Japanse esdoornverzorging

Inhoudsopgave:

Japanse esdoornverzorging
Japanse esdoornverzorging
Anonim
Japanse esdoorns zijn te herkennen aan hun kanten blad.
Japanse esdoorns zijn te herkennen aan hun kanten blad.

De verzorging van Japanse esdoorns begint met zorgvuldige aandacht voor de plantlocatie, de bodem en de wateromstandigheden. Deze prachtige bomen kunnen het landschap nog vele jaren sieren, en met de juiste zorg kunnen Japanse esdoorns uitgroeien tot je favoriete landschapsaccent. Van de vele soorten esdoorns die je kunt kopen, behoren Japanse esdoorns tot de meest aangename en mooie en zijn ze geweldig voor kleinere tuinen.

Japanse esdoorn

Japanse esdoorns (Acer palmatum) komen oorspronkelijk uit Japan, China en Korea en worden al eeuwenlang gekweekt in tuinen van uitzonderlijke schoonheid in deze landen. Met meer dan 1.000 cultivars zijn Japanse esdoorns verkrijgbaar in een verbazingwekkende verscheidenheid aan kleuren, maten en soorten.

De meeste esdoorns hebben vijf lobben of punten op de bladeren, maar Japanse esdoorns kunnen er vijf, zes of zeven hebben. De bladkleuren variëren van licht, delicaat groen tot een rijke, donkere bordeauxrode, bijna paarse kleur.

Japanse esdoorns blijven aan de kleinere kant van de esdoornschaal. Een typische Japanse esdoorn heeft veel slanke stammen, waarbij takken uit de stammen oprijzen en een natuurlijke koepel of ronde vorm vormen. Bomen kunnen voorzichtig worden gesnoeid, maar zijn vaak behoorlijk aantrekkelijk als ze met rust worden gelaten.

Japanse esdoornverzorging

Japanse esdoorns zijn meestal zeer winterhard en worden zelden geplaagd door ziekten. Volg deze basisstappen voor het verzorgen van Japanse esdoorns voor een gezonde, robuuste boom.

Waar te groeien

Japanse esdoorns gedijen in de zones 5 tot en met 8. Velen groeien in het wild onder boomstammen, verscholen onder grotere bomen in de volle tot halfschaduw, maar anderen geven de voorkeur aan zon. Je kunt Japanse esdoorns met succes kweken in de volle zon tot halfschaduw, maar neem eerst contact op met je tuincentrum om er zeker van te zijn dat de variëteit die je leuk vindt, zal gedijen in jouw specifieke lichtomstandigheden.

Je kunt Japanse esdoorns kweken in de tuin, het landschap of in containers. Japanse esdoorns die in containers worden gekweekt, mogen enkele meters hoog worden en vervolgens worden bijgesneden om ze op een bepaalde hoogte te houden. Sommige bomen worden zelfs gekweekt als bonsai, miniatuur, perfect gevormde bomen.

Bodem

Japanse esdoorns verdragen een grote verscheidenheid aan bodemomstandigheden. Ze kunnen worden gekweekt in klei, zandleem en vrijwel alles daartussenin. Ze vinden het niet erg als de grond maar een beetje zuur of alkalisch is en hebben de neiging vergevingsgezind te zijn als de pH van de grond niet helemaal goed is. Ze houden er echter niet van dat hun wortels de hele tijd nat zijn, dus goed doorlatende grond is een must. Voeg compost toe aan de grond voordat u uw Japanse esdoorn plant. Mulch verspreid over het bodemoppervlak helpt vocht vast te houden in gebieden die gevoelig zijn voor droogte.

Snoeien

Een van de meest gestelde vragen over de verzorging van Japanse esdoorns zijn snoeivragen. De meeste mensen knippen liever een paar takken van de Japanse esdoorn af om deze in vorm te brengen. Elk jaar een beetje licht snoeien is beter dan de boom laten groeien en dan flink snoeien. Experts raden aan de boom zo lang mogelijk met rust te laten. Als u te veel takken probeert weg te snoeien terwijl de boom nog jong is, kunt u takken wegsnoeien die de vorm van de boom mooier zouden kunnen maken. De magere nieuwe takken van jonge bomen, vaak buggyzwepen of zwepen genoemd vanwege hun lange, slanke vorm, moeten zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Kijk hoe ze zich ontwikkelen en als je nog steeds niet tevreden bent met de vorm, snoei dan voorzichtig een paar takken weg.

Je kunt Japanse esdoorns op elk moment van het jaar snoeien, maar de winter biedt een unieke kans. Omdat alleen de kale takken overblijven, is het gemakkelijker om te zien welke moeten worden gesnoeid en welke je moet behouden.

Ziekten en plagen

Hoewel Japanse esdoorns erg winterhard zijn, kunnen ze bezwijken voor een verscheidenheid aan insectenplagen. De meest voorkomende boosdoeners zijn bladluizen. Bladluizen kunnen worden bestreden met sprays of organisch door het gebruik van prooi-insecten, zoals lieveheersbeestjes. Andere ziekten die Japanse esdoorns kunnen treffen, zijn onder meer kalkaanslag. Droogte heeft de neiging bomen te verzwakken en ze vatbaarder te maken voor insectenplagen, dus zorg ervoor dat bomen tijdens droge perioden water krijgen.

Met zoveel prachtige variëteiten om uit te kiezen, is er zeker een Japanse esdoorn voor jou. En omdat de verzorging van de Japanse esdoorn zo eenvoudig is, is het gemakkelijk te begrijpen waarom deze boom geliefd is bij tuinders over de hele wereld.

Aanbevolen: