Zorgen voor Afrikaanse viooltjes

Inhoudsopgave:

Zorgen voor Afrikaanse viooltjes
Zorgen voor Afrikaanse viooltjes
Anonim
Afrikaanse violette verzorging
Afrikaanse violette verzorging

De zorg voor Afrikaanse viooltjes kan een beetje lastig lijken als je ze voor het eerst gaat kweken, maar je zult na verloop van tijd merken dat het prachtige kamerplanten zijn die je inspanningen zullen belonen met delicate bloemen.

Wat is een Afrikaans viooltje?

Afrikaanse viooltjes (ook bekend als Saintpaulia) zijn een bloemenfamilie die oorspronkelijk voorkomt in Tanzania en Kenia. De geslachtsnaam van de plant kwam van de persoon die de plant "ontdekte" en zaden van de plant naar Duitsland stuurde.

Er zijn veel verschillende soorten Afrikaanse viooltjes, maar ze hebben ronde of ovale, licht behaarde bladeren en bloemen met vijf bloemblaadjes gemeen, die meestal in trossen aan dezelfde stengel groeien. De bloemen kunnen paars, blauw, wit of natuurlijk violet van aard zijn, en sommige van de 2.000 ontwikkelde cultivars breiden het kleurbereik uit naar roze, gele en groene bloemen, evenals "dubbele" planten. die bloemen hebben met meer dan vijf bloemblaadjes. Planten variëren meestal in grootte van ongeveer vijf tot vijftien centimeter hoog en twee tot twaalf centimeter breed, waardoor ze een goede keuze zijn voor binnenshuis voor huizen en appartementen van elke grootte.

Tips voor de verzorging van Afrikaanse viooltjes

Er heerst het gevoel onder mensen die geen Afrikaanse viooltjes houden dat de zorg voor Afrikaanse viooltjes moeilijk is, maar als je maar een paar dingen in gedachten houdt, kun je geweldige planten kweken die vrijwel constant bloeien en breng het hele jaar kleur in huis.

Ten eerste is het een goed idee om je Afrikaanse viooltje te kopen of te herplanten in een ondiepere pot dan de traditionele bloempot. Een plastic of terracotta pot is prima, maar er moeten wel drainagegaten in zitten, want de beste manier om een Afrikaans viooltje water te geven is vanaf de bodem, zoals je zo meteen zult leren.

Als je Afrikaans viooltje plant, bedek dan de drainagegaten losjes met kleine steentjes voordat je de aarde toevoegt. Zet de pot in een diepe schotel en vul deze met lauw water. Laat hem ongeveer een uur in het water staan, laat het overtollige water weglopen en plaats de schotel terug onder de plant.

Licht

Afrikaanse viooltjes doen het het beste als ze voldoende licht krijgen, maar geen direct zonlicht. Vergeet niet dat dit planten zijn van de regenwoudbodem, dus ze zijn gewend aan gevlekt licht. Je plant gedijt het beste in een raam op het oosten of noorden, waar het licht minder hard is.

Je kunt Afrikaanse viooltjes ook kweken onder kweeklampen. Kies fluorescentielampen van 40 watt en plaats deze 30 tot 40 centimeter boven de planten. Laat de lampen maar liefst 12 uur per dag aan (voor sommige planten kun je zelfs tot 16 uur gaan), en laat het licht minimaal acht uur uit voordat je het weer aanzet.

Als je planten niet genoeg licht krijgen, laten ze je dat weten omdat ze niet bloeien. Te veel licht resulteert in bruine bladeren.

Water

De meeste deskundigen op het gebied van Afrikaanse viooltjes zeggen dat de bloemen nooit van bovenaf water mogen krijgen, omdat water dat op de bladeren spat vlekken veroorzaakt. Het is ook een goed idee om het water dat je gebruikt om je planten water te geven, op kamertemperatuur te laten komen voordat je het gebruikt.

De beste manier om Afrikaanse viooltjes water te geven is door de potten in een grote bak te zetten en deze te vullen met ongeveer een centimeter water. Laat de plant een uur staan en verwijder daarna het overtollige water.

Controleer altijd of je plant water nodig heeft voordat je hem water geeft, door je vinger een paar centimeter in de grond te steken. Als de grond nog steeds nat aanvoelt, geen water geven.

Om je Afrikaanse viooltjesplanten extra blij te maken, kun je ze in een bak of schotel vol stenen laten staan. Plaats de pot van de plant op de rotsen en doe water op de bodem van het bassin, maar niet zo hoog dat het de pot raakt.

Dit zorgt voor een vochtiger milieu voor de plant, waardoor hij gelukkiger zal zijn dan wanneer je hem alleen maar water zou geven als dat nodig is.

Het verzorgen van Afrikaanse viooltjes is niet zo moeilijk als je de zeer eenvoudige regels eenmaal onder de knie hebt, en ze zullen je het hele jaar door belonen met prachtige bloemen.

Aanbevolen: