Is de kaneeluitdaging gevaarlijk? Ken de risico's

Inhoudsopgave:

Is de kaneeluitdaging gevaarlijk? Ken de risico's
Is de kaneeluitdaging gevaarlijk? Ken de risico's
Anonim
Lepel kaneelpoeder
Lepel kaneelpoeder

De Cinnamon Challenge is een van de vele gevaarlijke uitdagingen die zich dankzij sociale media als een lopend vuurtje verspreiden. Ondanks het feit dat veel bekende mensen de uitdaging hebben geprobeerd en het hebben overleefd, is dit een gevaarlijke daad waar je ziek van kunt worden.

Wat is de kaneeluitdaging?

Deze virale video bereikte het hoogtepunt van populariteit in 2012 en 2013, maar is nog steeds populair bij video's die in 2018 worden geüpload. Het gaat om een persoon die in minder dan een minuut een lepel gemalen kaneel probeert binnen te krijgen zonder iets te drinken. Mensen tussen de 13 en 24 jaar kijken het vaakst naar kaneeluitdagingsvideo's op YouTube, waar er meer dan 50.000 zijn om uit te kiezen.

Kaneeluitdaging Doodsrisico

Een studie gepubliceerd in het Publicatieblad van de American Academy of Pediatrics meldt dat de US American Association of Poison Control Centers in de eerste helft van 2102 ongeveer 180 telefoontjes ontving in verband met de uitdaging, waarbij ongeveer 20 procent medische hulp nodig had. Er zijn geen gedocumenteerde gevallen van mensen die sterven aan de kaneeluitdaging. Er is echter één melding van een 13-jarige jongen die als gevolg van de uitdaging in coma belandde, en het geval van een 4-jarige jongen die stierf doordat hij per ongeluk een grote hoeveelheid kaneel had ingenomen.

Kaneeluitdaging Gevaren

Riley Children's He alth Niveau 1 Traumacentrum en Directeur van de Spoedeisende Hulp, en hoogleraar Spoedeisende Geneeskunde, Dr. Cory Show alter adviseert mensen "het gewoon niet te doen." Er zijn reële gezondheidsrisico's verbonden aan deze uitdaging en de paar minuten roem zijn het niet waard.

De wetenschap van kaneelconsumptie

Kaneel bestaat uit cellulose die niet goed kan worden afgebroken in het lichaam. Wanneer u kleine hoeveelheden consumeert, kan uw lichaam dit aan, maar bij grote hoeveelheden raakt het vast in uw mond, keel en longen. Je longen zijn niet gebouwd om voedsel vast te houden, dus elk vreemd voorwerp, zelfs zo klein als gemalen kaneeldeeltjes, kan problemen veroorzaken.

Onmiddellijke fysieke reacties

Wanneer iemand een lepel kaneel in zijn mond stopt, zal hij of zij een aantal onmiddellijke reacties ervaren. Dr. Show alter waarschuwt dat deze kunnen verergeren als je het in groepsverband doet, want als "iemand je aan het lachen maakt als je de kaneel in je mond stopt, is de kans groter dat je het inademt."

  • Onvermogen om te slikken
  • Paniek
  • Hoesten
  • Verstikking
  • Braken
  • Moeilijke ademhaling
  • Pijn op de borst
  • Brandend gevoel in de mond

Medische problemen veroorzaakt door de uitdaging

De grootste medische zorgen bij de Cinnamon Challenge zijn aspiratie en luchtwegblokkering. Dr. Show alter vertelt: "Als je mond vol is en je de kaneel niet kunt doorslikken, gaat het rechtstreeks naar de longen."

Aspiratie in de longen

Aspiratie is wanneer voedseldeeltjes "de verkeerde pijp ingaan" en naar je longen gaan. "Als je aspireert, is het echt een noodgeval", zegt Dr. Show alter. Deze deeltjes in uw longen kunnen leiden tot kortademigheid en een gevaarlijke ontstekingsreactie die tot longontsteking kan leiden. Omdat de kaneeldeeltjes ongelooflijk klein zijn, hebben ze het potentieel om nog verder in je longen te komen. Een ernstige ontstekingsreactie kan leiden tot een levensbedreigende infectie.

Luchtwegblokkering

Als de kaneel een klontje vormt, kan dit uw luchtwegen blokkeren, waardoor u moeilijk of onmogelijk kunt ademen. Omdat de kaneelklomp uit fijne deeltjes bestaat, kan het moeilijk zijn om deze te verwijderen met standaard EHBO-procedures bij verstikking. Als dit gebeurt, kun je onmiddellijk overlijden voordat er ooit hulp kan komen.

Paniek en angst

De persoon die de uitdaging aangaat, kan een verhoogde mate van angst ervaren, omdat hij het gevoel heeft dat hij niet kan slikken of ademen. Dr. Show alter zegt dat ouders van kinderen die de uitdaging aangaan, ook angst kunnen voelen omdat hun kind nu "zichzelf als een risicovol persoon verklaart" en bereid is deel te nemen aan domme en gevaarlijke daden.

Chemische verbranding in de mond

Als de kaneel lange tijd in je mond blijft zitten, kan dit een kleine chemische verbranding veroorzaken. Hoewel je er niet dood aan gaat, kan het eten een paar dagen ongemakkelijk maken.

Darmklachten

Wat in je lichaam gaat, komt er ook uit. Mensen die een grote hoeveelheid kaneel doorslikken, zullen zich waarschijnlijk wat ongemakkelijk voelen als de kaneel de volgende dag via de stoelgang naar buiten komt.

Wanneer moet u medische hulp zoeken

" Als je een belangrijke ambitie had, zul je dat weten", zegt Dr. Show alter. In dit geval moet u zeker 911 bellen. Als u last heeft van kortademigheid, aanzienlijke pijn of niet kunt stoppen met hoesten in de uren of dagen na uw uitdagingspoging, moet u medische hulp inroepen. Het antwoord kan worden uitgesteld, afhankelijk van uw specifieke omstandigheden.

Meer dan een onschuldige grap

Virale taken en uitdagingen zoals de Cinnamon Challenge lijken ongevaarlijk vanwege hun populariteit, maar brengen reële gezondheidsrisico's met zich mee. Je wint niets door de uitdaging aan te gaan, maar je kunt wel alles verliezen.

Aanbevolen: