Hoe je een wollen vloerkleed zelf thuis kunt schoonmaken (als een professional)

Inhoudsopgave:

Hoe je een wollen vloerkleed zelf thuis kunt schoonmaken (als een professional)
Hoe je een wollen vloerkleed zelf thuis kunt schoonmaken (als een professional)
Anonim
Vrouw praat op mobiele telefoon tijdens het stofzuigen van tapijt
Vrouw praat op mobiele telefoon tijdens het stofzuigen van tapijt

De kleuren en verscheidenheid aan wollen vloerkleden maken ze tot een perfect accessoire voor je huis. Maar ze kunnen een beetje lastig schoon te maken zijn. Leer hoe u een wollen vloerkleed snel en eenvoudig kunt reinigen en wassen. Ontdek de knowhow voor het vlekkeloos reinigen van een wollen vloerkleed. Ontdek wanneer het tijd is om een professional te bellen.

Hoe vaak een wollen vloerkleed schoonmaken

Je wilt je vloerkleed regelmatig stofzuigen of kloppen om vuil te verwijderen, minimaal elke twee weken. Dit schema voorkomt dat vuil zich ophoopt op het vloerkleed en verlengt de levensduur van uw vloerkleed. Dit schema kan echter variëren, afhankelijk van het verkeer op uw tapijt.

  • Voor een ruimte met veel verkeer maakt u het vloerkleed wekelijks schoon, of wanneer u vuil opmerkt.
  • Als je huisdieren hebt, maak het tapijt dan één tot twee keer per week schoon, omdat huisdieren vervellen en vuil op hun poten brengen.
  • In een ruimte met weinig verkeer maakt u het vloerkleed één keer per maand schoon, of wanneer het tekenen van vuil vertoont.

En onthoud: een scheerwollen vloerkleed zal de eerste paar keer dat je het schoonmaakt vezels afgeven. Dit is een normaal onderdeel van het proces.

Een wollen vloerkleed zelf schoonmaken: materialen

Je weet precies wanneer je het vloerkleed moet schoonmaken. Het is tijd om eens te kijken hoe jij het thuis doet. Het eerste dat je hoeft te doen is wat materiaal verzamelen.

  • Bezem of tapijtklopper
  • Vacuüm
  • Emmer
  • Zachte reiniger, zoals Woolite
  • Sponsen
  • Doekhanddoeken
  • Ventilator (optioneel)

Stap 1: Versla het vuil

Wollen vloerkleden hebben de neiging om meer vuil en stof op te vangen dan andere soorten, omdat er meer oppervlakken zijn waar het in vast kan komen te zitten. Je moet dat vuil er dus uit slaan. Een bezem werkt hiervoor perfect.

  1. Voor kleine vloerkleden kun je ze gewoon goed schudden door ze vast te houden of tegen een reling te laten wapperen.
  2. Voor grote vloerkleden hangt u het vloerkleed aan een stevige waslijn of legt u het over de reling van uw veranda of een terrasmeubel dat het gewicht van het vloerkleed kan dragen.
  3. Gebruik een bezem of klopper om op het tapijt te slaan, waardoor los vuil effectief wordt verwijderd.

Stap 2: Stofzuig het vloerkleed

Zodra je buiten zoveel mogelijk vuil van het vloerkleed hebt geslagen, breng je het vloerkleed weer naar binnen en leg je het op de grond. Nu is het tijd om de stofzuiger te pakken.

Hoge hoekmening van stofzuiger op tapijt
Hoge hoekmening van stofzuiger op tapijt
  1. Stof het vloerkleed aan beide kanten op en zuig de stofzuiger twee tot drie keer volledig over elke kant.
  2. Voor een vloerkleed met franjes begin je in het midden en werk je naar de randen toe, zodat je de franjes niet beschadigt.
  3. Let op je stapel. Zorg ervoor dat de stofzuiger op de juiste stand staat voor uw vloerkleed, want u wilt het vloerkleed niet in beweging brengen en de vezels beschadigen met kloppers of borstels.
  4. Werken met een stofzuiger die alleen zuigkracht gebruikt, is het veiligst voor je wollen tapijten, of je kunt handgereedschap gebruiken als het uitschakelen van de borstelharen en kloppers geen optie is.

Stap 3: Een wollen vloerkleed wassen

Zodra het vuil verdwenen is, is het tijd om je vloerkleed op te frissen met een zachte reiniger. Pak de Woolite of een soortgelijke reiniger ontworpen voor wollen tapijten. Als dit de eerste keer is dat u het vloerkleed schoonmaakt, zorg er dan voor dat u een onopvallend gedeelte van het vloerkleed test om er zeker van te zijn dat de reiniger het niet beschadigt of kleuruitloop veroorzaakt voordat u het volledig schoonmaakt.

Vloerkleed met een spons en afwasmiddel
Vloerkleed met een spons en afwasmiddel
  1. Vul een emmer met koud water en een dop vol reinigingsmiddel.
  2. Doop de spons in de reiniger en wring hem uit. Je wilt dat het vochtig is en niet druipt.
  3. Bewerk het vloerkleed met de spons van het ene uiteinde naar het andere. Sommige mensen beginnen liever in een hoek.
  4. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je de spons in de vleugrichting beweegt en niet ertegenaan.

Stap 4: Een wollen vloerkleed spoelen

Zodra je het vloerkleed volledig hebt geschrobd met een spons, leeg je de emmer en ga je spoelen.

  1. Vul een emmer met koud water.
  2. Doop de spons erin en wring hem uit, zodat hij vochtig is.
  3. Ga met de spons over het tapijt om zeep en overgebleven vuil te verwijderen.

Stap 5: Het vloerkleed drogen

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het vloerkleed volledig droog is voordat je het weer neerlegt. Je kunt het op weg helpen met een paar handdoeken.

Tapijt drogen buiten
Tapijt drogen buiten
  1. Droog het vloerkleed door handdoeken op het oppervlak te leggen om overtollig vocht op te nemen.
  2. Als je alles hebt opgezogen, neem je het mee naar buiten om het drogen te voltooien.
  3. Als je het niet mee naar buiten kunt nemen, is een andere optie om een grote ventilator aan het ene uiteinde van het vloerkleed te plaatsen, zodat het sneller droogt, en een luchtontvochtiger in de kamer aan te zetten.
  4. Plaats wat voorwerpen onder het vloerkleed, of zet het tegen een muur, om de luchtstroom rondom de oppervlakken van het vloerkleed te vergroten, zodat het sneller droogt.

Zo vind je schone wollen vloerkleden

Soms hoeft uw vloerkleed niet helemaal schoongemaakt te worden. Als u bijvoorbeeld iets op het vloerkleed hebt laten vallen of als u op een klein oppervlak hebt gemorst, kunt u gewoon een plekje schoonmaken. Dit kost minder tijd en zorgt ervoor dat uw vloerkleed niet te lang buiten gebruik is. Je moet een paar extra spullen uit je voorraadkast halen om snel even schoon te kunnen maken.

  • Papieren handdoeken
  • Witte azijn
  • Witte badstof of microvezelhanddoek

Instructies voor een snelle reiniging van plekken

Nu je je materialen bij de hand hebt, ga aan de slag. Hoewel je eerste instinct misschien is om over de vlek te wrijven, doe dat dan niet. Hierdoor zakt de vlek verder in de vezels en verspreidt deze zich. Nu is het tijd voor de stappen.

Vrouw met schoonmaakmiddel en borstel die het tapijt schoonmaakt
Vrouw met schoonmaakmiddel en borstel die het tapijt schoonmaakt
  1. Raap alle vuil onmiddellijk op, zoals stukjes vast voedsel uit een gemorste voerbak of braaksel van huisdieren.
  2. Pak wat papieren handdoeken.
  3. Dep de vlek. Niet wrijven.
  4. Maak een 50/50 oplossing van witte azijn en koud water.
  5. Bevochtig een microvezeldoekje in het mengsel.
  6. Dep de vlek voorzichtig door stevig naar beneden te drukken en vervolgens op te tillen.
  7. Als je een doek of handdoek gebruikt, zorg er dan voor dat deze wit zijn, omdat je niet wilt dat er kleuren op het tapijt afgeven.

Je kunt dezelfde methode ook voor een oudere vlek gebruiken. Hoe langer de vlekken echter zijn ingetrokken, hoe langer het kan duren om deze te verwijderen. Als je moeite hebt met witte azijn, kun je ook water en wolreiniger mengen. Volg dezelfde procedure.

Hoe u de juiste reiniger voor vloerkleden kiest

Als je een commercieel schoonmaakproduct voor je wollen vloerkleed gebruikt, is het essentieel om een merk te gebruiken dat het vloerkleed niet beschadigt. Jotham Hatch, vice-president Training en Business Development bij de Chem-Dry-franchise, adviseert: "Vermijd schoonmaakmiddelen met een pH hoger dan 7 (neutraal)." Diana Rodriguez-Zaba, president van ServiceMaster Restoration by Zaba, is het daarmee eens en merkt ook op dat: "Oplossingen met een hoge pH kunnen ervoor zorgen dat uw vloerkleed bruin wordt."

Over het algemeen zegt Hatch dat "zure schoonmaakproducten het beter doen op wollen tapijt." Eigenaren van wollen tapijten moeten het etiket controleren om te zien of het 'Wool Safe-gecertificeerde producten' zijn die 'specifiek zijn getest en gecertificeerd als veilig voor wolvezels'. Hatch adviseert ook om "producten met toegevoegde oxidatiemiddelen en producten met zware oppervlakteactieve stoffen of zepen" te vermijden.

Tips voor het schoonmaken van een wollen vloerkleed

Wollen vloerkleden kunnen in verschillende bouwstijlen verkrijgbaar zijn, waaronder gevlochten wollen vloerkleden, gehaakte wollen vloerkleden en geweven wollen vloerkleden. Hoewel de schoonmaakmethoden over het algemeen hetzelfde zijn, merkt Hatch op dat "het verstandig is om onderscheid te maken tussen de constructiestijl van het vloerkleed en het vezeltype van het vloerkleed." Houd bovendien deze tips in gedachten om uw vloerkleed langer schoon te houden.

  • Laat moddervlekken drogen voordat je ze probeert schoon te maken.
  • Houd schoenen uit de buurt van vloerkleden.
  • Draai je vloerkleden om slijtagepatronen te voorkomen
  • Houd eten en drinken van tapijten
  • Beperk huisdieren op tapijten of schone poten.
  • Vermijd rommelige projecten op het tapijt.
  • Overweeg om je vloerkleed te beschermen met een loper of mat.

Wollen vloerkleden niet met stoom reinigen

Stoomreiniging of het gebruik van heet water van welke aard dan ook mag nooit worden gebruikt bij wollen tapijten. Volgens Rodriguez-Zaba: "Het gebruik van heet water kan ervoor zorgen dat het vloerkleed krimpt." Wollen vloerkleden hebben de neiging vocht vast te houden en zijn moeilijk te drogen, dus vermijd elke methode waarbij het vloerkleed nat wordt gemaakt. Een nat tapijt dat lang nodig heeft om te drogen, loopt ook het risico schimmel en meeldauw te ontwikkelen.

Hoe u weet wanneer u moet weten wanneer u een professional moet bellen

Hoewel doe-het-zelf en milde reiniging mogelijk zijn, kun je geen grondige reiniging uitvoeren zoals een professional. Als je vlekken hebt die je niet kunt verwijderen of als je verkleuring opmerkt, is het tijd om een professional te bellen. Met hun geavanceerde reinigingsapparatuur kunnen zij een reinigingsmethode formuleren die uw tapijt weer tot leven brengt. Als uw vloerkleed groot is of een groot oppervlak bestrijkt, kunt u overwegen een professional te bellen.

Een wollen vloerkleed gemakkelijk wassen

Wollen vloerkleden zijn populair vanwege hun schoonheid en kwaliteit. Zonder de juiste verzorging en reiniging wordt de potentiële levensduur van uw wollen vloerkleed echter verkort. Zorg ervoor dat u de juiste schoonmaakmiddelen, watertemperaturen en methoden gebruikt om uw wollen tapijt schoon te maken, of zoek bij twijfel een professioneel tapijtreinigingsbedrijf om uw investering te beschermen. Het vloerkleed waar u vandaag de dag voor zorgt, kan een geliefd familiestuk worden! Leer nu hoe je een hoogpolig vloerkleed schoonmaakt.

Aanbevolen: