Vintage koperen Jello mallen

Inhoudsopgave:

Vintage koperen Jello mallen
Vintage koperen Jello mallen
Anonim

Kopergeleivormen bestaan al heel lang, dus ze vormen een geweldig verzamelobject. Dit is wat je moet weten.

Koperen geleivorm
Koperen geleivorm

Koper Jello-mallen, of gelei-mallen, zoals ze soms worden genoemd, zijn zeer verzamelobjecten. Het is fascinerend om meer te weten te komen over hun geschiedenis en modellen die bijzonder waardevol zijn. Als je overweegt Jello-mallen te verzamelen of er gewoon een hebt die je leuk vindt, krijg dan wat achtergrondinformatie over deze mooie vintage keukenartikelen.

Geschiedenis van koperen Jello-mallen

Jello-mallen werden volgens Collectors Weekly populair tijdens het Victoriaanse tijdperk. In die tijd experimenteerden koks met allerlei vreemd klinkende Victoriaanse recepten, waaronder de op vlees gebaseerde aspic waarbij eierschalen in het gerecht werden gebruikt. Koperen mallen waren, in tegenstelling tot de meer betaalbare tin alternatieven, een teken van rijkdom en stijl. Naarmate de 19e eeuw plaats maakte voor de 20e eeuw, werden koperen mallen steeds gebruikelijker. Koperen mallen zijn in de jaren twintig echt populair geworden, en misschien herinnert u zich dat uw grootmoeder er een uit de jaren vijftig of zestig bezat en gebruikte.

Koperen ringvorm
Koperen ringvorm

Hoeveel zijn koperen mallen waard?

De waarde van koperen jello-mallen hangt af van een aantal factoren, maar ze kunnen op een veiling enkele tot honderden dollars opbrengen. Net als bij het toekennen van waarde aan antiek, vereist het begrijpen van hoeveel uw mal waard is dat u er goed naar kijkt.

Conditie is een factor

Deze mallen zijn bijzonder gevoelig voor deuken en barsten. Dat komt omdat koper een zacht metaal is en het driedimensionale karakter van de mal het kwetsbaar maakt. Deuken zal de waarde verminderen, maar het komt ook vaak voor. Koks uit die tijd maakten meerdere lagen Jello-desserts en tikten met de mallen op het werkoppervlak om ervoor te zorgen dat elke geleilaag vlak genoeg was om te stapelen. Dit tapproces kan de mal gemakkelijk deuken. Mallen zonder deuken zijn waardevoller, maar bij deze delicate items worden ook conditieproblemen verwacht.

koperen hartvormige valentijn jello mal
koperen hartvormige valentijn jello mal

Zeldzaamheid en design zijn belangrijk

Een standaard gecanneleerde mal is een verzamelobject, maar een mal met een dier of figuur is meer waard. Een koperen Jello-mal uit het Victoriaanse tijdperk met een driedimensionale leeuw bracht op eBay meer dan $ 100 op, terwijl standaardvormen voor minder dan $ 10 worden verkocht. Op dezelfde manier brengen modernere opties uit de 20e eeuw over het algemeen minder op op veilingen, omdat ze vaker voorkomen dan 19e-eeuwse mallen in goede staat.

antieke geleivorm
antieke geleivorm

Markeringen kunnen de fabrikant aangeven

Bij elk antiek item is het belangrijk om te controleren op markeringen. Deze kunnen duiden op een specifieke fabrikant, zoals Benham & Froud. Mallen van deze fabrikanten zijn waardevoller. Een set koperen mallen van Benham & Froud werd bijvoorbeeld op een veiling verkocht voor meer dan $ 800. Het Benham & Froud-merkteken en de bol en een kruis met andere markeringen om het model en de datum aan te geven.

koperen geleivorm
koperen geleivorm

Gebruik voor antieke koperen jelly mallen

Hoewel ze prachtig zijn, zijn koperen Jello-mallen ook handig in het hedendaagse huis. Als u van plan bent de vorm te gebruiken om te koken, raadt 4&20 aan om de binnenkant opnieuw te vertinnen. Dat kun je laten doen bij speciaalzaken, zoals Rocky Mountain Tinning. Wanneer u klaar bent om uw mal te gebruiken, overweeg dan deze ideeën:

  • Draai de ringvormige mallen ondersteboven en plaats een stompkaars in het midden. Hierdoor ontstaat een uniek middelpunt in vintage-stijl.
  • Bewaar knopen, linten, draad en andere knutselartikelen in kleinere mallen. Ze vormen een mooi geheel in je knutselkamer.
  • Hang de mallen in een groep aan de muur, zodat hun schoonheid een beetje warmte en vintage charme aan je keuken of eetkamer toevoegt.
  • Bak een taart of taarttopper in je vorm. Volgens de foodblog SallyB's Kitchen is het de sleutel om de oventemperatuur laag te houden en ervoor te zorgen dat de schimmel wordt ondersteund.
  • Plaats een plastic scha altje of bakje in de Jello-vorm en gebruik deze als plantenbak in je keuken.
  • Vergeet niet dat je deze ook kunt gebruiken om Jello te maken!

Charmant en nuttig

Net als keukenblikken, vazen, geëmailleerde kannen en vele andere items zijn antieke koperen Jello-mallen tegelijkertijd mooi en nuttig. Nu u er meer over weet, kunt u ze op veel prachtige manieren in uw huis gebruiken.

Aanbevolen: