Tulpen planten, kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Tulpen planten, kweken en verzorgen
Tulpen planten, kweken en verzorgen
Anonim
kleurrijke tulpen in de tuin
kleurrijke tulpen in de tuin

De tulp is een van de populairste bloemen ter wereld. Deze bollen komen oorspronkelijk uit Turkije en worden al duizenden jaren gekweekt. De bloemen bereikten hun hoogtepunt van populariteit in Nederland rond 1630, toen het enthousiasme voor nieuwe variëteiten een speculatieve waanzin veroorzaakte die bekend staat als tulpenomanie. Zelfs als ze nu niet zo'n niveau van aanbidding creëren, zijn ze nog steeds een geliefde lentebloem voor veel tuinders.

Tulpenbollen kweken

Tulpen zijn een van de gemakkelijkste bollen om te kweken. Deze voorjaarsbloeiende bloembollen worden, net als die van narcissen en hyacinten, in het najaar geplant. De meeste bloeien goed gedurende een of twee jaar, dus waarschijnlijk wilt u na twee jaar de bollen opgraven en nieuwe planten. Sommige tulpen verplanten echter en doen het jarenlang goed. De meeste soorten zijn resistent tegen plagen en ziekten.

Tulpen zijn winterhard in de zones 3 tot en met 7. Omdat ze een periode van winterkou nodig hebben om te bloeien, gedijen ze in koude klimaten. In warmere gebieden moet u mogelijk specifieke variëteiten kiezen of voorgekoelde bollen planten en deze als eenjarige planten behandelen. Met zorg kun je echter ook in het voorjaar tulpen planten.

Een waarschuwing: tulpen zijn licht giftig voor mensen, en nog giftiger voor huisdieren.

Tulpenbollen kopen

tulpenbollen in handen van tuinman
tulpenbollen in handen van tuinman

Kies lampen van hoge kwaliteit van een betrouwbare bron. Hoe groter de bol, hoe groter en beter de bloem die je krijgt. Tulpen zijn er in vele kleuren, vormen en maten. Verschillende soorten bloeien op verschillende tijdstippen. Door variëteiten te mengen, kunt u wekenlang bloemen in uw tuin laten bloeien.

Tulpen planten

graaf een gat om de tulpenbol in de tuin te planten
graaf een gat om de tulpenbol in de tuin te planten

Tulpen gedijen in de volle zon. Ze gaan het langst mee als de bollen überhaupt op de juiste manier worden geplant. Cultiveer de grond tot een diepte van een voet en werk indien nodig wat compost in. Een goede afwatering is essentieel. Plaats de bollen met de punt naar boven ongeveer tien tot vijftien centimeter diep, hoewel de exacte diepte voor het planten van tulpen afhankelijk is van de grootte van de bol. Een goede vuistregel is om de bol op drie keer de hoogte van de bol te planten. Dus als de bol vijf centimeter hoog is, plant hem dan vijftien centimeter diep.

Na het planten water geven om de wortelgroei te stimuleren. In koude wintergebieden kan het plantgebied worden gemulleerd zodra de grond bevroren is, voor extra bescherming.

Tulpen water geven en bemesten

Tulpen hebben alleen water nodig tijdens perioden van droogte. Ze moeten twee keer per jaar worden bevrucht:

  • Bemesten met bolmest of beendermeel volgens de instructies op de verpakking in het voorjaar als er nieuw blad verschijnt.
  • Bemest opnieuw in de herfst.

Tulpen snoeien na de bloei

Als je tulpen uitgebloeid zijn, verwijder je de bloemhoofdjes, maar laat je de plant afsterven voordat je bladeren verwijdert. De bladeren zullen uiteindelijk geel worden en beginnen te verschrompelen. Op dit moment is het prima om ze te verwijderen.

Hierdoor kan de plant voedsel maken voor de bloemen van volgend jaar.

Tips om elk jaar tulpen terug te laten komen

Als je denkt aan voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals narcissen en hyacinten, ben je gewend aan het idee dat ze jaar na jaar terugkomen en bloeien. Tulpen kunnen op die manier een beetje teleurstellend zijn, omdat veel hybriden maar een jaar, misschien twee, bloeien. Als u echter tulpen wilt die elk jaar betrouwbaar terugkomen, kunt u een paar dingen doen.

  • Kies het juiste type. Zoek naar tulpen die het label 'goed voor verwildering' of 'goed voor vergroening' hebben. Twee populaire soorten zijn de tulpen 'Emperor' en 'Triumph'.
  • Zorg ervoor dat jeplant op een plek met goed doorlatende grond. Het moet ook een plek zijn die in de volle zon staat.
  • Laat het gebladerte liggen. Het kan er een beetje lelijk uitzien als het begint te vergelen, maar het is belangrijk om het te laten staan, zodat de bol energie kan opslaan voor volgend jaar.
  • Bemesten. Een bemesting in de lente en de herfst zorgt ervoor dat de bol sterk genoeg is om elk jaar de bloei te ondersteunen.

Hoewel al deze tips belangrijk zijn, begint het allemaal met het selecteren van de beste variëteit. Zoek zoals hierboven vermeld naar soorten of botanische tulpen die goed zijn voor verwildering. Niet alleen komen ze jaar na jaar terug, maar ze produceren ook tulpenbollen, voor extra bloei later.

Landschapsarchitectuur met tulpen en tulpengezellen

tulpen geplant langs tuinhek
tulpen geplant langs tuinhek

Er zijn een paar tips die u kunt volgen om uw lentetuin er op zijn best uit te laten zien. Door ze te volgen, kun je die weelderige, kleurrijke look krijgen waar elke tuinman van droomt, en bovendien een langere bloeiperiode krijgen.

  • Tulpen zien er het beste uit als ze slechts enkele centimeters uit elkaar worden geplant, in informele groepjes van minstens vijf.
  • Kies een enkele variëteit of plantenvariëteiten in contrasterende of complementaire kleuren naast elkaar.
  • Kies variëteiten met verschillende bloeitijden om het bloeiseizoen te verlengen.
  • Voeg contrast toe aan uw aanplant met andere voorjaarsbloeiende bloembollen zoals muscari, scilla en fritillaria.
  • Vroegbloeiende vaste planten zoals bloedend hart, akelei en longkruid passen ook goed bij tulpenbloemen.
  • Aangezien het blad in de late lente of vroege zomer afsterft, kan het behoorlijk onaantrekkelijk zijn. Het afstervende blad of de kale plekken in de tuin kunt u verbergen door tussenplanten met andere vaste planten. Enkele goede metgezellen zijn onder meer vrouwenmantel, ooievaarsbek, daglelie, kattekruid, zonnehoed, spinkruid en siergrassen.

Soorten tulpen

Er zijn honderden tulpenvariëteiten. Welke je kiest, hangt af van waar je woont, waar je plant, het gewenste effect en welke kleuren tulpen je voorkeur heeft. Twee veelgebruikte manieren om ze te groeperen zijn op bloeitijd en bloemhoogte. Door met beide variabelen rekening te houden, kun je een interessant geheel creëren met een lang bloeiseizoen. Enkele voorbeelden van de typen vindt u hieronder.

Vroege tulpenvariëteiten

Kaufmanniana vroegbloeiende tulpen
Kaufmanniana vroegbloeiende tulpen
  • Kaufmanniana:Dit zijn betrouwbare vaste planten die slechts 10 tot 12 centimeter hoog worden. De bloemen hebben een sterachtige, waterlelieachtige vorm als ze open zijn. Kaufmanniana-cultivars hebben vaak gestreepte of gevlekte bladeren.
  • Fosteriana: Fosteriana, ook wel de keizertulp genoemd, heeft grote, majestueuze bloemen op stengels van 10 tot 20 inch. Bekende cultivars zijn onder meer de felgekleurde 'Golden Emperor', 'Red Emperor' en 'Orange Emperor.'
  • Single Early: Dit is de oudste groep in de teelt. Rassen hebben enkele, komvormige bloemen op planten van 10 tot 18 inch hoog. Veel Single Early-tulpen zijn geurig en goed te broeien. Populaire cultivars zijn onder meer 'Beauty Queen', met geurige bloemen in een mix van roze, zalm en abrikoos; 'Paarse Prins' en 'Kerstmiswonder.'
  • Soort Tulp: Er zijn veel verschillende soorten van deze vroege bloeiers. De meeste zijn tien tot tien centimeter hoog en ideaal voor rotstuinen of andere kleine tuinen.

Tulpvariëteiten middenseizoen

gefranjerde tulp
gefranjerde tulp
  • Triumph:Deze variëteiten hebben traditioneel gevormde bloemen en worden maximaal 60 cm hoog. Velen zijn ontwikkeld voor snijden en forceren. Triumph heeft geen lange levensduur en wordt vaak behandeld als eenjarige planten. 'Abrikozenschoonheid' heeft geurige abrikozenbloemen; 'Atila,; dat is violet-paars; en 'Calgary' is een prachtige witte bloem.
  • Darwin Hybrids: Deze grote, klassieke bloem is de hoogste en een van de beste voor vaste planten. Het zijn uitstekende snijbloemen en uitstekend geschikt voor de broeierij. Cultivars zijn onder meer de populaire, roodbloeiende 'Apledoorn'; 'Koningin van de Nacht', die bijna zwarte bloemen heeft; en het prachtige 'Burning Heart', met romige bloemen in rood en geel.
  • Fringed: Deze midden- tot laatbloeiende cultivars dragen komvormige bloemen met gefranjerde randen. Hoogtes variëren. Cultivars omvatten 'Blue Heron', met violette bloemen; 'Hamilton', met gouden bloemen; en 'Burgundy Lace', die goed presteert als vaste plant.

Late tulpenvariëteiten

engelachtige dubbele tulp
engelachtige dubbele tulp
  • Double Late:Deze worden vaak pioentulpen genoemd, omdat ze zoveel bloemblaadjes hebben. De bloemen bloeien laat en zijn zeer lang houdbaar. De meeste Double Late zijn ongeveer 45 centimeter lang. 'Angelique' heeft lichtroze bloemen met een donkerder roze tint. 'Carnaval de Nice' heeft een opvallend contrast van wit en karmozijnrood. 'Lilac Perfection' lijkt op een lavendelroos.
  • Leliebloemig: Deze bloemen hebben een unieke, gereflecteerde vorm die lijkt op een lelie. De meeste worden 14 tot 24 centimeter lang. Cultivars omvatten 'West Point', dat schitterend geel is; 'Aladdin, ' rood met gele randen, en 'White Triumphator.'
  • Parrot: Gegolfde, gekrulde bloemblaadjes in opvallende kleurencombinaties geven Parrot-tulpen een dramatische uitstraling. Hoogtes variëren van 12 tot 28 inch, en de bloeitijden variëren van midden tot laat in de lente. Opvallende variëteiten zijn onder meer 'Black Parrot', met paarszwarte bloemblaadjes; 'Oranje Favoriet'; en 'Texas Flame', die geel en rood bloeit.

Ongelooflijke bloemen, de hele lente

Met zoveel beschikbare tulpenkleuren, soorten, vormen en maten kun je de hele lente een weelderige, kleurrijke tuin hebben. Kortere soorten tulpen groeien ook goed in containers, zodat je die prachtige lentekleur kunt hebben waar je maar wilt.

Aanbevolen: