Uno: regels en een korte geschiedenis van de sneldenkende klassieker

Inhoudsopgave:

Uno: regels en een korte geschiedenis van de sneldenkende klassieker
Uno: regels en een korte geschiedenis van de sneldenkende klassieker
Anonim
Uno-kaarten in de hand
Uno-kaarten in de hand

Uno verpest al familierelaties sinds 1971, maar voor degenen onder jullie die de basis Uno-regels niet obsessief uit het hoofd hebben geleerd om te gebruiken tegen de stiekeme bewegingen van je broer of zus, is het tijd om jezelf opnieuw vertrouwd te maken. De basisprincipes zijn misschien nog steeds in je hoofd verankerd tijdens de vakanties in je kindertijd waarin je het kaartspel speelde, maar een klein duwtje in de goede richting zou ervoor moeten zorgen dat de rest van de Uno-regels weer in je gedachten komt.

Uno betreedt de gamemarkt

Uno werd in 1971 gemaakt en was losjes gebaseerd op een ander populair kaartspel, Crazy Eights. Merle Robbins, die eigenaar was van een kapperszaak, en zijn zoon hadden ruzie over het Crazy Eights-spel, wat Robbins ertoe bracht zijn eigen kaartspel uit te vinden, getiteld Uno. In eerste instantie werd zijn prototype met zijn familie gespeeld, maar toen hij een paar vrienden uitnodigde om met hem te spelen en ze genoten echt van het spel, verzamelden Robbins en enkele andere familieleden ongeveer $ 8.000 en lieten 5.000 exemplaren van het spel maken.. Hij verkocht ze vanuit zijn kapperszaak en verkocht uiteindelijk de rechten aan een spelmaker uit Joliet, Illinois voor $ 50.000 en 10 cent per verkocht spel. Begin jaren negentig werd Uno gekocht door Mattel, de beroemde fabrikant van kinderspeelgoed die Barbie op de markt bracht, en sindsdien is het een populair kaartspel onder vrienden en families.

Uno-inhoud

Voordat je een ronde probeert te spelen, zorg ervoor dat je Uno-deck uit je kindertijd, dat tientallen jaren losjes in een plastic zak is gegooid, de volgende kaarten bevat:

  • 19 0-9 kaarten in de kleuren rood, blauw, geel en groen
  • 8 Trek twee kaarten en twee voor elke kleur.
  • 8 Omgekeerde kaarten en twee voor elke kleur.
  • 8 Sla kaarten over en twee voor elke kleur.
  • 4 Wildcards
  • 4 Wild Trek vier kaarten
Een compleet Uno-kaartendek
Een compleet Uno-kaartendek

Kaartbetekenissen

Voordat je je spel opzet, moet je ervoor zorgen dat je begrijpt wat elk van de kaarten betekent.

  • Cijferkaarten- Deze kaarten zijn verkrijgbaar in de maten 1-9 en ook in elke kleuroptie. Ze hebben geen speciale betekenis.
  • Trek 2 kaarten - Deze kaarten zorgen ervoor dat de volgende persoon in de rij nadat de speler die Trek 2 heeft vastgelegd twee kaarten pakt.
  • Omgekeerde kaarten - Deze kaarten keren de speelrichting om; met de klok mee wordt tegen de klok in en omgekeerd.
  • Sla kaarten over - Deze kaarten zorgen ervoor dat de volgende speler in de rij zijn beurt verliest tot de volgende ronde.
  • Wild cards - Deze kaart kan op elke kleur worden gespeeld en laat de speler die hem heeft neergelegd de kleur van de gespeelde kaarten veranderen (of behouden).
  • Wild Trek 4 kaarten - Niet alleen zijn de Wild Cards-regels van toepassing op deze kaart, maar deze kaart zorgt er ook voor dat de volgende speler in de rij ook vier kaarten pakt. Opmerking - Je kunt deze kaart alleen spelen als je geen kaarten in je hand hebt die overeenkomen met de kaart die in het spel is.

Uno-regels om je spel te begeleiden

Kaartspellen zijn het leukst als iedereen zich aan de regels houdt. Het controleren van de regels voordat je een spel start, is de snelste manier om er zeker van te zijn dat iedereen op één lijn zit. Misschien ontdek je zelfs dat de persoonlijke manier waarop je familie het spel speelt verschilt van de manier waarop je vrienden het zelf speelden. Van het kiezen van de eerste kaart tot het winnen van het spel, je hoeft slechts een paar eenvoudige stappen in gedachten te houden als je meedoet aan Uno.

Uno instellen

De Uno-regels stellen dat het spel voor twee tot tien spelers is. Nadat het kaartspel is geschud, krijgt elke speler zeven kaarten, gedekt. De overige kaarten duiden de trekstapel aan. Iemand neemt de bovenste kaart van de trekstapel en legt deze naast elkaar, wat de aflegstapel aangeeft.

Bepaal wie als eerste gaat

Bepalen wie als eerste mag, moet worden afgesproken voordat de eerste kaart wordt gespeeld. Meestal gaat de jongste speler als eerste, maar als spelers dat willen, kan iedereen een kaart uit de stapel trekken voordat deze wordt gedeeld, en de persoon met de hoogste kaart gaat als eerste. Als iemand een kaart zonder nummer pakt, telt de kaart van die persoon niet mee en moet hij een tweede keer trekken. Als je een gelijke stand hebt, kun je een nieuwe trekking laten doen voor een tiebreak, of een leuk spel van bijvoorbeeld steen, papier, schaar opzetten om voor je te beslissen.

Match en trek kaarten

De gameplay beweegt vervolgens met de klok mee zodra de startspeler is bepaald. De eerste speler moet één kaart van de bovenkant van de ongebruikte stapel trekken en deze in het midden naast de stapel plaatsen. Vervolgens moet de speler de kaart matchen op basis van het nummer of de kleur. Als een speler geen kaart heeft om te spelen, trekt hij een kaart uit de ongebruikte stapel. Officiële Uno-regels zeggen dat de speler deze kaart mag spelen als het een match is; anders gaat de volgende speler in de rij. Dit verschilt feitelijk van de manier waarop de meeste mensen spelen, waarbij spelers zonder lucifer van de trekstapel moeten blijven trekken totdat ze een lucifer trekken. Dit maakt het voor elke speler moeilijker, omdat hij in één keer snel een enorme hand aan kaarten kan verzamelen. Zorg ervoor dat jullie allemaal beslissen op welke manier jullie willen spelen voordat jullie beginnen met spelen.

Roep Uno uit en verzamel punten

Terwijl er kaarten worden gespeeld, zal iemand uiteindelijk slechts één kaart in zijn hand hebben. Wanneer dit het geval is, moet die speler "Uno" zeggen voordat iemand anders het zegt. Als iemand anders als eerste "Uno" zegt, moet de persoon met de enkele kaart twee kaarten trekken, maar als de speler met Uno als eerste Uno met succes heeft gezegd, gaat het spel verder. De eerste persoon die zijn laatste kaart kwijt is, beëindigt het spel. De persoon die uiteindelijk de laatste kaart in zijn hand kwijtraakt, geeft aan dat de ronde punten krijgt van de kaarten die de andere spelers nog in de hand hebben. De waarden van de kaarten zijn onder meer:

  • Cijferkaarten - Nominale waarde
  • Gelijkspel 2 - 20 punten
  • Reverse - 20 punten
  • Overslaan - 20 punten
  • Wild - 50 punten
  • Gelijkspel 4 - 50 punten

Hoe je het spel wint

De winnaar van het spel is de speler die als eerste 500 punten beha alt, wat betekent dat je het spel in slechts één ronde kunt winnen of zoveel als nodig is om de 500 te bereiken.

Gebruik de Uno-regels in uw voordeel

Zelfs bij een kansspel kun je een paar strategieën toepassen om de kans te vergroten dat je als winnaar uit de bus komt. Hier zijn enkele manieren waarop je je Uno-spel kunt versterken.

  • Houd je ogen open - Zorg ervoor dat je de handen van iedereen in de gaten houdt. Het ergste wat je kunt doen is iemand als eerste bij Uno laten komen, en de enige manier waarop je dat kunt voorkomen is door Uno voor hem uit te roepen.
  • Gebruik je speciale kaarten spaarzaam - Wanneer je voor het eerst een Wild Card of een Wild Draw 4 krijgt, probeer ze dan niet meteen uit opwinding weg te gooien. Deze kaarten kun je later beter gebruiken als je iemand moet tegenhouden die Uno nadert.
  • Verwijder speciale kaarten voordat iemand Unos - Als iemand dicht bij Uno komt, probeer dan je speciale kaarten kwijt te raken voordat deze de ronde beëindigen, aangezien deze kaarten hem de kans geven het meeste aantal punten en zorgt ervoor dat je verder verwijderd bent van het winnen van het totaal.

Teken plezier tijdens de spelavond

Uno is een leuk en snel spel dat enige vaardigheid vereist en je dwingt aandacht te schenken aan wat anderen spelen. Het is leuk voor jou en je gezin om samen te spelen. Als u bekend bent met de regels van Uno, kunt u andere spelers laten struikelen over technische details en uzelf mogelijk veiligstellen als winnaar van het spel.

Aanbevolen: