Trillium-bloemen kweken: gids voor planten en verzorgen

Inhoudsopgave:

Trillium-bloemen kweken: gids voor planten en verzorgen
Trillium-bloemen kweken: gids voor planten en verzorgen
Anonim
trillium-pleister
trillium-pleister

Trilliums, ook bekend als wake-robins en toadshade, zijn wilde bloemen in het bos die voorkomen in de gematigde bossen van de wereld, vooral in Noord-Amerika. Het tegenkomen van een stukje trillium dat bloeit in het bos is een zeldzame traktatie, maar het is ook mogelijk om ze thuis in de tuin te laten groeien.

Een plant van drie

zuiver wit trillium
zuiver wit trillium

Trilliums komen in het vroege voorjaar uit de grond, voordat de grote bosbomen waar ze het liefst onder groeien zijn uitgelopen. Elke plant heeft een enkele bladloze stengel met drie bladeren bovenaan. Halverwege de lente verschijnen de bloemen met drie grote bloembladen en drie kleinere kelkblaadjes. Dit wordt in de zomer gevolgd door een enkele bes die in drie secties is verdeeld. Alles aan de plant is perfect symmetrisch.

Groeivereisten

Het nabootsen van de bosomstandigheden waarin trilliums in het wild groeien, is de sleutel tot succes. Gefilterd licht is het beste omdat trilliums niet veel directe zon kunnen verdragen. De grond moet rijk zijn aan organisch materiaal, goed gedraineerd en vochtig zijn. Als je geen natuurlijk voorkomend hardhout hebt om ze onder te planten, kun je trilliums onder schaduwbomen laten groeien, maar je zult de grond moeten verrijken met grote hoeveelheden compost voordat je gaat planten.

Trilliums in het landschap

Plant trilliums samen met andere vaste planten uit het bos, zoals heuchera's, hosta's en varens. Het gebladerte vervaagt halverwege de zomer, dus het is leuk om ze af te wisselen met planten die het hele groeiseizoen levendig blijven, zodat het gebied niet kaal blijft als de trilliums inactief worden.

Trilliums groeien uit ondergrondse knollen en zullen zich uiteindelijk verspreiden om een grote kolonie te vormen, hoewel dit tientallen jaren kan duren.

Een Trillium-patch opzetten

gevestigde trilliums
gevestigde trilliums

Of je nu trilliums wilt voor je schaduwrijke tuinrand of dat je een natuurlijk bos op je terrein hebt waar je ze graag wilt laten vestigen, je zult ze hoogstwaarschijnlijk bij een kwekerij kopen in plaats van ze te proberen te kweken uit zaad.

In het wild

Veel soorten trillium worden in het wild bedreigd als gevolg van verlies van leefgebied en overbevissing door tuinders. Ze groeien heel, heel langzaam: het kan twee jaar duren voordat het zaad ontkiemt en nog eens zeven jaar voordat de zaailingen groot genoeg zijn om te gaan bloeien. Oogst trilliumknollen nooit uit het wild en zorg ervoor dat u ze bij een gerenommeerde kwekerij koopt.

Waar te koop voor thuistuinen

Vanwege hun trage groei behoren trilliums tot de duurste sierplanten die je kunt kopen. Ze zijn niet extreem gebruikelijk in gewone tuincentra, maar hier zijn een paar opties om ze online te bestellen.

  • Plant Delights Nursery, Inc. heeft een indrukwekkende selectie trilliums te koop in potten van 3,5 inch, variërend van €22 tot €32 per stuk.
  • ShadeFlowers.com is een goedkopere optie en verkoopt groepen van drie trilliumknollen voor ongeveer $ 9 per stuk.

Planten

Trilliums hebben zeer gevoelige wortels en moeten worden geplant terwijl ze in rust zijn, bij voorkeur in de late winter, zodra de grond is ontdooid. Verrijk de grond indien nodig met compost en hark het plantgebied in een lage heuvel als de drainage slecht is. Begraaf de knollen ongeveer vijf centimeter onder het grondoppervlak, met de vezelige wortels naar beneden gericht.

Geef regelmatig water, maar niet zo erg dat de grond drassig wordt. Het kan zijn dat de scheuten in het eerste jaar langzaam ontstaan, dus wees geduldig.

Doorlopende zorg

Houd trilliumplanten gemout met bladafval van de bomen die erboven groeien. Als je trilliums niet in een bestaande bosomgeving plant, is het handig om de eerste paar jaar elke herfst een laag compost over het plantgebied te verspreiden om de rijke, sponsachtige bodemgesteldheid te creëren die ze nodig hebben.

Snijd de bloemstengels tot op de grond af als ze in de zomer verwelken. Zodra een bosje goed ingeburgerd is (en zich begint uit te breiden vanaf de oorspronkelijke beplanting met elk jaar veel nieuwe stengels), kunnen ze in de late winter/vroege lente worden verdeeld terwijl ze in rust zijn om de plant naar andere delen van de tuin te verspreiden. Probeer bij het verdelen zoveel mogelijk aarde rond de knollen te houden om te voorkomen dat de gevoelige worteltjes worden verstoord.

Het vestigen van trillium is een langzaam proces, maar gelukkig hebben ze geen last van plagen of ziekten als ze volwassen zijn.

Trillium-variëteiten

trillium in het bos
trillium in het bos

Trilliums zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en moeten worden geplant in overeenstemming met de delen van het land waar ze vandaan komen.

Westerse soorten

  • Giant trillium (Trillium chloropetalum) wordt 60 cm hoog met bloemen variërend van wit tot paars tot bijna zwart van kleur; USDA-zones 6 tot 9
  • Western trillium (Trillium ovatum) wordt ongeveer 45 cm hoog met bloemen die zuiver wit beginnen en naar roze veranderen en vervolgens een paarsrode kleur krijgen tegen de tijd dat ze vervagen; USDA-zones 5 tot 8

Oosterse soorten

witte trilliums
witte trilliums
  • Stinkende Benjamin (Trillium erecta) wordt ongeveer 45 centimeter lang en heeft roodbruine bloemen; USDA-zones 4 tot 7
  • Bent trillium (Trillium flexipes) wordt ongeveer 45 cm groot met witte bloemen die onder de bladeren naar beneden hangen; USDA-zones 4 tot 7

Zuidelijke soorten

  • Sweet Beth (Trillium vaseyi) wordt 60 cm hoog met wijnrode bloesems; USDA-zones 5 tot 8

    inheems trillium
    inheems trillium
  • Dwerg wake-robin (Trillium pusilium) wordt slechts twintig centimeter lang en heeft donker paarsachtig blad en witte bloemen in het vroege voorjaar, maar verandert tegen het einde van de lente in groen blad met roze bloemen; USDA-zones 5 tot 9

Het licht van de lente

Trilliums behoren tot de mooiste van alle kortstondige voorjaarsplanten: bosbodemplanten die het grootste deel van hun groei doen terwijl andere soorten nog ontwaken uit hun rustperiode. Tijdens hun korte kleurenpracht vullen ze het bos – of de bostuin – met een heerlijke gloed, een welkome beloning voor de geduldige tuinlieden die proberen ze te laten groeien.

Aanbevolen: