Basisprincipes van Japanse schooluniformen

Inhoudsopgave:

Basisprincipes van Japanse schooluniformen
Basisprincipes van Japanse schooluniformen
Anonim
Uniformen op Japanse scholen
Uniformen op Japanse scholen

Hoewel je misschien denkt dat uniformen vrij standaard zijn, v alt het iconische uniform van Japan op tussen de massa. Leer de geschiedenis, cultuur en verschillende beschikbare stijlen kennen, samen met de strenge verandering van het uniformschema.

Traditioneel matrozenpak en Gakuran

Japanse uniformen zijn over het algemeen te vinden op middelbare en middelbare scholen. Sommige particuliere scholen kunnen echter ook Japanse schooluniformvereisten stellen voor basisschoolkinderen. Japan heeft twee verschillende uniformstijlen die je op scholen kunt vinden. Misschien zie je het traditionele uniform of de modernere stijl. Deze uniformen zijn meestal verkrijgbaar in marineblauw, groen, zwart en wit. Gebaseerd op Meiji-formele kleding en marine-uniformen, biedt het traditionele Japanse uniform een aparte stijl voor zowel meisjes als jongens.

Matmanspak

Dit uniform, ook wel matrozenpak of matrozenfuku genoemd, is gebaseerd op marine-uniformen en werd ontworpen door Utako Shimoda in de jaren twintig. Het pak was gestyled naar koninklijke Europese kinderoutfits en was gemakkelijk te naaien. Het bestaat meestal uit een:

  • Witte blouse met korte mouwen en kraag in matrozenstijl
  • Hoofddoek, strik of stropdas
  • Plooirok
  • Witte, marineblauwe of zwarte sokken
  • Bruine of zwarte loafers

De kraag in marinestijl met de stroken en kraagflap maken dit uniform echt iconisch. In de winter voegen meisjes doorgaans een trui aan de outfit toe om het warmer te maken.

tienermeisjes in schooluniformen
tienermeisjes in schooluniformen

Gakuran

Het Japanse schooluniform voor jongens (de gakuran) was gemodelleerd naar de Pruisische legeruniformen en maakte deel uit van de verandering in de nationalistische Japanse cultuur kort na de Eerste Wereldoorlog. De traditionele Japanse outfit bestaat uit:

  • Zwarte of donkerblauwe jas met hoge kraag (met goed zichtbare gouden of bronzen knopen die langs de voorkant lopen)
  • Wit overhemd met kraag
  • broeken
  • Bruine of zwarte leren schoenen of loafers

Jongere kinderen kunnen ook een hoed toevoegen.

Japanse jongens die een Gakuran-uniform dragen
Japanse jongens die een Gakuran-uniform dragen

Een modernere uitstraling

In de loop der decennia hebben sommige schooluniformen een meer westerse aantrekkingskracht gekregen. Hoewel er op verschillende scholen variaties in stijl bestaan door middel van verschillende stoffen en ontwerpelementen, lijken de uniformelementen voor een Japanse leerling voor het grootste deel erg op elkaar.

Blazer en broek

Moderne uniformen zijn vergelijkbaar met parochiale uniformen die je in het Westen aantreft. Het moderne uniform omvat:

  • Blazer
  • Broeken
  • Wit overhemd
  • Stropdas
  • Zwarte leren schoenen

Sommige scholen eisen ook dat hun leerlingen een pet dragen als onderdeel van het uniform.

Japanse jongens spelen
Japanse jongens spelen

Winter- en zomeruniformen

Japanse schooluniformen voor de middelbare school omvatten zowel een zomer- als een winteruniform en sportkleding.

  • Winteruniform: omvat meestal een trui, truivest, blazer en langere broeken of rokken
  • Zomeruniform: meestal een wit overhemd zonder bedekking en een korte broek, een broek van lichte stof of een plooirok voor meisjes
  • Zomer atletisch: een T-shirt en korte broek in de schoolkleuren
  • Winteratletiek: deze polyester trainingspakken kunnen ook worden gedragen tijdens het zomeratletiekuniform

Verandering van het seizoen

Van je winteruniform naar je zomeruniform gaan is een verwachte gelegenheid. De meeste Japanse studenten wachten op de data 1 junisten 1 oktoberstOp 1 junist studenten zullen overgaan naar het zomeruniform, terwijl ze in oktober overgaan naar de winterkleding.

Regels moeten worden gevolgd

In Japan zijn schooluniformen een serieuze zaak. Ze regelen niet alleen de kleur van je sokken en schoenen, maar houden ook de lengte van rokken en kleuren van sweatshirts in de gaten. Uniformen moeten uniform zijn, en dit wordt afgedwongen. Niet alleen moeten de uniformen ordelijk zijn op het schoolterrein, maar ook daarbuiten.

Uiterlijk is belangrijk

In het Westen is het gebruikelijk om tieners met paars haar of excentrieke make-up te zien voor zelfexpressie, maar in Japan is dit niet het geval. Veel scholen hebben regels die het uiterlijk bepalen, waaronder het niet veranderen van uw natuurlijke uiterlijk. Dit betekent geen paars haar, make-up of zelfs epileren van je wenkbrauwen. Dit betekent ook geen sieraden en je nagels lakken. Tatoeages zijn ook een grote no-go en moeten te allen tijde bedekt zijn. Jongens moeten gladgeschoren zijn en haar van een bepaalde lengte hebben.

Schoenen alleen voor buiten

Omwille van de netheid en om de vloeren te beschermen, dragen Japanners binnenshuis geen schoenen. In plaats daarvan dragen ze pantoffels. Deze traditie wordt gevolgd in het schoolleven, waar de leerlingen de school schoonmaken. De leerlingen stoppen hun schoenen in vakjes en dragen pantoffels of binnenschoenen op school.

Japanse middelbare scholieren hangen rond
Japanse middelbare scholieren hangen rond

Geschiedenis van Japanse schooluniformen

Japanse uniformen ontstonden eind 19e eeuw. De geschiedenis van het jongensuniform leek sterk op de gakuran en was compleet met een pet. Het uniform voor meisjes was echter uniek. In overeenstemming met de traditie omvatte het een kimono en hakama, of een vloeiende geplooide broek met een riem in de taille. Deze broek gaf meisjes bewegingsvrijheid om deel te nemen aan atletiek. Deze trend was echter van korte duur. Aan het begin van de 20e eeuw stapten meisjes over op het matrozenpakje, wat de mobiliteit veel gemakkelijker maakte.

Universiteitsuniformen

Terwijl middelbare en middelbare scholieren zeer strikt verplicht zijn om een uniform te dragen en het netjes te houden, krijgen universiteitsstudenten vrijheid van meningsuiting. Voor velen is dit de eerste keer dat ze zich kunnen uiten met hun outfits. Volgens Japan Today genieten afgestudeerden van deze nieuwe vrijheid om geld uit te geven aan kleding en accessoires. Er is ook veel aandacht besteed aan hun uiterlijk en niet alleen aan comfort.

Westerse aantrekkingskracht

Als je in Amerika woont, is de kans groot dat je een Japans studentenuniform hebt gezien op Comic-Con of een ander cosplay-evenement. Hoewel het misschien het uniform is dat aantrekkelijk is, maakt het meestal deel uit van een karakteroutfit. Verschillende mangakarakters dragen een schooluniform. Je kunt het traditionele uniform bijvoorbeeld zien bij onder meer Sailor Moon en Kagome. Het moderne Japanse schooluniform wordt getoond op personages in Puella Magi Madoka Magica en Vampire Knight. Als je een cosplay-uniform wilt kopen, biedt Amazon alle verschillende stijlen voor jongens en meisjes. Volgens Asian Review kan een echt Japans schooluniform echter $ 300 kosten.

Schooluniformen begrijpen in Japan

Kleding in Japan is uniek. Ze hebben niet alleen een lange geschiedenis van prachtige zwierige kledingstukken, maar als het om schooluniformen gaat, heeft de Japanse cultuur zelfs onder Aziatische culturen unieke trends overgenomen. Terwijl het traditionele matrozenpak iconisch is, sluit de moderne Japanse mode aan bij Chinese en Koreaanse stijlen.

Aanbevolen: