Hoe piepschuim slecht is voor het milieu

Inhoudsopgave:

Hoe piepschuim slecht is voor het milieu
Hoe piepschuim slecht is voor het milieu
Anonim
Piepschuim beker
Piepschuim beker

Hoewel veel mensen hebben gehoord dat piepschuim schadelijk is voor de planeet, begrijpen maar weinigen hoe piepschuim schadelijk is voor het milieu. Ontdek de impact van piepschuim op de planeet en help je de schade veroorzaakt door dit materiaal te minimaliseren.

Piepschuim is geëxpandeerd polystyreen

Piepschuim is zo'n geaccepteerd alledaags product geworden dat mensen zich zelden realiseren dat het is gemaakt van polystyreen, een plastic op aardoliebasis. Styrofoam is in feite een handelsnaam voor geëxpandeerd polystyreen (EPS), zo blijkt uit een BBC-rapport uit 2015. Er wordt uitgelegd dat polystyreenkorrels worden verwerkt met behulp van chemicaliën die worden gestoomd en uitzetten, waardoor de stof EPS ontstaat. Het werd populair omdat het licht van gewicht is; het is 95% lucht. Het biedt goede isolatie-eigenschappen die producten koud of warm houden, en houdt alles veilig tijdens het verzendproces zonder gewicht toe te voegen.

In de loop der jaren is er echter steeds meer informatie verzameld over de schadelijke effecten van piepschuim/EPS op de gezondheid van mensen en het milieu.

Zorg voor milieugezondheid

Bezorgdheid over de gezondheid van het milieu begint met de elementen die worden gebruikt om piepschuim te maken. Styreen is bijvoorbeeld een van de belangrijkste ingrediënten die worden gebruikt om polystyreen te maken. Hoewel de American Chemistry Council opmerkt dat er verschillen zijn tussen polystyreen (vast) en styreen (vloeistof), en hoewel er verschillen zijn in de uiteindelijke samenstelling, maakt styreen nog steeds deel uit van polystyreen.

Mogelijk kankerverwekkend

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek had styreen in 2002 al vastgesteld als mogelijk carcinogeen voor de mens. Dat geldt ook voor een rapport van het National Toxicological Program uit 2014 over kankerverwekkende stoffen (pagina 1), waarin styreen wordt geclassificeerd als "waarvan redelijkerwijs kan worden verwacht dat het carcinogeen voor de mens is" en in verband wordt gebracht met het voorkomen van leukemie en lymfoomkanker.

Gevaren voor de gezondheid op het werk

Hoewel het rapport van de Environmental Protection Agency (EPA) over styreen het nog niet als kankerverwekkend classificeert, somt het veel beroepsrisico's op voor degenen die regelmatig worden blootgesteld bij de vervaardiging van producten die met styreen zijn gemaakt. Enkele van de acute gevolgen voor de gezondheid zijn onder meer irritatie van de huid, ogen en de bovenste luchtwegen en gastro-intestinale effecten.

Het EPA-rapport zegt dat chronische blootstelling aan styreen tot verdere complicaties leidt, waaronder nadelige effecten op het zenuwstelsel en de luchtwegen, en mogelijk op de nieren en de lever, evenals andere problemen. Het veroorzaakte ook een toename van het aantal spontane abortussen bij vrouwen. Volgens een NIH-rapport kan contact met vloeibaar styreen tijdens het productieproces leiden tot eerstegraads brandwonden.

Voedselbesmetting

Piepschuim koffiekopje
Piepschuim koffiekopje

Voedsel in piepschuimverpakkingen kan worden verontreinigd door chemicaliën die in het voedsel terechtkomen, waardoor de menselijke gezondheid en de voortplantingssystemen worden aangetast. Dit wordt geaccentueerd als mensen het voedsel opwarmen terwijl het nog in de container zit. Uit onderzoek blijkt dat styreen uit EPS kan uitlogen. Zelfs de American Chemistry Council geeft toe dat er sprake is van overdracht van styreen van piepschuim naar voedsel, zij het in zeer kleine hoeveelheden. Mensen die piepschuim gebruiken, raken dus besmet met styreen en kunnen last hebben van de gevolgen voor de gezondheid.

De Environmental Working Group (EWG) wil dat EPA styreen verbiedt, aangezien dit bij 40% van de Amerikanen wordt aangetroffen. Zoals het NIH-rapport aangeeft, zijn containers slechts één manier waarop styreen in het menselijk lichaam kan terechtkomen.

Luchtvervuiling door productieprocessen

Luchtvervuiling als gevolg van de nabijheid van industrieën die piepschuim maken, is volgens het NIH-rapport een ander kanaal om aan styreen te worden blootgesteld. Veel van de chemicaliën die bij het productieproces worden gebruikt, zijn giftig en de werknemers die ze maken lopen het grootste risico. Bovendien kunnen de emissies van deze fabrieken de lucht vervuilen, en het geproduceerde vloeibare en vaste afval moet worden afgevoerd.

Fluorkoolwaterstof in het verleden gebruikt

HFK's, of fluorkoolwaterstoffen die aanvankelijk werden gebruikt bij de productie van piepschuim, kwamen vrij tijdens productieprocessen, hoewel ze nu zijn vervangen. Er is echter schade aangericht omdat HFK’s bijdragen aan de opwarming van de aarde.

De productie van piepschuim gebruikt cardondioxide en pentaan in plaats van deze vervuilende stof.

Benzeen

Benzeen is een ander belangrijk ingrediënt dat wordt gebruikt bij het maken van piepschuim.

  • Het wordt volgens EPA beschouwd als een kankerverwekkende stof die vooral een beroepsrisico vormt en in ernstige gevallen zelfs leukemie veroorzaakt.
  • Het is een vluchtige organische stof die door EPA is geclassificeerd als een belangrijke verontreinigende stof, die zich voornamelijk in de lucht bevindt, maar de bodem en het water bereikt wanneer deze wordt weggespoeld door regen en sneeuw. Het kan dan in ondergrondse voorraden terechtkomen, omdat het tot op zekere hoogte in water kan oplossen, aldus een NIH-rapport.

Dioxinen

Dioxines zijn persistente organische verontreinigende stoffen (POP) die worden gebruikt bij de productie van polystyreen.

  • Dioxinen veroorzaken immuun- en hormonale problemen en beïnvloeden de ontwikkeling van de foetus als een beroepsrisico voor werknemers die eraan worden blootgesteld.
  • Wanneer piepschuim wordt verbrand voor energie of voor verwijdering, komt het vrij in het milieu, wat leidt tot luchtvervuiling en gezondheidsproblemen wanneer het door mensen en dieren wordt ingeademd.

Geëxpandeerd polystyreen is niet biologisch afbreekbaar

Piepschuim lijkt eeuwig mee te gaan omdat het bestand is tegen fotolyse, oftewel de afbraak van materialen door fotonen afkomstig van een lichtbron. De Society of Environmental Journalists stelt dat het ongeveer 500 jaar nodig heeft om te ontbinden.

Productietarieven en recycling

Pinda's verpakken
Pinda's verpakken

Volgens Scientific American werd in 2014 in totaal 28.500 ton piepschuim geproduceerd en werd 90% gebruikt voor het maken van bekers, bakjes, containers en verpakkingsproducten voor eenmalig gebruik. Andere belangrijke toepassingen van piepschuim zijn als isolatieplaten voor daken, muren, vloeren in gebouwen en als los verpakkingsmateriaal, verpakkingspinda's genoemd.

Hoewel het gerecycled kan worden, wordt de recyclingmarkt steeds kleiner. In veel gemeenschappen krijgen mensen te horen dat hun recyclingbedrijven geen polystyreenproducten accepteren. Voorzieningen voor inzamel- of afgiftecentra voor verpakkingsmateriaal en voedselcontainers aan de straatkant zijn in de VS niet gelijkmatig verdeeld. Degenen die worden gerecycled, worden opnieuw vervaardigd tot zaken als cafetariatrays of verpakkingsmateriaal. Sommige staten, zoals Texas, accepteren geen verpakkingspinda's voor recycling, omdat deze gemakkelijk breken en het milieu vervuilen. Houd dus in de gaten wat wel en niet kan worden gerecycled als er een centrum bij u in de buurt is.

Volgens het BBC-rapport uit 2015 is het moeilijk om op grote schaal te recyclen vanwege het productieproces. En dit is de reden dat veel steden en dorpen het gebruik van piepschuim verbieden, volgens een MSNBC-rapport uit 2015.

Resulterende milieuproblemen als gevolg van afval

De hoeveelheden piepschuimafval die zich ophopen is enorm, aangezien slechts 1% van het piepschuim in Californië wordt gerecycled volgens een nieuwsbericht uit de Los Angeles Times uit 2016. Problemen die ontstaan als gevolg van grote hoeveelheden afval zijn onder meer de volgende:

  • Weggegooide piepschuimplaten en kopjes
    Weggegooide piepschuimplaten en kopjes

    Piepschuim breekt gemakkelijk in kleine stukjes. Kleine land- en waterdieren die deze stukjes eten, sterven als gevolg van gifstoffen en verstopping van hun maag, wat leidt tot verhongering, aldus de Los Angeles Times.

  • Dit, gecombineerd met het feit dat piepschuim licht van gewicht is en daarom drijft, betekent dat zich in de loop van de tijd een grote hoeveelheid polystyreen heeft opgehoopt langs kusten en waterwegen over de hele wereld. Het is een van de belangrijkste componenten van afval in zee.
  • Gezien zijn poreuze aard absorbeert het veel andere kankerverwekkende verontreinigende stoffen in het zeewater, zoals DDT dat in andere landen wordt geproduceerd, volgens de Los Angeles Times.
  • Een groot deel ervan zinkt naar de bodem van de zee, waar het de zeebodem vervuilt. Wanneer de vissen giftige materialen in piepschuim eten en de extra verontreinigende stoffen die het absorbeert, bioaccumuleren de chemicaliën en kunnen ze schade toebrengen aan mensen die deze zeevruchten consumeren, aldus de Los Angeles Times.

Niet-duurzaam

Een andere reden dat piepschuim schadelijk is voor het milieu is dat het wordt gemaakt met aardolie, een niet-duurzame hulpbron. Volgens informatie gepubliceerd door Project AWARE, "wordt ongeveer 4 procent van de aardolie die jaarlijks wereldwijd wordt verbruikt, gebruikt om plastic te maken, en nog eens 4 procent wordt gebruikt om plasticproductieprocessen aan te drijven." Bovendien zorgt de aardolieproductie voor zware vervuiling.

Alternatieven voor piepschuim

Het bedenken van een geschikte vervanger voor piepschuim/EPS was een hele uitdaging voor wetenschappers, hoewel er hoop is.

  • Klant beta alt voor koffie
    Klant beta alt voor koffie

    Een bedrijf genaamd Ecovative Design heeft een productlijn gemaakt van schimmels die op piepschuim lijken en ernaar streven een milieuvriendelijkere vervanging te zijn voor structurele componenten zoals verpakkingsmateriaal.

  • Er zijn veel verschillende biocomposietmaterialen beschikbaar als isolatie die piepschuim in de bouw kunnen vervangen.
  • Verminder het gebruik van piepschuim door artikelen voor eenmalig gebruik achterwege te laten. Gebruik of vraag om papieren bekertjes in plaats van piepschuim. Veel koffiewinkels, universiteitscafés en Slurpee-winkels bieden korting als klanten hun eigen mokken en kopjes meenemen. Sommige bieden zelfs de mogelijkheid om mokken te delen.

Maak een milieuvriendelijke keuze

Het verminderen van de afhankelijkheid van piepschuim is de beste manier om de productie ervan en het effect op het milieu te verminderen. Als u milieuvriendelijke keuzes wilt maken om het gebruik van piepschuim te elimineren, zoek dan naar producten die zijn vervaardigd uit hernieuwbare bronnen, die biologisch afbreekbare materialen bevatten en producten die gemakkelijk kunnen worden gerecycled.

Aanbevolen: