Risico spelen: een strategiespel (+ winnende tips)

Inhoudsopgave:

Risico spelen: een strategiespel (+ winnende tips)
Risico spelen: een strategiespel (+ winnende tips)
Anonim
Bordspel Risk spelen
Bordspel Risk spelen

Er is geen spel dat mensen zo snel tegen elkaar kan opzetten als het Risk-strategiespel. Als je je concentreert op het gebruik van je legers om territorium te vergaren en de wereldheerschappij te voltooien, kan er immers maar één persoon overeind blijven. Als je de regels volledig begrijpt en in je voordeel gebruikt, ben jij hopelijk de enige overlevende van dit competitieve tafelspel.

Risico en politiek van het midden van de eeuw

Het is moeilijk om het oorsprongsverhaal van Risk te bespreken zonder parallellen te trekken met de politieke intriges die plaatsvonden tijdens de Koude Oorlog. Albert Lamorisse, een beroemde Franse regisseur, ontwikkelde het oorspronkelijke idee voor het bordspel in 1950, net toen het mondiale conflict dat de Koude Oorlog zou worden, zich aan het ontwikkelen was. Voor het eerst gepubliceerd door Miro Co. in 1957 onder de titel La Conquete du Monde (Conquest of the World), in 1959, kort na de eerste release, werd het spel herzien en opnieuw uitgegeven door Parker Brothers onder de naam Risk Continental Game. Het spel 'Risk', zoals het gewoonlijk wordt genoemd, wordt sinds eind jaren vijftig voortdurend gedrukt en is een favoriet bij zowel bordspelliefhebbers als studenten.

Een risicospel starten

Risk is een nogal intellectueel betrokken spel, en er is enige variatie in de manieren waarop je het spel kunt opzetten, dus het is belangrijk dat je de instructies van het spel echt begrijpt.

Stuks inbegrepen in risico

In de doos van het spel zou je een paar verschillende stukken moeten vinden:

  • 1 speelbord
  • 6 sets troepen in zes verschillende kleuren
  • 42 gebiedskaarten
  • 2 wildcards
  • 2 witte dobbelstenen
  • 3 gekleurde dobbelstenen

Zodra je weet dat je alle stukken hebt die nodig zijn om te spelen - vooral als je een vintage exemplaar van Risk in een kringloopwinkel hebt gevonden - kun je doorgaan met het verdelen van gebieden en het lanceren van de aanval van de eerste speler.

Hoe het bord in te stellen

Setup for Risk is nogal ingewikkeld, dus let op de verschillende manieren waarop je je spel kunt voorbereiden.

Territoria verdelen

De eerste stap bij het starten van een nieuw Risk-spel is het selecteren van je legerkleur en, afhankelijk van het aantal betrokken spelers, het selecteren van het juiste aantal infanterie dat je op het bord wilt plaatsen. Het is nu aan jouw groep om te bepalen welke van de twee opties voor het verdelen van je territoria je wilt volgen:

  • Verdeel de gebiedskaarten willekeurig onder elkaar totdat alle gebieden zijn verdeeld
  • Gooi de dobbelstenen om te zien wie het hoogste nummer heeft en kan als eerste één gebied kiezen door een van hun infanterie erop te plaatsen, met de klok mee door de spelers totdat alle gebieden zijn geclaimd.

Installatie voltooien

Zodra je je territoria hebt bepaald, kun je één extra eenheid op een van je territoria plaatsen. Vanaf dat moment schud je de RISK-kaarten opnieuw (laat de missiekaarten weg) en plaats je ze gedekt binnen handbereik.

Hoe speel je risico

Aangezien het doel van Risk wereldheerschappij is en je dit bereikt door je vijanden te verslaan en controle te krijgen over alle gebieden over het hele bord, zal er veel activiteit plaatsvinden op veel verschillende delen van het bord in één keer. Als je gemakkelijk overweldigd raakt door veel bewegende stukken in het spel, heb je misschien een beetje een leercurve als het om risico gaat. Gelukkig is er een driedelige checklist die alle spelers kunnen onthouden en die ze moeten voltooien voordat hun beurt voorbij is.

  • Omgaan met en plaatsen van nieuwe legers
  • Aanvallen, als je wilt, door met de dobbelstenen te gooien
  • Je verdediging opbouwen

Kijk eens hoe deze doelstellingen eruit zien voor elke beurt die je neemt.

Omgaan met en plaatsen van nieuwe legers

Aan het begin van je beurt gebruik je het bord om te bepalen hoeveel legers je aan je territoria kunt toevoegen op basis van een paar criteria: als je continenten en hun waarde controleert, de overeenkomende RISK-kaarten waarden en het aantal territoria waarover u controle heeft.

De vroegste bedragen die je verzamelt, komen voort uit het aantal territoria dat je beheert, en deze worden bepaald door het totale aantal territoria te nemen, dat getal door drie te delen en de decimalen weg te gooien. Je ontvangt nooit minder dan 3 nieuwe troepen per ronde.

Zodra je een heel continent onder controle hebt, verzamel je steeds meer legers, wat hieronder verder wordt besproken.

Aanvallen met de dobbelstenen

Hoewel je niet elke ronde gedwongen wordt om aan te vallen, is het over het algemeen belangrijk om je bereik over de hele wereld uit te breiden. Wanneer je in deze aanvalsfase komt, kun je ervoor kiezen om een aangrenzende grens (of gebied verbonden door een lijn) aan te vallen waar je eerder stukken naartoe hebt verplaatst. Het aanvallen wordt voltooid doordat de aanvaller maximaal drie dobbelstenen gooit (zolang hij drie of meer troepen aan de grens heeft om mee te vechten) en de verdediger maximaal 2 dobbelstenen gooit (zolang hij twee of meer troepen heeft om mee te vechten). tegelijkertijd.

Vanaf hier worden de twee hoogste worpen tegen elkaar geplaatst, waarbij de hoogste overleeft en de andere van het bord wordt verwijderd. Dit gaat een tweede keer door als er twee dobbelstenen zijn gebruikt, en als de verdediger geen troepen meer over heeft, verliest hij dat gebied aan de aanvaller.

De aanvalsfase van je ronde duurt zo lang als je wilt, en je kunt andere gebieden of hetzelfde gebied blijven aanvallen zolang je genoeg troepen hebt om mee aan te vallen. Op dezelfde manier eindigt de aanvalsfase wanneer je maar wilt, anders verlies je al je troepen en wordt je uit het spel gehaald.

Je verdediging versterken

Zodra je de aanvalsfase hebt voltooid (als je er een bent begonnen), ga je naar de versterkende fase. Hier mag je troepen verplaatsen van slechts één gebied naar een aangrenzend gebied dat je beheert, om dat land beter te verdedigen. Zorg ervoor dat je ten minste één troepen in je oorspronkelijke territorium achterlaat om er controle over te behouden. Nadat je deze fase hebt voltooid en een Risicokaart hebt getrokken als je de gebieden van een tegenstander hebt veroverd, is je beurt voorbij.

Speciale regels

Risico heeft nog een paar andere regels die bijdragen aan hoe het spel verdergaat met betrekking tot het beheersen van continenten en de gebiedskaarten in je handen.

Een continent beheersen

Aan het begin van elke beurt ontvangt een speler een bonusaantal troepen als hij een continent controleert. Het aantal troepen is afhankelijk van het continent dat ze controleren:

  • Australië - 2
  • Zuid-Amerika - 2
  • Afrika - 3
  • Noord-Amerika - 5
  • Europa - 5
  • Azië - 7

Territoriumkaarten

Territoriumkaarten worden in de loop van het spel verzameld, door spelers die hun laatste gebied verliezen, overhandigd aan de speler die nu de leiding heeft over dat veld, en aan het einde van elke beurt als je ten minste één stuk van het gebied verovert gebied. Je kunt deze kaarten inwisselen voor extra troepen aan het begin van je ronde als je:hebt

  • 3 kaarten met bijpassende emblemen
  • 5 kaarten in je hand
  • Eén kaart van elk embleem

De eerste keer dat een speler een gebiedkaartenset inlevert, ontvangt hij 4 extra legers. Bij elke nieuwe set ontvangen spelers ook twee extra legers. Je kunt dus 4, 6, 8, 10, enzovoort troepen verzamelen met elke extra set RISK-kaarten die je indient, totdat je de set 7th bereikt, die in plaats daarvan met 5 legers wordt vergroot. van 2.

Controleer deze kaarten voor alle gebieden die onder jouw controle staan, aangezien deze (indien ingediend) je ook twee extra troepen opleveren.

Strategieën voor het winnen van risico

Hoewel er wat geluk bij komt kijken tijdens Risk, afhankelijk van de manier waarop jij en je vrienden het spel in het begin hebben opgezet, is het vooral een strategiespel met voortdurend evoluerende omstandigheden naarmate het spel vordert. Iedereen kan verdwalen door het continu veranderende bord, maar als je een paar belangrijke strategische theorieën kent om je activiteiten op het bord te begeleiden, moet je je staande houden tegen zelfs de beste spelers.

Continentkeuze is de sleutel

Als je volgens de regels speelt die je in het begin krijgt om je territoria te kiezen, heb je al een voordeel omdat je continenten kunt selecteren die kleiner en gemakkelijker te verdedigen zijn. Australië en Zuid-Amerika zijn beide geweldige startplaatsen voor nieuwkomers in Risk, omdat ze voldoende geïsoleerd zijn om te verdedigen met een beperkt aantal troepen. Vooral Zuid-Amerika is geweldig vanwege de voordelige verbindingen met Noord-Amerika en Afrika. Als je snel een heel continent verovert, krijg je ook meer troepen aan het begin van je beurten, waardoor je de kans krijgt om grotere gebieden te veroveren in een eerlijk gevecht.

Focus op verdedigbare posities

Vooral als je nieuw bent bij Risk, moet je je concentreren op posities die niet al te veel connecties hebben en die niet veel kracht vereisen om te beschermen. Kies gebieden die niet aan alle kanten worden begrensd door andere gebieden, zodat je een grotere kans hebt om voet aan de grond te krijgen in het spel.

Subtiliteit wordt beloond

De mentale aspecten van risico mogen niet over het hoofd worden gezien. Krijg een idee van de soorten mensen met wie je speelt en hun strategische werkwijzen. Zijn het agressieve spelers die bereid zijn hun stukken op te offeren, of zijn ze terughoudender en houden ze ervan troepen te hamsteren voordat ze aanvallen lanceren? Ongeacht hun aanleg, je kunt ze manipuleren zodat ze over het bord bewegen zoals je wilt, met een aantal slimme plaatsingen van je eigen stukken.

Als je bijvoorbeeld in Zuid-Amerika bent en Afrika probeert binnen te vallen, maar ze hebben een alliantie met Noord-Amerika, kun je je troepen naar een aangrenzend Noord-Amerikaans gebied verplaatsen in plaats van tegen de Afrikaanse grens. Dit lijkt misschien een agressieve zet richting Noord-Amerika en moedigt Afrika aan om zijn legers te gaan verplaatsen om een Noord-Amerikaanse aanval te verdedigen, terwijl je in werkelijkheid een perfecte kans hebt geopend om tegen Afrika aan te vallen en het continent over te nemen.

Vorm losse allianties

Allianties kunnen erg handig zijn als er één duidelijke speler is die het bord domineert, omdat de minder succesvolle spelers hun krachten kunnen combineren om hun belangrijkste concurrent uit te schakelen. Raak echter nooit te gehecht aan uw allianties in Risk. Uiteindelijk zul je je medespeler moeten verraden om het spel te winnen, dus het is het beste voor jullie beiden om niet een te nauwe band te vormen.

Speel op eigen risico

Risk is een tot nadenken stemmend bordspel dat het wereldtoneel gebruikt om grotere strategische concepten op de proef te stellen. Vecht tegen vrienden en familie om de wereld in te halen met de worp van je dobbelstenen. Zorg er echter voor dat je aandacht besteedt aan het hele bord, want het kan zijn dat je territorium tegenkomt dat wordt bedreigd door de stilste speler in de kamer. Vergeet niet om altijd op eigen risico te spelen.

Aanbevolen: