Gazania's (Afrikaanse madeliefjes) kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Gazania's (Afrikaanse madeliefjes) kweken en verzorgen
Gazania's (Afrikaanse madeliefjes) kweken en verzorgen
Anonim
Afrikaans madeliefje
Afrikaans madeliefje

Gazania (Gazania spp.), ook bekend als Afrikaans madeliefje, is een kleurrijke bloem uit Zuid-Afrika die groeit als een lage bodembedekker. Het staat bekend om zijn groeigemak en lange bloeiperiode, die duurt van de vroege zomer tot de eerste nachtvorst.

Groeiende Gazania

Gazania groeit als vaste plant in USDA zones 9 tot 11, maar wordt gewoonlijk als eenjarige plant gekweekt in koudere zones. Het is een van de meest verkrijgbare bloemen in kwekerijen door het hele land.

Uiterlijk

zilverbladige gazania
zilverbladige gazania

Gazania heeft ronde bloesems van vijf tot tien centimeter met veel bloemblaadjes die uitstralen vanuit een knoopachtig centrum dat doet denken aan een madeliefje. De bloemen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, hoewel ze vooral in warme tinten voorkomen.

Het fijngesneden blad kan groen of zilverachtig zijn, afhankelijk van de variëteit. Het gebladerte van Gazania-planten omhelst de grond en de bloemen stijgen op korte stelen er net boven. De totale hoogte van de planten bereikt zelden meer dan 45 cm.

Groeivereisten

Gazania staat bekend om zijn tolerantie voor droge zandgrond en intense hitte. Volle zon en goed doorlatende grond zijn de belangrijkste vereisten, maar hij presteert het beste in warme, droge omstandigheden. Koel, vochtig weer leidt vaak tot ziekten.

Gebruik in landschapsarchitectuur

Gazania planten
Gazania planten

In klimaten waar Gazania als vaste plant groeit, vormt het een zeer verzorgde en nette bodembedekker over grote en kleine gebieden, en vormt een dichte mat van gebladerte die onkruid effectief bestrijdt. Hij groeit goed op hellingen en is een uitstekende keuze voor rotstuinen of om sierlijk over een keermuur te laten lopen.

Gazania is ook nuttig als lage border voor het inlijsten van bedden van grotere eenjarige planten of vaste planten.

Gazania wordt jaarlijks gekweekt en is effectief in hangende manden waar het blad over de rand v alt. Het is ook nuttig in kleine potten op terrassen en patio's en kan zelfs binnenshuis worden gebruikt voor een kortstondig kleuraccent.

variëteiten

Gazania-variëteiten variëren afhankelijk van de grootte en de kleur van bloemen en bladeren. Het is meestal verkrijgbaar in mixen.

gestreepte Gazania
gestreepte Gazania
  • De 'Daybreak'-mix staat bekend om zijn grote bloesems (10 cm) en gele centra met donkere ringen eromheen.
  • De 'Mini-Star'-mix is kleiner van formaat dan andere gazania's (15 tot 20 centimeter lang) en wordt geleverd in de kleuren rood, oranje, wit, roze en geel.
  • De 'Talent'-mix staat bekend om zijn zilverachtige blad en is verkrijgbaar in de kleuren roze, geel, wit en oranje.
  • 'Red Stripe' is een unieke cultivar met gele bloemblaadjes met een rode streep in het midden.

Planten en verzorgen

Om als bodembedekker of als border te groeien, plant u elke 15 tot 30 cm kleine pluggen gazania. Deze zijn te vinden als flats in het bodembedekkergedeelte van kwekerijen. Binnen enkele maanden zal het zich opvullen en een dichte vegetatiemat vormen.

Voor potplanten is het wenselijker om te beginnen met een volledige transplantatie (één gallon).

Onderhoud

Gazania vereist heel weinig verzorging. Meststof is niet nodig en kan resulteren in minder bloesems.

Gazania heeft regelmatige irrigatie nodig om zich te kunnen vestigen, maar daarna alleen als er enkele weken warm weer is geweest zonder regen. Anders zit er weinig anders op dan de uitgebloeide bloemen periodiek te verwijderen om een verzorgd uiterlijk te behouden.

Plagen en ziekten

Gazania is zeer resistent tegen ziekten en plagen. Echte meeldauw, bacteriële bladvlekken en kroonrot kunnen allemaal voorkomen, hoewel ze over het algemeen een teken zijn dat de locatie te vochtig is om Gazania effectief te laten groeien.

Als deze ziekten voorkomen, is de beste verdediging het verwijderen van de planten en het vinden van een geschiktere locatie, in plaats van te besproeien met pesticiden.

Een vrolijke plant

Gazanias brengt een warm, vrolijk gevoel in de tuin en trekt heel veel vlinders aan. Het heeft zo'n zonnig karakter dat de bloemen elke nacht sluiten en de volgende dag bij zonsopgang weer opengaan.

Aanbevolen: