Zijn kaarsen slecht voor je? Wat de wetenschap zegt

Inhoudsopgave:

Zijn kaarsen slecht voor je? Wat de wetenschap zegt
Zijn kaarsen slecht voor je? Wat de wetenschap zegt
Anonim
vrouw die kaars aansteekt
vrouw die kaars aansteekt

Zijn kaarsen slecht voor je? Het antwoord is vaak discutabel en gehuld in verhalen over de schadelijke uitstoot van kaarsen, ontkenningen door de kaarsenindustrie, en talloze onderzoeken tonen aan dat de uitstoot van kaarsen veilig is. Als je de verschillende antwoorden op de vraag onderzoekt of kaarsen slecht voor je zijn, komen de beste uit wetenschappelijke onderzoeken. De onderzoekers gebruiken beproefde hulpmiddelen en formules om de uitstoot van verschillende soorten kaarsvet te testen, evenals van geur- en ongeparfumeerde kaarsen.

Soorten kaarsvet-emissies

Je kunt de verschillende eigenschappen van kaarsvet onderzoeken om te bepalen welke het beste bij je past. Er worden verschillende belangrijke wassen gebruikt in kaarsen. Deze omvatten bijenwas, paraffine, soja, gel en verschillende wassen en wasmengsels.

Bijenwas

Volgens Beeswax Candles is de bijenwas niet giftig en zorgt voor een schone verbranding. Als u allergieën heeft, stelt Beeswax Candles dat de was veilig is om te gebruiken. Er wordt zelfs aangenomen dat bijenwaskaarsen gunstige eigenschappen hebben, zoals:

  • Het produceren van negatieve ionen waarvan wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de zuurstofstroom naar je hersenen
  • Werkt als stemmingsversterker, vergelijkbaar met de functie van serotonine in de hersenen

Paraffinewas

Sommige kaarsenmakers zijn van mening dat paraffine een slechte reputatie heeft gekregen. Het USDA (ministerie van landbouw van de Verenigde Staten) heeft geraffineerde paraffinewas zelfs goedgekeurd als een niet-giftig product. Niet alle paraffines zijn gelijk, sommige produceren bij het doven een roetachtige rook en veroorzaken een onaangename geur.

Sojawas

Sojawaskaarsen branden schoon. Ze produceren niet het soort rook dat een paraffinekaars produceert. Veel mensen die gevoelig zijn voor de uitstoot en rook van kaarsen kiezen voor sojakaarsen.

Gel

Gelwaskaarsen zijn gemaakt van minerale olie en polymeerresten. De emissies worden als veilig beschouwd voor consumentengebruik. Er zijn berichten dat gelkaarsen exploderen. Het zou nauwkeuriger zijn om te zeggen dat de containers met gelkaarsen explodeerden door oververhitting. Gelkaarsen branden langer en heter dan paraffine en andere kaarsen, en vaak zijn de gebruikte containers niet bestand tegen hoge temperaturen en barsten of exploderen de containers onder de opgebouwde hitte.

Kleurstoffen voor kaarsen

Met een kleurstof kunnen kaarsenmakers zich concentreren op specifieke kleuren voor de kaars. De formules voor kleurstoffen zijn afgestemd op het type kaarsvet. Sommige kleurstoffen zijn natuurlijk en populair voor bijenwaskaarsen en zijn veilig te gebruiken zonder schadelijke emissies.

Kleurrijke kaarsen
Kleurrijke kaarsen

Kleurstoffen voor het kleuren van kaarsen

Kaarskleurstoffen zijn verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm. De kleurstoffen die bij het maken van kaarsen worden gebruikt, worden niet voldoende in de lonten geabsorbeerd waardoor de lonten verstopt raken en er slechte brandprestaties ontstaan. Kleurstofkleuren kunnen echter vervagen. De kleurstof is veilig te gebruiken voor het maken van kaarsen zonder schadelijke emissies.

Pigmenten voor gekleurde kaarsen

De pigmenten in kaarsen lossen niet op en bloeden niet. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de kleur van de kaars niet vervaagt. Er worden echter geen pigmenten aan kaarsen toegevoegd, omdat het pigment de lont verstopt en voorkomt dat de kaars brandt. Pigmenten worden alleen veilig gebruikt als buitenlaag voor een kaars. Een pigmentkaars zie je als de kaarskleur niet door de kaars heen loopt. Als je het oppervlak van de kaars bekrast, zul je een witte kaars onder de buitenste coating vinden.

Kaarsgeuren

De kaarsengeuren zijn etherische oliën of een synthetische geur. De geurnorm voor kaarsen is vastgesteld door de International Fragrance Association (IFRA) om ervoor te zorgen dat de geuren die in de kaarsenindustrie worden gebruikt, niet-giftig zijn.

Mythen over schadelijke kaarsuitstoot ontkracht

Zijn kaarsen giftig? De National Candle Association (handelsvereniging voor Amerikaanse kaarsenfabrikanten en -leveranciers) publiceerde een artikel, Four Candle Myths Debunked, in een poging om wat zij noemde onnauwkeurigheden over kaarsen te corrigeren. De vereniging ha alt populaire opvattingen aan over de schadelijke gezondheidsbedreigingen die het branden van kaarsen voor consumenten met zich meebrengt en ontkracht deze. Deze mythen omvatten lonten die lood bevatten, schadelijk kaarsroet, ongeparfumeerde kaarsen die veiliger zijn dan geurkaarsen, en verschillen in kaarsvet.

rapport schadelijke kaarsuitstoot uitgedaagd door NCA

In 2009 bracht de South Carolina State University (SCSU) een persbericht uit dat langdurige blootstelling aan de uitstoot van kaarsen schadelijk zou kunnen zijn. De onderzoekers testten paraffine- en sojakaarsen die geen geuren, kleurstoffen of pigmentaties bevatten. Ze verklaarden dat jarenlang dagelijks gebruik of veelvuldig gebruik gezondheidsrisico's met zich mee zou kunnen brengen, zoals astma, allergieën en zelfs kanker. Het artikel kan worden gelezen op de USDA-website.

Two Candle Associations dagen SCSU-onderzoek uit

De National Candle Association (NCA) reageerde met kritiek op het SCSU-onderzoek en daagde de onderzoekers uit. Volgens de NCA-verklaring hebben ze nooit een reactie ontvangen.

ECA berispt SCSU-studie

De ECA (European Candle Association) heeft ook een verklaring uitgegeven waarin zij het SCSU-onderzoek weerlegt en verwijst naar een internationaal gefinancierd onderzoek uit 2007, uitgevoerd naar de uitstoot van kaarsen en de menselijke gezondheid. Het onderzoek concludeerde dat er geen zorgen waren over schadelijke gezondheidsemissies of luchtkwaliteit door het branden van alle soorten kaarsen.

Onderzoek uit 2014: emissies zijn niet schadelijk

Een onderzoek uit 2014 naar mogelijke schadelijke gezondheidseffecten van het branden van geurkaarsen werd gepubliceerd op ScienceDirect. De onderzoekers concludeerden dat geurkaarsen onder normale omstandigheden geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Jonge vrouw in een winkel, die een geurkaars ruikt
Jonge vrouw in een winkel, die een geurkaars ruikt

2017 Onderzoek: longontsteking bij muizen

In 2017 onderzocht een studie gepubliceerd door de National Library of Medicine longontsteking en genotoxiciteit in de longen van muizen. De muizen werden blootgesteld aan een brandende kaars. Het doel van het onderzoek was om de longeffecten van verbrandingsdeeltjes bij kaarslicht en deeltjes van dieseluitlaatgassen te vergelijken. De onderzoekers concludeerden: "Blootstelling van de longen aan deeltjes van brandende kaarsen wordt in verband gebracht met ontstekingen en cytotoxiciteit in de longen."

Belgisch onderzoek uit 2018: kaarsen vormen geen gezondheidsrisico

In een in 2018 gepubliceerd Belgisch onderzoek naar de gezondheidsrisico's van het branden van geurkaarsen. De groep stelde eerst via een telefonische enquête een gemiddelde brandtijd vast voor een geurkaars, die niet meer dan een uur bedroeg.

Blootstelling van één uur is geen gezondheidsrisico

De analyse bracht de uitstoot van formaldehyde, acroleïne en een kleinere hoeveelheid PM (fijnstof) aan het licht. Het team concludeerde dat kortdurende blootstelling aan het branden van geurkaarsen binnen de gemiddelde brandtijd van één uur onschadelijk is en geen gezondheidsrisico vormt.

Denemarken onderzoek: niet schadelijk bij normale blootstelling

Een onderzoek uit 2018, uitgevoerd door het EPA-agentschap van het Ministerie van Milieu en Voedsel van Denemarken, concludeerde dat de geteste kaarsen bepaalde VOC's uitstoten, maar de niveaus waren zo laag dat ze bij normale blootstelling niet als schadelijk werden beschouwd.

Kaarsemissies vormen geen bedreiging voor de gezondheid

De meerderheid van de onderzoeken naar de uitstoot van kaarsen zijn het eens over de uitstoot van kaarsen en uw gezondheid. Uit deze onderzoeken blijkt dat er weliswaar sprake is van bepaalde verontreinigende emissies, maar dat deze zo klein zijn dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen. Als u echter bepaalde lichamelijke aandoeningen heeft, vooral astma of allergieën voor geurproducten, moet u voorzichtig zijn bij het kopen en gebruiken van kaarsen.

Verminder roet en rook om verontreinigende stoffen te minimaliseren

Je kunt eenvoudig roet en rook door kaarsengebruik verminderen en eventuele verontreinigende stoffen elimineren/verminderen. Je kunt een paar goede kaarsenpraktijken volgen. Deze omvatten:

  • Houd de lont ongeveer 1/4 inch lang om een gelijkmatige verbranding te garanderen.
  • Doof de kaars uit, in plaats van uitblazen om kaarsrook te voorkomen.
  • Elimineer tocht of verplaats je kaars zodat deze niet flikkert en fladdert door veranderingen in de luchtstroom.
  • Adem geen kaarsrook in. De kaars doven met een snuit, in een andere kamer of buiten.
  • Lees de etiketten van kaarsen op mogelijke ingrediënten waarvoor u mogelijk allergisch bent.
  • Brand geen kaarsen 24/7.

Zijn kaarsen slecht voor je?

Volgens het merendeel van de wetenschappelijke onderzoeken zijn kaarsen niet slecht voor je. Houd bij het branden van kaarsen altijd rekening met uw persoonlijke gezondheidsproblemen en beperk de brandtijd dienovereenkomstig.

Aanbevolen: