Salie kweken, cultiveren en oogsten

Inhoudsopgave:

Salie kweken, cultiveren en oogsten
Salie kweken, cultiveren en oogsten
Anonim
culinaire salie
culinaire salie

Salie (Salvia officinalis) is een van de meest populaire keukenkruiden in Noord-Amerika. Het is een gemakkelijk te kweken vaste plant, of het nu in een pot bij de keukendeur is, als onderdeel van een formele kruidentuin, of gemengd met een bloemenborder.

Basisprincipes van salie

salie in bloei
salie in bloei

Een struikachtige groenblijvende vaste plant, die één tot drie voet lang wordt, culinaire salie is winterhard in USDA zones 5 tot 10, hoewel hij in koudere klimaten als eenjarige kan worden gekweekt.

De zachte bladeren zijn doorgaans vijf centimeter lang en een halve centimeter breed en variëren in tinten groen, grijs, paars of geel. De bloemen kunnen wit, paars of blauwachtig zijn en bloeien van begin tot midden in de zomer, op slanke punten van 10 tot 12 inch boven het gebladerte. Zoals veel sterk geurende kruiden behoort salie tot de muntfamilie, Lamiaceae.

Groeiomstandigheden

Sage geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Zodra hij zich heeft gevestigd, is hij droogtetolerant en is hij breed aangepast aan het bodemtype. Hij groeit even goed in rijke tuingrond als op droge, rotsachtige plaatsen met lage vruchtbaarheid.

Landschapsgebruik

kruiden planten
kruiden planten

Het toevoegen van salie in een paar verschillende kleuren vormt een aantrekkelijke aanvulling op een kruidentuin of containerbeplanting.

Afgezien van zijn waarde als tuinkruid, is salie ook effectief als borderplant, vooral als hij mag bloeien.

Door zijn nette, groenblijvende vorm is hij ook effectief als rand langs paden of rond grotere vaste planten.

Vanwege de hoge mate van droogtetolerantie is salie helemaal thuis in xeriscapes, dit zijn droge tuinen, waar het goed past bij siergrassen en planten met zilverkleurig blad zoals alsem (Artemisia) en lamsoren (Stachys).

Cultivatie

Plant salie in de lente, met een afstand van 30 tot 40 centimeter van elkaar. Snoei hem midden in de zomer, nadat hij bloeit, voor 1/3 terug. Bedek de omringende grond in de late herfst met een laag mulch, zoals houtsnippers of droge bladeren. Snoei in de lente in vorm en verwijder dode of slordige groei.

Salie kan worden gekweekt uit stekken of uit zaden die binnenshuis zijn gekweekt. Planten kunnen ook in het vroege voorjaar worden verdeeld.

Dit kruid heeft zelden last van ziekten of plagen, maar als het als kamerplant wordt gekweekt, kan het vatbaar zijn voor spint. Om geïnfecteerde planten te behandelen, was ze regelmatig met lauw water.

variëteiten

De algemene soort en verschillende verbeterde variëteiten zijn overal verkrijgbaar in kwekerijen, hetzij met kruiden, hetzij met bloeiende vaste planten.

bonte salvia
bonte salvia
  • 'Aurea' heeft goudgele bladeren; USDA-zones 6-9
  • 'Crispa' heeft fijn gekruld blad; USDA-zones 4-9
  • 'Tricolor' heeft bladeren met paarse, roze en witte patronen; USDA-zones 5-10
  • 'Beergarten' heeft brede ovale bladeren in plaats van de typische smalle vorm; USDA-zones 5-9

Oogst en gebruik

De naam salvia wordt al lang beschouwd als een versterkend middel voor lichaam en geest en komt van het Latijnse woord 'salvere', wat 'redden' betekent met de connotatie 'in goede gezondheid verkeren'. Medicinaal gebruik van salie omvat de behandeling van verkoudheid, hoest, angst en aandoeningen van de maag en het spijsverteringskanaal.

Het kruid wordt echter het vaakst gegeten tijdens het koken. De bladeren kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Ze zijn vaak een smaakmaker voor worst, vulling, pasta en groentegerechten, en zijn vooral lekker bij bonen. De bloemen zijn ook eetbaar; gebruik ze als garnering in salades of tempura.

Oogsten en drogen

Om de beste bladeren te laten groeien om mee te koken, oogst je de nieuwe groei vaak en verwijder je de bloemstengels zodra ze verschijnen. Om te drogen knipt u in de lente, voordat de bloei begint, de stengels van het bovenste 1/3e van de plant. Hang ondersteboven in een goed geventileerde ruimte tot het droog is, of leg het op een bakplaat en plaats het enkele uren in een warme oven.

Het ultieme hartige kruid

Salie vers uit de tuin kunnen oogsten en in de keuken kunnen gebruiken, is een van de simpele luxe in het leven. Een klein takje dat vandaag wordt geplant, zal jarenlang zijn smaakvolle bladeren opleveren.

Aanbevolen: