. De naaktslakken worden aangetrokken door het bier en kruipen erin en verdrinken.

Rode spinlelies opnemen in uw landschap

op het gebied van landschapsarchitectuur
op het gebied van landschapsarchitectuur

Vanwege het gebrek aan blad zien rode spinlelies er het beste uit als ze in meerdere trossen worden geplant, in bedden met bodembedekkers zoals klimop of planten zoals de Chinese grondorchidee, om een groene achtergrond te creëren. Deze hoge bloemen, die oorspronkelijk uit Japan en China komen, zien er geweldig uit als ze in borders, bloembedden of containers worden geplant en worden gebruikt om gebieden te verwilderen. Door hun hoogte zijn ze een geweldige aanvulling op snijbloemstukken.

Giftige tip:Rode spinlelies zijn giftig als ze worden ingeslikt, waardoor ze mogelijk gevaarlijk zijn voor huisdieren of jonge kinderen. Deze giftige kwaliteit maakt ze onsmakelijk voor herten en konijnen die vaak in uw tuin komen.

Waar te koop

In gebieden waar rode spinlelies winterhard zijn, kun je verpakte bollen vinden bij je plaatselijke tuincentrum. Je kunt de bollen ook kopen bij online winkels zoals American Meadows en Easy to Grow Bulbs. Pakketten met lampen bevatten meestal één tot drie lampen.

Rode Verrassingslelies

Rode spinlelies worden ook wel rode verrassingslelies genoemd, omdat ze plotseling en onverwacht schijnbaar uit het niets bloeien. Hun prachtige bloemen zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje heldere, levendige kleuren aan het herfstlandschap en ontwikkelen zich in de loop der jaren tot grote bosjes. Dankzij hun gemakkelijke verzorging zijn de lelies de perfecte keuze voor tuinders met zwarte duimen.

Aanbevolen: