Moerbeibomen: een mooie gids voor groei en verzorging

Inhoudsopgave:

Moerbeibomen: een mooie gids voor groei en verzorging
Moerbeibomen: een mooie gids voor groei en verzorging
Anonim
Meisje oogst bessen in mok moerbeiboom
Meisje oogst bessen in mok moerbeiboom

Als je op zoek bent naar een grootgroeiende plant die een overvloed aan zoetzure bessen produceert zonder vervelende doornen, dan is een moerbeiboom de juiste keuze. Afhankelijk van het type bedekken vruchten tot 1,5 inch lang, gewaardeerd door dieren in het wild en mensen, de boom in de lente tot en met de zomer. Eén volwassen boom produceert genoeg bessen voor uw gezin en om te delen met vrienden.

Moerbeibomen kweken

In tegenstelling tot veel andere soorten fruitbomen hebben moerbeibomen niet veel gedoe nodig om te gedijen. Als ze zich eenmaal in het landschap hebben gevestigd, kun je ze bijna vergeten en zullen ze snel hun volwassen formaat bereiken. Houd er rekening mee dat de zachte bessen een paarse puinhoop kunnen veroorzaken, dus plaats de boom uit de buurt van looppaden en op een afgelegen plek.

Landschapslocatie en gebruik

Voor de beste groei en prestaties plant u de fruitboom op een locatie die volle zon of halfschaduw krijgt. Houd bij het kiezen van een permanente locatie rekening met de volwassen hoogte en breedte van de boom en geef hem ruimte om zich te verspreiden, zowel in de breedte als in de hoogte.

Vanwege het grote formaat van de boom zijn moerbeien geweldige schaduwbomen. Ze werken ook goed in inheemse tuinen en wildtuinen, en de boom is goed bestand tegen wind, waardoor het een nuttig windscherm is.

Bodem

Moerbeibomen verdragen een breed scala aan grondsoorten, zolang ze maar goed draineren. Ze groeien zelfs goed op zandgronden waar geen voedingsstoffen aanwezig zijn. Als uw grond echter te zandig is en geen vocht vasthoudt, kunt u de plantplaats aanpassen met compost om vocht vast te houden terwijl het wortelsysteem zich vestigt.

Vochtbehoefte

Nieuw geplante moerbeibomen hebben wekelijks water nodig gedurende ongeveer zes tot acht weken na het planten, terwijl het wortelsysteem van de boom zich vestigt. Eenmaal gevestigd, is de boom tolerant ten opzichte van droogte en zijn maandelijkse watergiften voldoende.

Nutriënten

Het gebruik van kunstmest is niet nodig om de moerbeiboom een gezonde groei te laten bereiken. Een jaarlijkse toepassing van een mengsel voor algemene doeleinden, zoals een 10-10-10, zal de boom echter de nodige boost geven, vooral als de boom schade heeft opgelopen of het lijkt alsof hij een groeiachterstand ervaart. Verspreid het product onder het bladerdak en volg de aanwijzingen op het etiket over de hoeveelheden, en stoot de meststof niet tegen de stam van de boom. Geef de meststof na het aanbrengen water in de grond.

Moerbeiboomonderhoud

Moerbeiboom op het platteland
Moerbeiboom op het platteland

Volgroeide moerbeien zijn onderhoudsarme bomen die weinig verzorging nodig hebben als ze eenmaal gevestigd en volwassen zijn, en ze ondervinden weinig problemen als ze onder de gewenste omstandigheden worden gekweekt. Het zijn geweldige keuzes voor luie tuiniers die een boom willen die ze in principe kunnen planten en vergeten.

Moerbeien snoeien

Tenzij je de moerbeiboom als een grote struik laat groeien, vindt het grootste deel van het snoeien plaats terwijl de boom jong is om een sterke structuur te creëren. Snoei extra takken weg, zodat er één hoofdstam ontstaat. Snoei takken af om een sterke structuur voor het bladerdak te creëren, zodat er vijf tot zeven hoofdtakken open blijven die elkaar niet kruisen. De beste tijd om de moerbeiboom te snoeien is wanneer de boom in bladverliezende staat is.

Zodra de moerbeiboom volwassen is, hoeft hij zelden te worden gesnoeid en genezen eventuele snijwonden langzaam. Tuinders kunnen echter selectief snoeien om de grootte van de boom onder controle te houden, maar snoeien nooit meer dan een derde van het bladerdak van de boom, anders herstelt deze mogelijk niet. Snoei het hele jaar door dode of kruisende takken weg. De gesnoeide takken scheiden een melkachtig sap af dat bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaakt. Draag daarom handschoenen en een shirt met lange mouwen om je huid te beschermen.

Mulberry-plagen en -ziekten

Plagen of ziekten hebben zelden last van moerbeibomen. De boom kan wortelrot ontwikkelen als hij wordt geplant op een plek die water vasthoudt en niet goed wegloopt. Daarom is het belangrijk om de boom in grond te planten die afvoert.

Wittevliegen kunnen een probleem zijn, maar vereisen zelden controle, wat moeilijk is vanwege de grote omvang van de boom. Als de plaag zwaar is, beheers deze dan door ze met een sterke stroom water uit de boom te blazen.

Moerbeisoorten

Moerbeiboom, met bloemen
Moerbeiboom, met bloemen

Er worden drie soorten moerbeibomen gekweekt in de VS. Elke soort heeft vergelijkbare groei-eisen en gewoonten, met als belangrijkste verschil de vruchtgrootte, smaak en boomgrootte.

Alle moerbeien zijn bladverliezend en snelgroeiend, en de bloemen zijn onopvallende katjes die de smakelijke bessen produceren. In feite merk je de katjes misschien niet eens totdat ze kleur beginnen te ontwikkelen terwijl de bes de rijpingsfase doormaakt.

Rode Moerbei

Moerbeiboomvruchten ook wel Morus rubra genoemd voor de rode soort
Moerbeiboomvruchten ook wel Morus rubra genoemd voor de rode soort

De rode moerbeiboom (Morus rubra), ook wel Amerikaanse moerbeiboom genoemd, komt oorspronkelijk uit de VS en is op de vervaldag gemiddeld ongeveer 12 meter hoog en breed en heeft een levensduur van ongeveer 75 jaar. De boom is winterhard in USDA zones 4 tot en met 9. Van de drie gecultiveerde soorten produceren rode moerbeien de grootste bladeren, met getand, hartvormig blad van gemiddeld vijf centimeter lang. De bloei vindt plaats in het late voorjaar, gevolgd door rode tot diep blauwzwarte vruchten van ongeveer 2,5 cm lang, met een zoete en zure smaak. Bomen kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen hebben voor bestuiving.

Zwarte moerbei

Zwarte Moerbei
Zwarte Moerbei

Zwarte moerbeien (Morus nigra) produceren wat velen beschouwen als de best smakende vruchten en zijn van Aziatische afkomst en winterhard in USDA-zones 5 tot en met 9. De zelfvruchtbare boom reikt tot 9 meter hoog en breed op de vervaldag, en als het niet getraind wordt, groeit het meestal als een grote struik. De zwarte bessen hebben een zeer lange levensduur en produceren al meer dan honderd jaar fruit. Ze zijn de grootste van de drie soorten en worden tot vijf centimeter lang met een zoetzure smaak. Zoals bij alle moerbeien rijpen de vruchten niet in één keer en blijven ze rijpen gedurende een langere periode die enkele maanden kan duren. Het blad lijkt op de rode moerbei, maar is kleiner.

Witte Moerbei

Er groeit witte moerbei aan de boom
Er groeit witte moerbei aan de boom

Een Aziatische inheemse, witte moerbeiboom (Morus alba) heeft de hoogste tolerantie voor koud weer van de drie soorten en is winterhard in USDA zones 4 tot en met 9. Het is een grote boom op de vervaldag, die meer dan 50 voet lang en breed wordt. Witte moerbeibomen bloeien en produceren eerder fruit dan de andere twee soorten, waardoor het bloeiproces in het vroege voorjaar begint. Het blad van deze specifieke moerbeiboom is het belangrijkste dieet voor zijderupsen die worden gebruikt om zijde te vervaardigen. Deze variëteit wordt door velen beschouwd als de minst smakelijke van de drie soorten, omdat de bessen niet zuur zijn. De vruchten zijn de kleinste, met kleuren variërend van wit, roze, zwartachtig en paars. Het blad is groot, glanzend groen en diep gelobd, terwijl het blad van de rode en zwarte moerbeien geen glans heeft en dofgroen is.

Fruit oogsten

Omdat de moerbeivruchten zacht zijn en gemakkelijk beschadigd raken, moet je de bessen voorzichtig oogsten en proberen ze niet kapot te maken. Om deze reden zijn de verse bessen niet lang houdbaar. Vers geplukte moerbeien blijven in de koelkast twee tot drie dagen goed.

Als de moerbeien eenmaal rijp zijn, vallen ze gemakkelijk uit de boom, en voordat je het weet, heb je rijpe bessen die de grond onder de boom bedekken. Je kunt de bessen oogsten door ze één voor één uit de boom te plukken. Houd er rekening mee dat de vruchten je vingers paars zullen kleuren. Om in één keer een grote voorraad te verzamelen, spreidt u een zeildoek of laken onder de boom en schudt u de takken, zodat de verse bessen op het zeildoek kunnen landen.

Een moerbeiboom lokaliseren

Op sommige locaties hebben moerbeibomen de neiging invasief te worden, dus het kan zijn dat je geen boom tegenkomt op standaardkwekerijen. De meeste kans op het vinden van een boom heeft u bij inheemse plantenkwekerijen. Als dat niet werkt, neem dan contact op met uw plaatselijke afdeling van de Native Plant Society. Zij kunnen u in contact brengen met een lokale teler die moerbeibomen op voorraad heeft. Omdat de boom zo snel groeit en fruit kan gaan produceren terwijl hij nog jong is, zul je hoogstwaarschijnlijk moerbeibomen tegenkomen die ongeveer een jaar oud zijn.

Sommige plantendealers verkopen de boom ook in kleine vorm, en hij zal aankomen terwijl hij nog in bladverliezende staat is. Het voordeel van het lokaal selecteren van een boom is echter dat u de boom kunt inspecteren voordat u deze koopt. Zoek naar gezonde bomen die geen problemen met plagen of ziekten lijken te hebben, en zorg ervoor dat de wortels niet in de container vastzitten. Wortelgebonden planten die te lang in hun containers worden gekweekt, hebben soms groeiproblemen als ze eenmaal in de grond zijn geplant.

Geniet van je overvloedige bessen

Moerbeibomen zijn niet alleen mooie exemplaren die schaduw en fruit bieden, maar ook de lokale vogels en wilde dieren zullen van je houden als ze de extra en ongebruikte bessen opslokken. Zodra je je persoonlijke overvloed aan sappig fruit hebt geoogst, eet je ze vers of gebruik je ze om taarten, dranken (inclusief wijn), jam, gelei en desserts te maken.

Aanbevolen: