Crimson King Maple-bomen zorgen voor kleurrijk blad

Inhoudsopgave:

Crimson King Maple-bomen zorgen voor kleurrijk blad
Crimson King Maple-bomen zorgen voor kleurrijk blad
Anonim

Deze bomen hebben prachtige donkerrode zomerbladeren die in de herfst goud verkleuren.

Crimson King-boom met paars blad in het park
Crimson King-boom met paars blad in het park

Als je een extra kleurdimensie aan je zomerblad wilt toevoegen, kan de karmozijnrode koningsesdoorn een uitstekende keuze zijn. De karmozijnrode koning is een grote, dichte schaduwboom en biedt de hele zomer rijk bordeauxrood blad, dat in de herfst verandert in schitterend goud. Hoewel het niet perfect geschikt is voor alle doeleinden, voegt de karmozijnrode koning een interessant element toe aan de meeste landschappen. Het is een prachtige aanvulling op een park of tuin.

Belangrijke feiten over de Crimson King Maple Tree

De karmozijnrode koningsesdoorn, wetenschappelijk bekend als Acer platanoides, is een prachtig, opzichtig exemplaar dat tolerant is ten opzichte van een verscheidenheid aan bodem- en omgevingsomstandigheden. Om deze reden kiezen veel stadstuinarchitecten Crimson King als straatboom voor in woningen.

Het is echter mogelijk om deze bordeauxrode schoonheid te overdrijven. Te veel van deze donkerbladige exemplaren op een rij langs een berm of looppad kunnen afleidend en overweldigend zijn voor het oog, wat resulteert in een bijna somber visueel effect. Laat deze boom in plaats daarvan zijn volledige potentieel laten zien door hem te gebruiken als een op zichzelf staande exemplaarboom of als een enkele boom in zijn soort tussen een groep meer conventioneel getinte soorten.

Crimson King: de juiste maat voor schaduw

Crimson king is een uitstekende schaduwboom, die gewoonlijk 10 tot 14 meter hoog en 8 tot 9 meter breed wordt, met een dichte, symmetrische ovaalvormige kroon die zonlicht effectief tegenhoudt. De takken zijn grotendeels rechtopstaand, waardoor ze redelijk goed bestand zijn tegen schade door ijs of sneeuw.

Geschikt voor de meeste groeiomstandigheden

De karmozijnrode koningsesdoorn is een van de meest tolerante exemplaren voor tuinaanleg in huis. Deze boom is winterhard in USDA-zones 3 tot 7 en is niet kieskeurig wat betreft bodemtype, dus hij is zeer geschikt voor de meeste groeiomstandigheden. Het is opmerkelijk tolerant ten opzichte van zout in zowel de bodem als de atmosfeer, waardoor het een ideale keuze is voor noordelijke streken waar strooizout de planten langs de weg kan beschadigen.

Uitdagingen voor het ondiepe wortelstelsel

Bij het vinden van de ideale ruimte voor een karmozijnrode koning is het belangrijk om rekening te houden met het notoir ondiepe wortelstelsel van de soort. De hoofdwortels bevinden zich meestal net onder het grondoppervlak en steken af en toe als zeeslangen over uw gazon uit.

Het ondiepe wortelsysteem van deze boom kan het maaien bemoeilijken, omdat de maaimessen de wortels kunnen beschadigen of omgekeerd. Deze constructies kunnen ook een probleem vormen als de boom te dicht bij een weg of voetpad wordt geplant, waardoor het cement of asf alt feitelijk wordt overweldigd en scheuren en/of deining langs het oppervlak ontstaat.

Crimson King plantvereisten

Als je een karmozijnrode koningsesdoorn plant, graaf dan een gat dat iets ondieper is dan de kluit, en plant het zo dat ongeveer een derde van de kluit boven het niveau van de grond uitkomt. Over het algemeen kun je verwachten dat deze soort het goed zal doen als je hem plant in:

  • Gedeeltelijke schaduw tot volle zon
  • Goed doorlatende, leemachtige grond die licht zuur tot licht alkalisch is

Vanwege de grootte van deze boom is het een goed idee om hem op minstens 6 meter afstand van je huis, garage of andere bouwwerken op je terrein te planten.

Boomtak met donkerrode bladeren, Acer platanoides, de Noorse esdoorn Crimson King
Boomtak met donkerrode bladeren, Acer platanoides, de Noorse esdoorn Crimson King

Common Crimson King Pests

Crimson koningsesdoorns zijn niet overdreven gevoelig voor ongedierte, maar kunnen – zoals de meeste bomen – soms problemen ondervinden. Als je deze bomen hebt, let dan op de volgende plaagsoorten:

  • Aphids: Als uw karmozijnrode koning verwelkt is, bladeren omkrult, slechte groei heeft en u een vervelende, kleverige substantie (honingdauw) op of onder de boom ziet, is dat waarschijnlijk het geval bladluizen. Roofzuchtige insecten helpen meestal om de bladluispopulatie onder controle te houden, maar je kunt ook met tuinbouwolie sproeien om bladluizen af te weren.
  • Katoenige esdoornschubben:Als je kleine (tussen 1/4 en 1/2 inch lange) donzige eierzakjes in je boom ziet, is dat een teken van donzige esdoornschubben. Net als bij bladluizen spelen natuurlijke vijanden een rol bij het onder controle houden van donzige esdoornschubben (en andere schildluizen). Dit is vooral een cosmetisch probleem; je kunt helpen ze onder controle te houden door te besproeien met tuinbouwolie.
  • Boormachines: Als u kleine, ronde gaten en zaagselachtig residu in uw boomstam ziet, zijn boormachines waarschijnlijk de boosdoener. Ze vallen meestal alleen bomen aan die al in nood zijn en kunnen fataal zijn voor de boom als ze niet worden behandeld. Er zijn verschillende soorten boormachines; je moet weten wat voor soort boormachines schade aanrichten om de boom te behandelen. Om die reden is het een goed idee om een professionele boomverzorger te raadplegen om boorders te helpen behandelen.

Crimson King: invasief potentieel

Crimson king is een soort Noorse esdoorn. Noorse esdoorns groeien snel en verspreiden zich snel, omdat ze veel zaden produceren die gemakkelijk ontkiemen. Als gevolg hiervan worden ze op veel plaatsen als invasief beschouwd, waaronder de Pacific Northwest en in het oosten van de Verenigde Staten, van zo ver noordelijk als Wisconsin en Maine en zo ver zuidelijk als Virginia en Tennessee.

Sommige plaatsen gaan verder dan het verklaren dat deze bomen invasief zijn, en verbieden ze zelfs daadwerkelijk. Het is bijvoorbeeld tegen de wet om enige vorm van Noorse esdoorn te planten in Massachusetts en New Hampshire. Op sommige andere plaatsen bestaan minder verregaande verboden, zoals in Portland, Oregon, waar de lokale overheid het planten van Noorse esdoorns op stadseigendom heeft verboden.

Het Centrum voor Invasieve Soorten en Ecosysteemgezondheid raadt het planten van Noorse esdoorns af. Als u zich in een gebied bevindt waar het niet onwettig is om ze te planten, is het uw beslissing of u dat advies ter harte neemt. Als je doorgaat met het planten van een boom, let er dan op dat er in de lente zaailingen opkomen en trek ze omhoog om te voorkomen dat deze boom zich verspreidt.

Voeg karmozijnrode schoonheid toe aan uw landschap

De karmozijnrode koning is een mooie, interessante boom die zeker een gespreksonderwerp zal worden in je tuin of tuin. Wees voorzichtig bij het kiezen van een locatie, en deze prachtige boomsoort zal je de komende jaren niets anders dan vreugde brengen.

Aanbevolen: