Politieke cartoons uit de burgeroorlog: achter de geschiedenis

Inhoudsopgave:

Politieke cartoons uit de burgeroorlog: achter de geschiedenis
Politieke cartoons uit de burgeroorlog: achter de geschiedenis
Anonim
De Unie moet onder alle risico's behouden blijven Politieke Cartoon Cartoon
De Unie moet onder alle risico's behouden blijven Politieke Cartoon Cartoon

Tekenfilms zijn niet altijd gebruikt om humor in de zondagskranten te brengen; In plaats daarvan zijn ze door de geschiedenis heen gebruikt om de polsslag van de hedendaagse samenleving te illustreren. Politieke cartoons uit de Burgeroorlog deden precies dat en boden een uniek perspectief op de overtuigingen en gedachten van verschillende kanten van de oorlog. Hoewel er niet veel hiervan elk jaar op de markt worden gebracht, zijn de enorme digitale collecties en persoonlijke tentoonstellingen die u kunt zien van onschatbare waarde om u te helpen een nieuwe kijk op een goed gedocumenteerde tijd te krijgen.

Wat is een politieke cartoon?

Politieke cartoons, ook wel redactionele cartoons genoemd, gebruiken humor en satire om boodschappen over te brengen die betrekking hebben op de politiek en actualiteiten van de betreffende tijd. Hoewel veel politieke cartoons humoristisch zijn, is hun hoofddoel het leveren van commentaar op een specifieke situatie en het proberen de mening van de kijker te laten veranderen in die van de cartoonist. Vaak realiseren kijkers zich niet eens dat de technieken die in een redactionele cartoon worden gebruikt, de subliminale kracht hebben om hun standpunt te veranderen.

Politieke cartoonisten uit de burgeroorlog gebruikten veel van dezelfde technieken, en verschillende combinaties van technieken, als die welke cartoonisten vandaag de dag gebruiken. Enkele van de meest populaire technieken die politieke cartoonisten in hun vak gebruiken, zijn:

  • Overdrijving
  • Symboliek
  • Karikaturen
  • Ironie
  • Tekeningen
  • Analogieën
  • Etikettering
  • Tekst

Politieke cartoons van de burgeroorlog

In tegenstelling tot de afbeeldingen op vroege foto's waren politieke cartoons van de burgeroorlog meer gebaseerd op de verbeelding van de kijker dan op de realiteit afgebeeld in de daguerreotypieën, cartes de viste en ambrotypes uit die tijd. De vertolkingen van de cartoonisten van de militaire gebeurtenissen uit de oorlog en de politieke, raciale en sociale gebeurtenissen van die tijd bieden een kijkje in de tumultueuze jaren van het conflict en benadrukken tegelijkertijd de sterke standpunten die aan beide kanten bestonden.

De Copperhead-partij is voorstander van een krachtige vervolging van de vrede
De Copperhead-partij is voorstander van een krachtige vervolging van de vrede

Vanaf de eerste schoten op Fort Sumter op 12 april 1861 tot de overgave van het Zuidelijke leger door generaal Robert E. Lee op 9 april 1865, legden redactionele cartoonisten de oorlog vast met behulp van satirische tekeningen. Enkele van de belangrijkste onderwerpen zijn:

  • President Abraham Lincoln
  • Politieke verkiezingen
  • Afscheiding van de Unie
  • Militair personeel
  • Militaire veldslagen
  • Slavernij
  • Emancipatie
  • Abolitionisme
  • Racisme

Deze tekenfilms zijn van groot belang voor historici, maar ook voor verzamelaars van ephemera uit de burgeroorlog en voor degenen die militaire voorwerpen uit de burgeroorlog verzamelen, zoals geweren, uniformen of vlaggen uit de burgeroorlog.

Volgens een onderzoek uit 1942 naar politieke cartoons uit de periode van de burgeroorlog weerspiegelen de meeste cartoons die bewaard zijn gebleven pro-Unie-gevoelens, waarbij bijna alle cartoons die in Zuidelijke teksten zijn gepubliceerd, verloren zijn gegaan in het tijdperk van de wederopbouw. Als je tijdens de burgeroorlog een jonge, sterke persoon was geweest, zou je niet in de krant zijn gaan zoeken naar deze politieke commentaren; je zou liever de nieuwste editie van Harper's Weekly of Vanity Faire pakken om een idee te krijgen van welke controverses er momenteel in de hoofdstad gaande zijn.

Enkele van de productieve politieke cartoonisten wier werk in de hele Unie en de Zuidelijke staten werd gepubliceerd, waren:

  • Thomas Nast
  • Adelbert John Volck die zijn werk V. Blada signeerde
  • David Hunter Strother
  • Sir John Tenniel
  • Joseph E. Baker
  • Benjamin H. Day, Jr.
  • J. E. Bakker

Politieke cartoonisten van de burgeroorlog

Hoewel de jaren voorafgaand aan, tijdens en na de burgeroorlog gevuld waren met uiteenlopende meningen en overtuigingen, was het aantal politieke cartoons die Noord en Zuid vertegenwoordigden verre van gelijk. De meeste redactionele cartoons werden gepubliceerd in New York City en benadrukten sterke noordelijke standpunten, zoals eerder onderzocht.

New York City, de thuisbasis van een bloeiende lithografie- en krantenindustrie, had een hoge alfabetiseringsgraad en een groot krantenlezerspubliek. De populariteit van de zeventien New Yorkse dagbladen, waaronder de Times, Tribune en Herald, gecombineerd met andere zoals Harper's Weekly en Frank Leslie's Illustrated Newspaper, bood New Yorkse politieke cartoonisten voldoende locaties voor hun visuele satire.

In zijn boek Blue & Gray in Black & White schrijft auteur Brayton Harris over het aantal actieve kranten dat bestond aan de vooravond van de burgeroorlog, waarmee hij de reden voor de enorme onevenwichtigheid van politieke cartoons waarin zuidelijke standpunten worden weergegeven verder verduidelijkt en meningen. Volgens Harris:

  • Er waren destijds bijna 2.500 kranten, waarvan er ongeveer 1.700 in het noorden en 800 in het zuiden verschenen.
  • Het Noorden had ongeveer vier keer de totale oplage.
  • Er werden ongeveer 373 dagbladen gepubliceerd, waarvan bijna 300 in het noorden.

Dingen die politieke cartoons uit de burgeroorlog laten zien

De relevantie van politieke cartoons uit de burgeroorlog gaat veel verder dan het tweedimensionale. Ze bieden een uniek specifiek perspectief op sociaal-politieke en culturele gebeurtenissen uit die periode en kunnen je een idee geven van de kwesties waarop mensen gefixeerd waren, zelfs te midden van de overweldigende nationale onrust waarin ze verwikkeld waren. Als je naar deze politieke cartoons kijkt, kan een kunsthistorische benadering hanteren en proberen daar op basis van de tekst het een en ander uit te onderscheiden, zowel visueel als letterlijk. Hier zijn een paar leidende punten waarmee u rekening moet houden als u deze politieke cartoons bekijkt:

Abraham Lincoln krijgt het beste van Jefferson Davis in een bokswedstrijd
Abraham Lincoln krijgt het beste van Jefferson Davis in een bokswedstrijd
  • Wat is de achtergrond en vooringenomenheid van de bron?Zelfs als je de achtergrond van de illustratoren niet kent, kun je achterhalen wat voor soort persoon ze zijn geweest of wat hun leven is was gebaseerd op wat ze tekenden. De dingen waar ze zich het prettigst bij voelden om over te tekenen, kunnen je iets vertellen over hun sociale status, geslacht, welvaartsniveau en nog veel meer.
  • Wat is er niet? De afwezigheid van iets is bijna net zo betekenisvol als de opname ervan. Als alle opgenomen afbeeldingen specifiek zijn toegevoegd om een verhaal te vertellen, wat kun je dan te weten komen over wat de kunstenaar bewust niet heeft opgenomen?
  • Wat zeggen ze over zichzelf? Vaak kunnen politieke cartoons evenveel vertellen over wat de 'kant' die het beeld tekent, net zo veel over zichzelf denkt als over wat zij denk aan hun tegenstanders. Stellen ze zichzelf voor als redders, religieuze leiders of moedige soldaten?

Politieke cartoons uit de burgeroorlog kunnen triggers zijn

Als gevolg van de fundamentele aspecten van de redenering achter de burgeroorlog gaan veel van deze politieke cartoons op zeer aanstootgevende en weerzinwekkende manieren over ras en geslacht. Vanuit het perspectief van de blanke mannelijke elite kunnen deze illustraties absoluut schadelijk en triggerend zijn voor mensen die onterecht vertegenwoordigd worden in hun artistieke pogingen tot satire. Het is dus ongelooflijk belangrijk om dit in gedachten te houden als je te maken krijgt met lesgeven over dit onderwerp of als je erover nadenkt er een paar te vinden om zelf te bezitten. Voor sommige mensen is het misschien gemakkelijk om deze beelden los te zien van hun culturele context en racistische implicaties, maar door dat te doen zet je de cyclus van racistisch geweld voort die in deze illustraties is vastgelegd. Het is dus het beste om gevoelig, respectvol en bewust te zijn van hoe u deze illustraties bekijkt en welke informatie u daaruit verzamelt.

Kun jij politieke cartoons verzamelen?

Hoewel de meeste mensen voorbeelden van deze politieke cartoons zien in hun geschiedenisboeken op school of tentoongesteld in museumcollecties, zijn er de zeldzamere mensen die deze prenten graag verzamelen als ze ze tegenkomen. Authentieke prenten uit de jaren 1860 zijn historisch gezien het meest significant en zullen het meeste geld waard zijn.

De afscheidingsbeweging - Currier & Ives
De afscheidingsbeweging - Currier & Ives

Je kunt echter een groot aantal herdrukken vinden van klassieke litho's uit het begin tot het midden van de 20e eeuw. Hoewel deze overvloediger voorkomen dan de originelen, zijn ze aanzienlijk minder waard dan hun zeldzamere tegenhangers.

Over het algemeen zijn deze prints voor ongeveer $ 20 verkocht. Interessant genoeg is dit veel minder dan veel artefacten uit de periode van de burgeroorlog, wat betekent dat verzamelaars gewoon niet zo geïnteresseerd zijn in het hebben van deze stukken in hun privécollecties. Hier zijn enkele recentelijk genoemde en verkochte authentieke tekenfilms, zodat je een idee krijgt van hoe de digitale markt er momenteel uitziet:

  • 1862 Vanity Fair Cartoon - Verkocht voor $ 14,99
  • Harpers Weekly Cartoon uit de jaren 1860 - aangeboden voor $ 25
  • 1863 New York Photographic Company Cartoon - Verkocht voor $32

Waar kunt u politieke cartoons uit de burgeroorlog online bekijken

Er zijn veel plaatsen waar je de politieke satire van de burgeroorlog kunt bekijken, die verhelderend, informatief en soms verontrustend is. Hier zijn slechts enkele van die plaatsen:

  • Civil War Era-collectie op Gettysburg College
  • De John A. McAllister-collectie uit het tijdperk van de burgeroorlog, gedrukte ephemera, afbeeldingen en manuscripten
  • Zonen van het Zuiden
  • Harpweek
  • Library of Congress's Amerikaanse cartoonscollectie

Krijg een geweldloos perspectief op de burgeroorlog

Politieke cartoons uit de burgeroorlog kunnen je unieke toegang bieden tot de politieke oorlog die gelijktijdig plaatsvindt met de daadwerkelijke veldslagen die in het Amerikaanse landschap worden uitgevochten. Hoewel deze beelden niet verstoken zijn van schadelijke bedoelingen en discriminerende vooroordelen, weerspiegelen ze wel een kant van de burgeroorlog waar niet veel mensen rekening mee houden: de bureaucratische kant. Voor al die liefhebbers van de burgeroorlog die beweren de datum van elk gevecht te kennen: besteed wat tijd aan het doorzoeken van deze politieke cartoons en kijk welke nieuwe dingen je kunt ontdekken over deze bepalende periode in de Amerikaanse geschiedenis.

Aanbevolen: