Groei, verzorging en gebruik van waterkastanjes

Inhoudsopgave:

Groei, verzorging en gebruik van waterkastanjes
Groei, verzorging en gebruik van waterkastanjes
Anonim
Water kastanje
Water kastanje

Door de groei en verzorging van waterkastanjes kan deze waternootachtige groente zowel rauw als gekookt als voedsel worden gebruikt. Waterkastanjes zijn een veelgebruikt voedsel in Aziatische landen. Er zijn twee soorten waterkastanjes, maar er is er maar één eetbaar.

Twee waterkastanjevariëteiten

De Eleocharis dulcis waterkastanje is eetbaar. Deze variëteit wordt vaak de Chinese waterkastanje genoemd of eenvoudigweg waterkastanje genoemd. Ondanks hun naam zijn waterkastanjes groenten en geen noten. De Trapa natans L.waterkastanje is niet eetbaar en wordt vaak verward met de Chinese waterkastanje.

Invasieve waterkastanjes

De Trapa natans waterkastanje wordt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) vermeld als een invasieve soort. Deze waterplant vormt een bedreiging in het gebied van de Grote Meren en andere watermassa's in de noordelijke staten.

Trapa natans - spiraalvormige bladeren
Trapa natans - spiraalvormige bladeren

Trapa-waterkastanjes zijn oneetbaar

Veel mensen verwarren de doornige Trapa natans-waterkastanjes met de soort die in de Aziatische en andere keuken wordt gebruikt: Eleocharis dulcis. De Trapa natans-variëteit is een productieve en invasieve waterkastanje. Ook in het plantaardige deel van de plant bevat deze plant zeer giftige stoffen. Dit maakt het oneetbaar.

Eetbare Chinese waterkastanjes

Eleocharis dulcis waterkastanjes (Chinese waterkastanje) zijn een oude Chinese voedselbron, vaak vereerd als delicatesse. De planten worden gekweekt in vijvers en zijn gemakkelijk te kweken.

Eleocharis dulcis
Eleocharis dulcis

Beschrijving van E. dulcis waterkastanjeplanten

Volgens de Missouri Botanical Garden is deze waterkastanjevariëteit een biesachtige vaste plant, in tegenstelling tot het drijvende driehoekige blad van het Trapa-plan. Eleocharis dulcis (E. dulcis) is een zeggeplant, wat betekent dat hij grasachtige buisvormige stengels heeft.

  • De biezen worden ongeveer 60 tot 90 cm hoog.
  • Deze plant produceert horizontale wortelstokken.
  • Ronde knollen, ook wel knollen genoemd, vormen zich aan het uiteinde van de wortelstokken.
  • De donkerbruine knollen worden geoogst.

E. Dulcis Spike Blooms

Uit elke knol groeit een dicht opeengepakt groepje groene stengels. De stengels vormen geen takken en staan dus rechtop uit de knollen. E. dulcis produceert zelden bloemen, vooral in koudere klimaten. Wanneer zich geelbruine bloemen vormen, zijn het cilindrische vijf centimeter lange stekels en groeien ze op de toppen van de grasschachten.

Groei, verzorging en gebruik van waterkastanjes

Als je je eigen waterkastanjes wilt kweken, zul je verrast zijn hoe gemakkelijk deze heerlijke buisjes te kweken zijn. Je kunt een overvloedige oogst krijgen met heel weinig onderhoud en verzorging.

Tips voor het kweken van waterkastanjes

Een paar tips voor het kweken van je eigen waterkastanjes zullen je helpen het proces te laten slagen. E. dulcis waterkastanjes zijn vaste planten en kunnen de winters overleven in de zones 9 tot 11. Je kunt overwinteren in lagere zones of planten als eenjarige planten. Andere dingen om te overwegen zijn:

  • Hoogte:1'-3 ' lang
  • Spread: 1'-3' breed
  • Zon: Volle tot halfschaduw
  • Groeiseizoen: Vereist zeven maanden om te produceren
  • Plagen: Mogelijke dreiging van groene sprinkhanen en langhoornige sprinkhanen, molkrekels en snuitmotten
  • Ziekte: Geen directe bedreigingen, maar roest (Uromyces sp.) of een hoge zuurgraad van de bodem veroorzaakte stengelziekte mogelijk
  • Waar planten: Natuurlijke ondiepe watergebieden, zoals een vijver of moeras en watertuincontainers
  • Groeimedium: Potgrond voor containers, tuingrond, in modderige gebieden of natte zand-/leemachtige gebieden
  • Vermeerdering: Verdeel de knollen om te vermeerderen

containers opzetten om waterkastanjes te kweken

Je hebt een vijver of een soort container nodig die water kan bevatten. Sommige kwekers gebruiken kinderzwembaden omdat deze de ideale diepte en diameter hebben. Anderen geven de voorkeur aan kuipcontainers.

  1. Plaats 15 cm tot 20 cm potgrond of andere tuinaarde op de bodem van de container.
  2. Voeg een 16-6-8-meststof met langzame afgifte toe aan de grond. Wacht een week voordat u knollen plant.
  3. Plantknollen ongeveer 5 cm diep.
  4. Plaats een bord op de grond en giet water op het bord om te voorkomen dat de geplante knollen zich verplaatsen.
  5. Bedek met 7,5 cm - 6 cm water. Het doel is om een modderige consistentie te behouden, zoals een moeras.
  6. Houd rekening met 3' x 3' per plant voor hoogte en breedte. Overvolle planten zullen niet veel opleveren.
  7. Als de planten meer dan 30 cm hoog zijn, gebruik dan elke twee weken een visemulsie of kelp-/zeewiermeststof.
  8. Dek plantenbakken af om te overwinteren.

Waterkastanjes oogsten, gebruiken en bewaren

Zodra je waterkastanjes klaar zijn om te oogsten, kun je ze bewaren voor later gebruik. Er zijn veel manieren waarop u deze heerlijke knollen kunt gebruiken. Je zult merken dat zelfgekweekte kastanjes smaakvoller zijn dan gekochte kastanjes uit blik.

Kom rundvlees en waterkastanje
Kom rundvlees en waterkastanje

Tijd om te oogsten

Het eerste signaal dat de oogsttijd nadert, is wanneer de toppen van de planten bruin beginnen te worden. Dit is een signaal om geleidelijk de hoeveelheid water te verminderen om te voorkomen dat de kastanjes gaan rotten voordat je ze kunt oogsten. Terwijl de bruining langs de stengels naar beneden beweegt, blijft u het water verminderen.

  1. Zodra de plantenstengels zijn afgestorven, is het tijd om te oogsten.
  2. Je moet de planten met de hand uitgraven om beschadiging van de knollen te voorkomen.
  3. Veel kastanjes zitten mogelijk nog vast aan de gewortelde stengels. Verwijder voorzichtig.
  4. Verzamel en was de kastanjes om vuil en vuil te verwijderen.

Waterkastanjes schillen

Je kunt gewassen kastanjes schillen door ze te blancheren om de schil los te maken, of door eenvoudig de boven- en onderkant af te snijden. Met een dunschiller kun je de schil verwijderen. Doe ze in een vergiet en laat water over de kastanjes lopen om er zeker van te zijn dat alle aarde en schilfers verwijderd zijn. Laat ze uitlekken voordat je ze gebruikt.

Culinair gebruik van waterkastanjes

Je kunt de waterkastanjes in plakjes snijden, zodat je ze gemakkelijk kunt gebruiken. Andere manieren om ze te bereiden zijn raspen, in blokjes snijden en zelfs uitdrogen/verpulveren voor een verdikkingsmiddel of meel.

  • Voeg waterkastanjes toe aan roerbakgerechten, alle soorten salades, ovenschotels, rijst, omeletten en bijna elk recept dat een beetje knapperigheid en smaak nodig heeft.
  • Je kunt waterkastanjes eten, gekookt, rauw, gegrild of gebakken.
  • Waterkastanjes zitten boordevol antioxidanten en vitamines/mineralen, gooi er een paar in je smoothie voor een gemengde smaak.
  • Sommige mensen houden van ingelegde waterkastanjes.
  • Je kunt hele waterkastanjes twee minuten blancheren en afkoelen met ijswater. Schil en laat uitlekken, sluit vervolgens vacuüm in diepvrieszakken en bewaar in de vriezer tot 8 maanden.

Vreugde bij het kweken van waterkastanjes

Als je eenmaal begrijpt dat E. dulcis de variëteit waterkastanje is die je nodig hebt om te kweken, kun je van deze geweldige groente genieten. Deze veelzijdige aanwinst voor uw tuin biedt u veel culinaire keuzes.

Aanbevolen: