Postelein kweken en oogsten

Inhoudsopgave:

Postelein kweken en oogsten
Postelein kweken en oogsten
Anonim
Postelein oogsten
Postelein oogsten

Veel Amerikaanse tuinders verbouwen en oogsten postelein, terwijl anderen deze voedzame plant beschouwen als niet meer dan een vervelende wiet. Postelein wordt in de Europese, Aziatische en Mediterrane culturen gewaardeerd als saladevoedsel en is zo productief dat veel mensen deze plant liever foerageren dan cultiveren.

Postelein kweken en oogsten in uw tuin

Afhankelijk van je winterharde zone, wil je postelein planten net na de laatste voorjaarsvorst. De kiemperiode bedraagt ongeveer 10 dagen en je kunt vier tot zes weken later beginnen met het oogsten van je eerste oogst.

Temperatuurvereisten

Als je niet zeker weet wanneer de laatste nachtvorst heeft plaatsgevonden, kun je uitgaan van de gemiddelde temperaturen. Over het algemeen kunt u postelein veilig planten als de dagtemperatuur gemiddeld rond de 70°C ligt. Postelein doet het zeer goed in droogte-achtige omstandigheden en gedijt goed bij temperaturen tussen 85° en 90°. Zomergewassen zijn meestal overvloedig en verdwijnen niet als de temperatuur boven de 90° stijgt!

Selecteer een zonnige tuinplek om postelein te planten

Postelein zal niet goed groeien als hij niet voldoende zonlicht krijgt. U wilt een gebied in uw tuin selecteren waar de postelein dagelijks minimaal acht uur volledig zonlicht krijgt.

Beste grondtype voor het kweken van postelein

De beste grondsoort voor het kweken van postelein is er een die gemakkelijk weglekt. De grond in de meeste moestuinen heeft de ideale consistentie voor het kweken van postelein.

Twee populaire posteleinvariëteiten

De twee meest voorkomende soorten postelein zijn Portulaca oleracea, gewoonlijk tuinpostelein genoemd, die een groen blad heeft met soms roodachtige uiteinden en randen. De andere variëteit is Portulaca sativa, beter bekend als gouden postelein, omdat de bladeren een gouden tint hebben. Er zijn ongeveer 40 bekende posteleinvariëteiten.

De tuin verzorgen met gemengde groenten, postelein en boerenkool
De tuin verzorgen met gemengde groenten, postelein en boerenkool

Kleur en grootte van posteleinzaden

Afhankelijk van de variëteit die je kiest, kunnen de zaden variëren van roodbruin tot zwart. De zaden zijn zeer kleine ovale vormen, variërend van 1/32 "tot 1/64" diameter. Om ervoor te zorgen dat u de zaden voldoende aflevert, heeft u een mini-zaadzaaimachine nodig.

Zaaien

Je moet de rijen ongeveer 20 tot 30 cm uit elkaar plaatsen, omdat de planten langs de grond naar buiten zullen slepen. Plant posteleinzaden ongeveer 1/4 "diep en strooi er fijne, gestructureerde grond overheen, net genoeg om ze te bedekken. Zaden die te diep zijn geplant, zullen niet ontkiemen.

Watervereisten voor succes met postelein

Als vetplant is postelein droogtetolerant en gedijt zelfs onder droogte, dus zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Tijdens de eerste 10 dagen van ontkieming wil je de grond echter vochtig houden. Zorg ervoor dat de grond niet nat wordt.

Water geven nadat de planten tevoorschijn komen

Zodra de planten opkomen, kun je doorgaan met water geven, maar zorg ervoor dat dit alleen voldoende is om de grond vochtig te maken. Sommige tuinders beweren dat als de planten eenmaal zijn uitgehard, ze nooit meer water geven. Dit kan variëren afhankelijk van specifieke omgevingen. Zorg ervoor dat je planten niet gestrest raken door een gebrek aan water.

Vermijd te veel water

Hoewel postelein taai is en zelfs in een grindbed kan gedijen, verdraagt hij geen natte voeten. Als u in een omgeving woont met veel regen tijdens het groeiseizoen, kunt u postelein beter kweken in een meer beschermde en gecontroleerde omgeving, zoals een kas.

Postelein Plant Kenmerken

In tegenstelling tot wilde postelein produceren de gecultiveerde posteleinzaden grotere planten. Deze planten zijn gekweekt om de smaak te verbeteren en groeien meestal meer verticaal dan dicht bij de grond.

  • Posteleinplanten worden tussen de 3 en 21 cm hoog met een spreiding van 15 tot 18 cm.
  • Afhankelijk van de variëteit variëren de bloemen van geel, oranje, wit en roze.
  • De bladeren worden iets meer dan 2,5 cm lang.
  • De stengels of wijnstokken hebben een roodachtige tint.
Gemeenschappelijke posteleinbloemen
Gemeenschappelijke posteleinbloemen

Postelein kweken in uw tuin

Zodra je zaden tevoorschijn komen, kun je ze vochtig houden, omdat je wacht tot het zaad de grond verlaat.

Hoe en wanneer planten verdunnen

Zodra de eerste twee bladeren (embryonale bladeren) zijn vervangen door twee tot vier plantenbladeren, kunt u de planten veilig uitdunnen. Kies, zoals bij al het tuinieren, alleen de sterkste en beste spruiten om te bewaren.

Stimuleer groei en bemesting

Je wilt de toppen van de planten knijpen zodra ze ongeveer tien tot tien centimeter hoog zijn, om ze aan te moedigen uit te groeien en zich te verspreiden. Afhankelijk van uw grondsoort kunt u bij het planten een meststof met langzame afgifte toevoegen. Postelein heeft doorgaans geen bemesting nodig, vooral niet als er mulchrijke organische grond wordt gebruikt.

Postelein oogsten

Je kunt postelein oogsten als de planten jong zijn, omdat ze lekkerder zijn dan oudere planten. Als de planten ongeveer zes tot acht weken oud zijn, heb je genoeg om te oogsten. Normaal gesproken kun je uit één plant drie oogsten halen door de hoofdplant te stekken. Hoeveel oogsten worden ook bepaald door hoe de smaak zich verhoudt tot de oogst.

Een bord verse postelein
Een bord verse postelein

Postelein knippen

Om postelein te oogsten, wil je de stelen ongeveer vijf centimeter van de grond afsnijden. Dit zou de plant moeten aanmoedigen om te verjongen met nieuwe scheuten.

Timing van de oogst

Postelein biedt twee smaken, afhankelijk van het tijdstip waarop je oogst. Sommige tuinders zweren bij ochtendoogsten voor een pittigere smaak. Als je de zure smaak niet lekker vindt, kun je wachten met het oogsten van je postelein later op de dag, als de zon niet langer rechtstreeks op de planten schijnt.

Geoogste postelein bewaren

Als je de oogstpostelein niet meteen gaat eten, was hem dan niet en bewaar hem in een luchtdichte zak in de koelkast. Deze plant verliest snel zijn textuur, smaak en levendigheid als je hem na de oogst niet afkoelt. Als je het gebruikt, zorg er dan voor dat je het zorgvuldig wast en droogdept met keukenpapier.

Postelein invriezen

Sommige mensen vriezen postelein in. Dit vereist drie tot vijf minuten in een stoomboot totdat het gaar is. Vervolgens moet u het op een handdoek of papieren handdoek leggen en het water eruit persen. De postelein kan vervolgens vacuüm worden verpakt en in de vriezer worden geplaatst om te gebruiken in soepen en andere mengsels. Het blijft acht tot tien maanden houdbaar.

Postelein controleren

Postelein wordt vermeld als een invasieve wiet, hoewel het ook wel een kruid wordt genoemd. Door wind en vogels kan hij gemakkelijk over containers en verhoogde bedden springen. Als je de groei en verspreiding onder controle wilt houden, moet je de plant oogsten voordat deze gaat zaaien. Zodra er zaailingen in uw tuin verschijnen, beginnen zich bloemen en zaden te vormen.

Gemakkelijk geworteld en zelfzaaiend

Postelein wortelt heel gemakkelijk uit aanplantingen, dus wees voorzichtig als je planten wilt weggooien. Als ze op een composthoop worden achtergelaten, zullen de planten wortel schieten en zich verspreiden. Je kunt een paar planten in een verhoogd bed laten rijpen en gaan zaaien voor volgend jaar. Volgens de University of Illinois Extension zijn na 40 jaar levensvatbare posteleinzaden in de grond ontdekt.

Culinair gebruik van postelein

Er zijn verschillende manieren waarop je postelein kunt eten. De meest populaire manier is om het toe te voegen aan salades of sandwiches. Je kunt het een paar minuten met boter koken tot het gaar is. Voeg het toe aan soepen. De smaak wordt vaak omschreven als vergelijkbaar met spinazie, waterkers en sommige soorten hebben een vleugje citroen. Je kunt alle delen eten, inclusief stengel en zaden. Sommige mensen gooien de zaden in smoothiedrankjes.

Posteleinsalade met linzen en fetakaas
Posteleinsalade met linzen en fetakaas

Medicinale voordelen van postelein

De zuurheid van ochtendpostelein is te danken aan de kracht van het appelzuurgeh alte. Om deze reden gebruiken veel mensen deze oogsttijd om artritische symptomen te behandelen. Andere toepassingen zijn onder meer de behandeling van vaatziekten, omdat het het bloed verdunt. Het wordt ook gebruikt om de bloeddruk, het cholesterolgeh alte en de triglyceriden te verlagen.

Voedingswaarde van postelein

De National Institutes of He alth (NIH) stelt: "Deze gewone wiet [postelein] heeft een ongebruikelijke voedingswaarde, waardoor het een van de potentieel belangrijke voedingsmiddelen voor de toekomst is."

  • Postelein bevat vitamine A, B en C.
  • Het bevat veel kalium, magnesium en calcium.
  • Het bevat veel antioxidanten.
  • Postelein is beter dan spinazie, omdat het vijf keer meer omega-3-vetzuren bevat.

Betere voeding dan groenten

Volgens de NIH "toont recent onderzoek aan dat postelein een betere voedingskwaliteit heeft dan de belangrijkste gecultiveerde groenten, met een hoger bèta-caroteen, ascorbinezuur en alfa-linoleenzuur." Iedereen die last heeft van nierstenen wordt gewaarschuwd postelein niet te eten.

Wilde postelein versus gecultiveerde postelein

Als je van plan bent wilde postelein te foerageren, moet je ervoor zorgen dat je weet hoe het eruit ziet. Er is nog een plant die sterk op postelein lijkt, namelijk de giftige wolfsmelk met harige stengels. De stengel van de harige wolfsmelk produceert een melkachtig sap. Je kunt de planten testen door een stukje af te breken en in de stengel te knijpen. Als er een melkachtige substantie uitkomt, eet de plant dan niet. Het is giftig.

Kunst van het kweken en oogsten van postelein

Het is gemakkelijk om postelein te kweken en te oogsten. Deze veelzijdige plant heeft vele culinaire en medicinale toepassingen en is bovendien zeer voedzaam.

Aanbevolen: