Olijfbomen kweken, verzorgen en oogsten

Inhoudsopgave:

Olijfbomen kweken, verzorgen en oogsten
Olijfbomen kweken, verzorgen en oogsten
Anonim
groene en zwarte olijven op boom
groene en zwarte olijven op boom

Olijfbomen komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied, waar ze, samen met wijnstokken en vijgenbomen, het esthetische en culinaire karakter van de regio helpen bepalen. Als je in de delen van het land woont waar ze zijn aangepast, zijn olijven een sterke en betrouwbare soort die kan worden gekweekt vanwege hun fruit of puur als sierexemplaar.

Het karakter van een olijf

Olijven zijn groenblijvende bomen die op volwassen leeftijd een hoogte van 6 tot 15 meter bereiken, hoewel er ook dwergvariëteiten zijn die slechts 1,80 tot 2,5 meter hoog blijven. De bladeren zijn bleekgroen en slank en over het geheel genomen heeft de boom een zeer sierlijk uiterlijk, dat met de jaren een mooie knoestige vorm aanneemt. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden en toch een overvloedige oogst produceren.

Milieuvoorkeuren

groep olijfbomen
groep olijfbomen

Olijven zijn zonliefhebbers en hebben minstens acht uur per dag nodig om te gedijen en te produceren. Ze zijn ook warmteliefhebbers en gedijen goed in warme, droge klimaten. Onder de 20 graden zullen de meeste olijven schade door bevriezing oplopen, hoewel het wortelsysteem temperaturen tot wel 10 graden kan overleven en nog steeds opnieuw kan ontkiemen.

De dwergvariëteiten zijn zeer geschikt voor de containercultuur, wat betekent dat ze in koude klimaten voor de winter naar binnen kunnen worden gebracht. Ze moeten in een zonnige kamer staan - idealiter een solarium of een kas - maar kunnen de winter wel overleven in een raam op het zuiden.

Zorg voor olijfbomen

Olijven zijn droogtetolerant en ziekteresistent, waardoor ze een van de gemakkelijkst te kweken vruchten zijn. Ze vereisen geen snoei voor de fruitproductie en krijgen over het algemeen een aangename vorm als ze zelfstandig groeien.

Minder kunstmest is beter

De droge, rotsachtige heuvels van de Middellandse Zee waar ze vandaan komen, zijn van nature laag in vruchtbaarheid en het verwennen van een olijfboom met kunstmest en water resulteert vaak in minder fruit en een grotere vatbaarheid voor ziekten.

Mulch

Het is een goed idee om een laag mulch over de wortels te leggen en al het hout dat door stormen is beschadigd weg te snoeien, maar verder is er heel weinig onderhoud nodig bij het kweken van olijfbomen.

Snoeien en scheren

Ze zijn echter zeer geschikt voor snoeien, dus het is mogelijk om ze terug te snoeien om een kleinere boom te behouden voor een gemakkelijkere oogst. Olijven kunnen ook in een formele haag worden geschoren, wat gebruikelijk is bij de dwergvariëteiten.

Olijfverzorging binnenshuis

Als je olijven in een pot kweekt, zorg er dan voor dat de grond tussen de gietbeurten uitdroogt. Spintmijten (die verschijnen als een witachtig web op de bladeren) zijn binnenshuis vaak een probleem, maar regelmatig de bladeren besproeien met water is over het algemeen voldoende om ze onder controle te houden.

Oogst

Olijven rijpen in de herfst, maar de exacte tijd hangt af van de variëteit en het gewenste type olijf. Alle olijven beginnen groen en worden zwart als ze volledig rijp zijn, hoewel bepaalde variëteiten traditioneel in het groene stadium worden geoogst.

olijven oogsten
olijven oogsten

Olijven zijn extreem bitter en oneetbaar als ze uit de boom worden geplukt. Meestal wordt een zoute pekel gebruikt om de bitterheid uit de vruchten te logen, waarna ze met kruiden en specerijen kunnen worden gepekeld en maandenlang vers in de koelkast kunnen worden bewaard. Groene olijven zijn moeilijker te verwerken voor thuiskwekers omdat ze meer bittere stoffen bevatten die moeten worden uitgeloogd.

variëteiten

  • Arbequina is een populaire variëteit die bekend staat om zijn voortreffelijke culinaire kwaliteiten. De boom is ideaal voor een thuisboomgaard, aangezien hij slechts ongeveer 5 meter hoog wordt.
  • Mission is qua grootte en culinaire kwaliteit vergelijkbaar met arbequina en wordt beschouwd als een van de meest winterharde variëteiten
  • Manzanilla-olijf
    Manzanilla-olijf

    Manzanilla is de meest voorkomende variëteit die wordt gebruikt voor zwarte olijven en is een van de weinige die een andere variëteit in de buurt nodig heeft voor kruisbestuiving - anders is hij niet in staat om vrucht te dragen.

  • Pendolino is een unieke variëteit met een treurige gewoonte.
  • Little Ollie is een populaire, vruchteloze variëteit die vaak als haag wordt gebruikt.

Een olijfboom aanschaffen

Als je in de meest zuidelijke delen van het land woont waar olijven gedijen, zou het geen probleem moeten zijn om een olijfboom te vinden bij een plaatselijke kwekerij. Anders zijn er verschillende postorderkwekerijen die ze naar u verzenden.

  • Sandy Oaks Nursery in het zuiden van Texas heeft 27 soorten olijven op voorraad en verzendt ze naar uw deur voor slechts $ 12 per stuk, plus verzendkosten.
  • Willis Orchard Co. in Georgia heeft zeven variëteiten en verkoopt zaailingen voor minder dan $ 20.
  • Grow Organic (Peaceful Valley Farm) in Californië biedt een mooie selectie potolijven. Hun bomen variëren van $ 20 tot $ 40 per stuk, plus verzendkosten.

Een uniek landschapsexemplaar

In de klimaten waar ze kunnen worden verbouwd, zijn olijven een van de meest robuuste, betrouwbare en gemakkelijk te kweken fruitbomen die er zijn. Met hun aantrekkelijke grijsgroene bladeren en knoestige vorm vormen ze een prachtig middelpunt in het landschap. Plant ze ver weg van patio's en parkeerterreinen, omdat het gevallen fruit een vlek veroorzaakt die zeer moeilijk te verwijderen is.

Aanbevolen: