Hoe beïnvloeden mensen het milieu?

Inhoudsopgave:

Hoe beïnvloeden mensen het milieu?
Hoe beïnvloeden mensen het milieu?
Anonim
Stad ontmoet groene ruimte
Stad ontmoet groene ruimte

Het is interessant om op te merken dat de moderne mens al heel lang bestaat en een groot deel daarvan heeft geleefd zonder veel onherstelbare schade aan het milieu te veroorzaken. Overmatige uitbuiting en vervuiling hebben de afgelopen eeuwen echter negatieve gevolgen voor het milieu gehad.

Bevolkingsexplosie

Een bevolkingsgroei stelt buitensporige eisen aan natuurlijke hulpbronnen en verhoogt de vraag naar landbouw en veeteelt. Er zijn veel negatieve gevolgen verbonden aan een bevolkingsexplosie.

  • Het gebruik van chemische meststoffen, insecticiden en herbiciden om de productie te verhogen, vervuilt feitelijk de lucht, de bodem en het water met giftige chemicaliën. Het wegvloeien van kunstmest veroorzaakt giftige algenbloei die waterdieren doodt.
  • Het verwijderen van bomen en andere planten om het areaal te vergroten veroorzaakt verlies van leefgebied en bedreigt het voortbestaan van talloze soorten dieren en planten.
  • Vee op een veiling
    Vee op een veiling

    Monocultuur houdt de productiekosten laag, maar vermindert de biodiversiteit en heeft een negatieve invloed op de bodem.

  • Grootschalige veehouderij vergroot hun gevoeligheid voor ziekten zoals bijvoorbeeld de gekkekoeienziekte en de vogelgriep. Afval dat wordt gegenereerd op de boerderijen en vleesverwerkingsfabrieken kan de waterkwaliteit in het gebied beïnvloeden.
  • Hoe groter de afstand die voedselproducten moeten afleggen om de consument te bereiken, hoe groter de impact van transport op het milieu is.

De smaak van mensen voor welvaart

De aarde heeft een groot vermogen tot regeneratie. Zoals Mahatma Gandhi het stelde: ‘De aarde heeft genoeg om aan de behoeften van ieder mens te voldoen, maar niet aan de hebzucht van ieder mens.’ Vanaf 1970 bevindt de wereld zich in een ecologische overshoot; de vraag van mensen naar natuurlijke hulpbronnen overtreft de aanbodcapaciteit van de aarde.

  • De industriële revolutie die in de 18e eeuw begon, betekende weliswaar een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit, maar markeerde ook het einde van duurzaam leven. Naarmate mensen gewend raakten aan meer comfort, verlangden ze naar nog meer.
  • Transport door brandstofverslindende land-, water- en luchtvoertuigen zorgt voor een snelle uitputting van de fossiele brandstoffen en veroorzaakt bovendien luchtvervuiling.
  • Airconditioning die ons warm houdt in de winter en comfortabel koel in de zomer, vereist veel energie.

Negatieve gevolgen veroorzaakt door mensen

Helaas zijn mensen de meest vervuilende soort. De aarde is erg goed in het recyclen van afval, maar mensen genereren veel meer dan de aarde aankan. Vervuiling vindt plaats op verschillende niveaus en heeft niet alleen gevolgen voor onze planeet; het heeft gevolgen voor alle soorten, inclusief de mensheid, die er wonen.

Bodemvervuiling

Pesticiden, herbiciden, grote stortplaatsen, afval van voedselverwerkende industrieën en nucleair afval gegenereerd door kernreactoren en wapens putten onze bodem uit van zijn voedingsstoffen en maken deze vrijwel levenloos. Volgens de Environmental Protection Agency: "Gewoonlijk zijn verontreinigende stoffen in de bodem fysisch of chemisch gebonden aan bodemdeeltjes, of, als ze niet gehecht zijn, worden ze opgesloten in de kleine ruimtes tussen bodemdeeltjes."

Watervervuiling

Effecten van industrieën, wegvloeiende kunstmest en olielozingen beschadigen kwetsbare ecosystemen. Volgens het Water Project hebben “bijna een miljard mensen in onze wereld geen toegang tot schoon en veilig water. Het Worldwatch Institute zegt: ‘De 450 miljoen kilo pesticiden die Amerikaanse boeren elk jaar gebruiken, hebben nu bijna alle beken en rivieren van het land, en de vissen die daarin leven, vervuild met chemicaliën die kanker en geboorteafwijkingen veroorzaken.’

Luchtvervuiling

Schoorstenen
Schoorstenen

Het verbranden van fossiele brandstoffen en giftige gassen die in fabrieken worden geproduceerd, veroorzaakt vervuiling. Luchtvervuiling infecteert het milieu en bedreigt de gezondheid van iedereen die de aarde bewoont. Volgens de Verenigde Naties: "De schattingen die we nu hebben, vertellen ons dat er jaarlijks 3,5 miljoen voortijdige sterfgevallen zijn als gevolg van luchtvervuiling in huishoudens, en 3,3 miljoen sterfgevallen per jaar als gevolg van luchtvervuiling buitenshuis."

Opwarming van de aarde en aantasting van de ozonlaag

De CO2-voetafdruk is de maatstaf voor directe of indirecte CO2. Er wordt aangenomen dat broeikasgassen zoals CO2 en methaan leiden tot de opwarming van de aarde. Chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's), gebruikt in koeling, en spuitbussen vernietigen de ozonlaag die de aarde beschermt tegen UV-straling.

Manieren waarop mensen het milieu positief beïnvloeden

Alleen mensen kunnen denken en handelen om positieve veranderingen in het milieu aan te brengen.

Fokken in gevangenschap en vrijlating van bedreigde dieren

Bijna uitgestorven dieren worden gefokt in beschermde omgevingen. Als de aantallen voldoende zijn, worden ze opnieuw in het wild geïntroduceerd. Een voorbeeld is de Arabische Oryx. Deze dieren werden in gevangenschap gefokt in de dierentuinen van Phoenix, San Diego en Los Angeles en later vrijgelaten in het Midden-Oosten. Californische condors, Mauritius-torenvalken en zwartvoetfretten zijn enkele van de andere soorten die in gevangenschap zijn gefokt en vrijgelaten.

Selectieve verwijdering van invasieve soorten

Sommige planten en dieren die opzettelijk of per ongeluk in nieuwe gebieden zijn geïntroduceerd, gedijen daar vaak. Uiteindelijk vervangen ze inheemse planten en de ecosystemen die al duizenden jaren door hen worden ondersteund. Een voorbeeld zijn Australische gombomen, die in Californië invasief zijn geworden. Er worden pogingen gedaan om ze te vervangen door inheemse bomen zoals de levende eik aan de kust.

Inheemse soorten beschermen

Chinese reuzenpanda's zijn berucht vanwege hun slechte voortplantingspercentage in het wild. De Indiase tijger wordt bedreigd door illegale stroperij. Langzaam bewegende zeekoeien die in ondiep water leven, worden ook bedreigd. Al deze en andere dieren krijgen bescherming door bepaalde delen van hun oorspronkelijke habitat tot beschermde reservaten te verklaren. Dit kan helpen hun aantal te vergroten.

Bosbranden beheersen

Elk jaar vernietigen bosbranden die spontaan ontstaan in Australië, Californië en andere droge gebieden grote delen van het bos en de dieren die daarin leven. Menselijke inspanningen helpen de schade vaak tot op zekere hoogte te beperken.

Industriële voedselsystemen vervangen door permacultuur

Volgens het Permacultuur Instituut is "Permacultuur een ecologisch ontwerpsysteem voor duurzaamheid in alle aspecten van het menselijk streven. Het leert ons hoe we natuurlijke huizen kunnen bouwen, ons eigen voedsel kunnen verbouwen, beschadigde landschappen en ecosystemen kunnen herstellen, regenwater kunnen opvangen en gemeenschappen kunnen opbouwen." Steeds meer mensen omarmen aspecten van permacultuur, en zowel het milieu als de menselijke gezondheid profiteren hiervan.

Waterwegen reinigen

Waterwegen raken verstopt door de ophoping van natuurlijk afval en overmatige plantengroei, maar ook door het dumpen van afval. Periodiek opruimen voorkomt overstromingen van de oevers en beschermt veel ecosystemen.

Moderne windturbines
Moderne windturbines

Herbebossingsinspanningen

Grote gebieden die ontbossing hebben ondergaan voor teelt, begrazing en voor menselijke nederzettingen, worden herbebost met inheemse plantensoorten om het ecologische evenwicht te herstellen.

Hernieuwbare energiebronnen vinden

Biobrandstoffen gemaakt van plantaardige ethanol en oliën worden gebruikt om de afhankelijkheid van snel uitputtende oliereserves te verminderen. Windturbines en zonne-energiegeneratoren kunnen helpen voorzien in de lokale elektriciteitsbehoefte en een deel van de belasting van het elektriciteitsnet wegnemen.

De ontwikkeling van lokale voedselbronnen

Lokale voedselsystemen zijn afhankelijk van een netwerk van kleine, meestal door familie gerunde boerderijen. Het ondersteunen van lokale boerenmarkten en Community Support Agriculture (CSA)-programma's vermindert de individuele CO2-voetafdruk en stimuleert de ontwikkeling van een gezonde lokale economie. Steeds meer mensen verbouwen ook hun eigen voedsel als gevolg van stijgende kosten en een hernieuwde belangstelling voor gezondheid en duurzaamheid.

Technologie gebruiken om de vervuiling terug te dringen

Technologische vooruitgang wordt gebruikt om de vervuiling onder controle te houden en te herstellen. Dit omvat nanotechnologiefiltratiesystemen die water, absorberende materialen en olieverterende bacterieculturen zuiveren om olievlekken op te ruimen, en zwavelarme brandstoffen en efficiënte koolstoffilters om de luchtvervuiling te verminderen.

Hoe u kunt helpen

Er zijn drie belangrijke manieren waarop u kunt beginnen met het verminderen van uw eigen impact op het milieu. Gelukkig is geen van deze erg moeilijk om te doen.

Tips voor water-, elektriciteits- en gasbesparing

Denk eens aan de kleine manieren waarop u water, elektriciteit en gas kunt besparen; deel uw ideeën met vrienden en familie.

  • Carpoolen is een geweldige manier om brandstof te besparen. Of je nu naar je werk gaat of gaat winkelen, maak er een groepsaangelegenheid van.
  • Er is niets zo ontspannend als een warm bad, maar het verbruikt veel water. Vergelijk het waterverbruik door in het bad te douchen met het afvoergat gesloten. Beperk de douchetijd tot 7 minuten of minder en u bespaart aanzienlijk water.
  • Profiteer van de zon en bespaar elektriciteit. Droog uw wasgoed aan de lijn, als u dat kunt doen zonder dat de waslijn een doorn in het oog wordt. Droge tomaten en fruitschijfjes in de zon.
  • Investeer in op hernieuwbare energie gebaseerde technologie - elektrische/hybride auto's, zonnepanelen voor verwarming en verlichting enz.

Ondersteun positieve verandering

Protesteren tegen niet-duurzame ontwikkeling is niet het voorrecht van 'milieuactivisten'. Neem deel aan waardevolle campagnes voor positieve verandering. Bedenk dat u met uw dollar stemt en geen bedrijven steunt of investeert in verkwistende bedrijven; doe je onderzoek.

Kinderen met recyclingbakken
Kinderen met recyclingbakken

Recyclen, verminderen en hergebruiken

Er zijn veel andere manieren om uw impact op het milieu te verminderen. Gebruik recyclebare materialen zoals krantenpapier, metaal, plastic en glas voor handwerk.

  • Kweek zaailingen in melkpakken of oude sokken.
  • Hergebruik huishoudelijke artikelen wanneer je maar kunt.
  • Maak spruiten in oude kaas-, boter- en yoghurtkuipjes, of gebruik ze voor opslag.
  • Hergebruik T-shirts in quilts en vloerkleden.
  • Maak een composthoop in je achtertuin.
  • Gebruik herbruikbare boodschappentassen.
  • Koop voedsel in bulk.

Doe een bewuste poging

Het goede nieuws is dat iedereen met een beetje bewuste inspanning een positieve invloed op het milieu kan hebben. Het verkleinen van uw CO2-voetafdruk en uw voedselkilometers zijn de eerste stappen. Wanneer iedereen een bewuste poging doet om persoonlijk afval te verminderen en na te denken over de impact die elke actie heeft op de wereld om hen heen, is een verandering binnen handbereik.

Aanbevolen: