3D-strips: een korte geschiedenis en hoe ze zijn gemaakt

Inhoudsopgave:

3D-strips: een korte geschiedenis en hoe ze zijn gemaakt
3D-strips: een korte geschiedenis en hoe ze zijn gemaakt
Anonim
Nieuwsgierig jongetje met een driedimensionale bril en het lezen van een boek
Nieuwsgierig jongetje met een driedimensionale bril en het lezen van een boek

Als je driedimensionale beelden voorstelt, denk je waarschijnlijk aan de gekke rode en blauwe papieren bril die je als kind naar het theater droeg om naar opkomende animatiefilms te kijken; stereoscopische illusies ontstonden echter veel eerder dan het midden van de 20e eeuw. Deze stijl was ooit zo populair dat hij zelfs zijn weg vond naar de Gouden Eeuw van de strips met 3D-strips. Driedimensionale strips hebben in de jaren vijftig misschien een korte maar gedenkwaardige serie gehad, maar hun charme is nooit vervaagd.

Hoe zijn 3D-strips gemaakt?

Vóór de komst van substantiële technologieën en CGI-manipulaties werden 3D-beelden gemaakt met behulp van stereoscopische beelden. Vroege versies van deze oculaire techniek namen twee afbeeldingen die enigszins van elkaar verschilden en plaatsten deze vlak naast elkaar op kaarten die bekend staan als stereografen. Als je ze met een stereoscoop bekijkt, lijken deze beelden alsof ze bewegen. Tegen het midden van de 20e eeuw waren illustratieve stereoscopische beelden geëvolueerd naar iets dat bekend staat als anagliefen.

Anaglyphs en 3D-strips

De klassieke rode en blauwe afbeeldingen die je je misschien voorstelt als je aan driedimensionale afbeeldingen denkt, worden anagliefen genoemd. Deze oculaire illusie komt voort uit kleurmanipulatie, waarbij de blauw/rode bril ervoor zorgt dat één oog een van de afgedrukte afbeeldingen waarneemt en het andere oog de tweede afgedrukte afbeelding waarneemt. Wanneer deze in de hersenen worden ingevoerd, krijgen ze een nieuw dimensiegevoel, waardoor een schijnbaar 3D-beeld op een 2D-vlak ontstaat.

Harvey True 3D-stripboek uit 1953, nr. 1
Harvey True 3D-stripboek uit 1953, nr. 1

Een korte geschiedenis van 3D-strips

Hoewel stereoscopische 3D-beelden al bestaan sinds het begin van de jaren twintig, nam de fascinatie voor de technologie pas echt toe in de jaren vijftig. Three Dimension Comics bevatte stripfiguren als Mighty Mouse, Captain 3D en Jungle Joe, waardoor deze nieuwe kijkervaring naar de stripwereld werd gebracht. Van de allereerste van deze strips (Three Dimension Comics 1) werden bij de release zelfs meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

Superman-strip 3D
Superman-strip 3D

De 3D-illustrator komt tevoorschijn

Met behulp van een uniek proces waarbij acetaatcellen en een ponssysteem voor nauwkeurigheid betrokken zijn, lanceerden de makers Joe Kubert en Norman Maurer het 3D-stripgenre en patenteerden ze hun "3-D Illusteror" -proces op de stripboekenmarkt. Jack Adler, destijds een medewerker van het DC-bedrijf, ontwikkelde dit systeem op zijn eigen manier verder, wat leidde tot de release van Supermans eerste 3D-strip in november 1953. De populariteit ervan moedigde andere stripboekbedrijven aan om hun eigen strips uit te brengen zonder licenties te krijgen om de methode van Kubert en Maurer te gebruiken, wat hielp bij het democratiseren van de rage, maar diende om de St. John Publishing Company effectief failliet te laten gaan.

Het schrijven aan de muur voor 3D-strips

In de herfst van 1953 werden Kubert en Maurer aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht, gebaseerd op het feit dat ze onbewust inbreuk hadden gemaakt op een patent op de stereoscoopmethode uit 1936. In combinatie met dalende verkopen op 3D-strips begon de ooit beroemde trend een snelle dood te sterven.

Verzamelstrips die de 3D-behandeling kregen

Miljoenen strips zijn gedrukt sinds ze in de 20e eeuw voor het eerst op de voorgrond kwamen bij kinderen, en de korte periode dat 3D-strips werden gedrukt, maakt ze tot een onderhoudend en speels verzamelobject. Hoewel ze niet bijzonder waardevol zijn voor stripboekenverzamelaars, kunnen ze een unieke toevoeging aan ieders verzameling zijn. Gezien hun korte drukcycli zijn er veel minder boeken te vinden, hoewel de boeken die je wel vindt op de markt gemiddeld ergens tussen de $ 1 en $ 25 gewaardeerd kunnen worden, waarbij Mighty Mouse de meest genoemde stripserie is. Hier zijn enkele van de belangrijkste titels die je misschien tegenkomt:

Kinderen die een 3D-bril dragen om de machtige muis 3D-editie te lezen
Kinderen die een 3D-bril dragen om de machtige muis 3D-editie te lezen
  • Machtige muis
  • Superman
  • Batman
  • 3D-dolly
  • Tor
  • Whack
  • Harvey True

Ervaar de heerlijke dubbele visie

Stap op een onverwachte manier het verleden in met 3D-strips uit het begin van de jaren vijftig. Van superhelden tot horrorverhalen, er is een verhaallijn die je zeker zal boeien, en je kunt die oude papieren 3D-bril uit de bioscoop die je als kind kreeg, passen om je dubbelzien in een hogere versnelling te zetten. En als je 3D-strips fascinerend vindt, onderzoek dan andere zeldzame stripboeken om te zien wat er allemaal te vinden is.

Aanbevolen: