Origineel Mr. Potato Head: verrassende waarde van een vintage klassieker

Inhoudsopgave:

Origineel Mr. Potato Head: verrassende waarde van een vintage klassieker
Origineel Mr. Potato Head: verrassende waarde van een vintage klassieker
Anonim

Je zult de geschiedenis van dit klassieke speelgoed niet geloven en hoeveel sommige ervan vandaag de dag waard zijn.

Mr. Potato Head speelgoed m. afneembare accessoires
Mr. Potato Head speelgoed m. afneembare accessoires

Als je je herinnert dat je als kind met Mr. Potato Head speelde, ben je niet de enige. Dit klassieke speelgoed bestaat al sinds de jaren vijftig en de originele Mr. Potato Head is nu een populair item bij verzamelaars. Als je een van deze oude sets hebt, kan het verrassend veel geld waard zijn. Het kennen van de geschiedenis van dit iconische speelgoed is ook veel waard.

Leuke weetjes over meneer Potato Head

Het verhaal van Mr. Potato Head draait helemaal om verbeelding. Een man genaamd George Lerner vond de klassieker uit in 1949 toen hij speelgoed van groenten maakte waarmee zijn jongere broers en zussen konden spelen. Door voorwerpen in een aardappel te steken, kon hij hem allerlei hilarische persoonlijkheden en eigenaardigheden geven. In 1952 bracht hij een pakket met aardappellichaamsdelen op de markt die kinderen konden gebruiken om hun eigen Mr. Potato Head te maken.

Snel feit

De eerste Mr. Potato Head-kit uit 1952 kostte slechts 98 cent, maar was zo populair dat Hasbro meer dan $ 4 miljoen verdiende met de verkoop van de kit in de eerste vier maanden dat deze op de markt was.

De originele Mr. Potato Head gebruikte een echte aardappel

Originele Mr Potato Head-accessoires uit 1952
Originele Mr Potato Head-accessoires uit 1952

Als je in de jaren zeventig of later bent opgegroeid, herinner je je Mr. Potato Head waarschijnlijk als een gladde plastic aardappel. Het originele speelgoed was echter een echte aardappel, net als het echte voedsel. Het werd geleverd als een bouwpakket met alle onderdelen die je in de aardappel kon stoppen om hem in Mr. Potato Head te veranderen.

De eerste Mr. Potato Head Kit had tientallen stukjes

Hoewel de oudste Mr. Potato Head de aardappel zelf niet bevatte, bevatten de kits wel tonnen stukjes. De versie uit 1952 had twee monden, twee paar ogen, vier neuzen, acht stukjes vilt als haar, plus een aantal hoeden, handen en voeten. Al snel groeide de kit uit en bevatte nog tientallen onderdelen.

Mr. Potato Head had vrij snel een gezin

Originele Mr. Potato Head & Friends uit de jaren 50
Originele Mr. Potato Head & Friends uit de jaren 50

In 1953 was meneer Potato Head zo succesvol dat hij al snel een gezin stichtte. Andere personages waren onder meer zijn vrouw, mevrouw Potato Head, plus zuster Yam en broeder Spud. Ze hadden veel lichaamsdelen en gelaatstrekken, en zelfs een auto.

Mr. Potato Head werd plastic in de jaren zestig

Vintage originele mevrouw Potato Head met doos uit de jaren 80
Vintage originele mevrouw Potato Head met doos uit de jaren 80

In de jaren zestig begonnen mensen zich af te vragen of het een goed idee was om kinderen scherpe, puntige dingen in groenten te laten steken die konden rotten (spoiler alert: dat is niet zo). Meneer Potato Head moest een paar wijzigingen aanbrengen en de kit werd geleverd met een plastic aardappellichaam.

Vintage Mr. Potato Head-waarden

Als je een Mr. Potato Head-kit hebt liggen, kan deze meer waard zijn dan alleen een beetje nostalgische waarde. Een complete set van enkele van de oudste voorbeelden of speciale edities kan $ 100 of meer waard zijn.

Snel feit

De zeldzaamste Mr. Potato Head is mogelijk een speciale set in beperkte oplage die in 2004 bij Neiman Marcus werd verkocht. De met juwelen versierde Mr. en Mrs. Potato Head werden verkocht voor $ 8.000 per stuk.

Originele Mr. Potato Head-accessoires uit 1952 - $ 3 tot $ 100 en hoger

Herinner je je die delen die je in een aardappel zou kunnen prikken? Het zal je misschien niet verbazen als je hoort dat het eigenlijk heel moeilijk is om ze in goede staat te vinden. Sommige stukken waren gemaakt van vilt en plastic veroudert soms niet goed. Een paar onderdelen uit de originele set kunnen voor minder dan vijf dollar worden verkocht, en complete sets zijn bijna onmogelijk te vinden. Er zijn geen recente verkopen van complete sets, maar je kunt ze wel vinden voor $ 100 of meer.

Snap-On Tools Mr. Potato Head - Meer dan $ 100

Een zeldzame Mr. Potato Head waar verzamelaars voor gaan is de Snap-On Tools-versie. Deze kit in beperkte oplage is moeilijk te vinden en exemplaren in de originele doos kunnen voor meer dan $ 100 worden verkocht. Zelfs als ze uit de doos komen, zijn ze $ 50 of meer waard.

Mr. Potato Head en zijn auto - ongeveer $ 60

Mr. Potato Head kreeg al vrij vroeg in zijn geschiedenis een auto, en hij bleef door de decennia heen wielen hebben. In de jaren tachtig was zijn auto blauw met een gezicht dat je kon creëren met de kenmerken van Potato Head. De complete set uit 1985 werd verkocht voor iets minder dan $ 60.

Voltooi de Mr. Potato Head-familie - ongeveer $ 60

Potato Head-speelgoed is over het algemeen waardevoller in de doos, en het hele gezin is daarop geen uitzondering. Een set met meneer Potato Head, mevrouw Potato Head en hun baby werd verkocht voor ongeveer $ 60.

Een waardevol onderdeel van je jeugd

Hoewel meneer Potato Head misschien niet het meest waardevolle speelgoed is uit de tijd dat u een kind was, kan hij nog steeds veel meer waard zijn dan uw ouders destijds voor hem betaald hadden. Als je er een in de doos met alle onderdelen hebt, wil je misschien twee keer nadenken voordat je hem doneert of weggeeft. Aan de andere kant heeft een geliefde Potato Head ook veel sentimentele waarde.

Aanbevolen: