Kookgerei

Inhoudsopgave:

Kookgerei
Kookgerei
Anonim
Houten Keukengerei Op Blauwe Achtergrond
Houten Keukengerei Op Blauwe Achtergrond

Kookgerei is voor de kok het equivalent van een schildersdoos met penselen. Het is voor thuiskoks net zo belangrijk om over goed gereedschap te beschikken als voor professionele koks. Een goede set gereedschappen maakt koken niet alleen gemakkelijker, maar vaak ook veel efficiënter. Met een doordachte selectie kan de aspirant-chef een hele collectie waardevol kookgerei creëren die jarenlang hulp en succes in de keuken zal bieden.

Messen

Rachel Sherwood, auteur van The Pretty Plate en Culinary Strategist and Food Stylist bij impressionsathome.com, wijst erop dat messen het allerbelangrijkste keukengereedschap zijn, dus het is belangrijk om kwaliteitsmessen te hebben die je veilig kunt gebruiken.

Gesmede stalen messen worden als de beste beschouwd, een bewering die uit de tests van Consumer Reports bleek. Luca Manfè, winnaar van MasterChef seizoen 4 en chef-ambassadeur voor Bauli, zegt: "Gesmeed staal is duurder, maar de investering waard. Geef iets meer uit en ze kunnen een leven lang meegaan."

Je messencollectie samenstellen

Een verscheidenheid aan kwaliteitsmessen is essentieel om een geweldige collectie kookgerei te creëren. Sherwood beveelt drie basismessen aan die voor de meeste keukentaken kunnen worden gebruikt als uitgangspunt voor het samenstellen van uw messenset.

Koksmes: Een must-have voor elke keuken, een koksmes is een middelgroot mes dat goed geschikt is voor snel hakken en snijden. Het kan worden gebruikt voor algemene taken zoals het snijden van vlees en het hakken van groenten

  • Schilmesje: Met een lemmet van minder dan tien centimeter wordt dit type mes gebruikt voor fijne taken zoals het uitboren van aardbeien of het maken van garnering. Het werkt ook goed voor het snijden van tomaten, ander fruit, kaas, enz.
  • Gekarteld/broodmes: Met zijn lange, rechte lemmet is dit type mes ideaal voor het snijden van gebak zoals cake en brood.

    brood mes
    brood mes

Extra mestypes

Dit zijn natuurlijk niet de enige soorten messen die je misschien in je collectie wilt opnemen. Het goed afstemmen van het mes op de functie zal niet alleen bijdragen aan succes en snelheid, maar ook voorkomen dat uw handen en polsen vermoeid raken. Andere typen om te overwegen zijn:

  • Uitbeenmes: Gebruik dit type mes om de botten van vlees of gevogelte weg te snijden.
  • Vleesmes: dit type mes is handig voor het snijden van grote stukken vlees, zoals gebraden vlees of kalkoen.
  • Steakmes: Gebruik dit scherpe mes van persoonlijk formaat meestal voor het snijden van rundvlees of varkensvlees. Steakmessen worden doorgaans geleverd in sets van vier.
  • Hessen: dit robuuste mes heeft een groot rechthoekig lemmet en wordt gebruikt voor het snijden van vlees of grote groenten zoals kool of aubergine.

    hakmes
    hakmes

Mesaccessoires

Twee extra uitrustingsstukken maken je messenset compleet: een aanzetstaal en een messenblok om je messen veilig op te bergen en te beschermen.

Snijplanken

Om je messen optimaal te kunnen gebruiken, heb je ook een of meer kwaliteitssnijplanken nodig. Sherwood waarschuwt voor glasplaten en geeft aan dat deze tot messchade kunnen leiden. Materialen die ze aanbeveelt zijn onder meer:

  • Plastic: Plastic snijplanken zijn een goede optie, omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en niet zo gemakkelijk geuren absorberen als natuurlijke materialen.
  • Bamboe: Snijplanken gemaakt van bamboe, een hernieuwbaar materiaal, zijn gemakkelijk te onderhouden en beter bestand tegen littekens dan houten planken.
  • Hout: Hoewel houten snijplanken niet worden aanbevolen voor vlees (omdat het moeilijk is om ze te ontsmetten), zijn ze een goede keuze voor groenten en kaas.
  • Composiet: Een snijplank gemaakt van composietmaterialen is ongelooflijk duurzaam en gaat lang mee.
kunststof snijplanken
kunststof snijplanken

Andere hulpmiddelen voor voedselbereiding

Niet al het voedsel kan op de juiste manier worden bereid met een mes en een snijplank. Belangrijke hulpmiddelen waarmee u rekening moet houden voor een goed ingerichte keuken zijn onder meer:

  • Grater: Door chef-kok Manfè beschreven als een "must" voor een goed gevulde keuken. Een rasp is handig voor het raspen van kaas en groenten zoals courgettes en wortels.
  • Groentenschiller: Sherwood geeft aan dat groenteschillers nuttig zijn om "de schil van groenten zoals aardappelen en wortels te verwijderen en ook 'groentelinten' kunnen maken en items zoals chocolade en kaas kunnen scheren."
  • Zester: Hoewel niet iedereen een zester nodig heeft, kan dit gebruiksvoorwerp handig zijn. Sherwood stelt dat een zester "gemakkelijk smaak aan items toevoegt door de schil van citrusvruchten te verwijderen, verse kruiden zoals nootmuskaat raspt en chocolade en harde kazen fijn kan raspen."
  • Knoflookpers: Als je vaak met verse knoflook kookt, kan een knoflookpers een handig hulpmiddel zijn. Volgens Sherwood biedt dit gebruiksvoorwerp "een snelle manier om gemakkelijk knoflook aan iets toe te voegen zonder een snijplank en mes te gebruiken."

    Spring Chef Premium draaibare groenteschiller
    Spring Chef Premium draaibare groenteschiller

Kook- en menggerei

Als je je eten eenmaal hebt gesneden, geraspt of gehakt, moet je het natuurlijk ook mixen en koken - en voor die taak heb je een verscheidenheid aan kookgerei nodig. Voor koken, mixen en omdraaien moet je verzameling beginnen met alleen de basis. Naarmate je meer kookt en ontdekt dat je niet zonder een gigantische vleesvork of pastalepel kunt leven, is het tijd om naar gespecialiseerd keukengerei te grijpen. Basisprincipes die elke keuken zou moeten hebben:

  • Gardes: vul uw keuken met een verscheidenheid aan gardes, waaronder een ballongarde om te kloppen en een platte garde voor zaken als jus. Chef-kok Manfè geeft er de voorkeur aan dat de garde en het handvat beide van roestvrij staal zijn, en wijst erop dat je moet oppassen dat je je vingers niet verbrandt. Een draadgarde met een siliconen handvat kan een goed compromis zijn. Manfè waarschuwt: "Vermijd plastic gardes: bij hoge temperaturen kunnen ze smelten en je moet er altijd op letten dat je ze niet te dicht bij de kachel laat liggen."
  • Menglepels: Je hebt meerdere maten menglepels nodig voor het roeren van soepen, het mengen van bakingrediënten, enz. Chef-kok Manfè zegt: "Ik kook graag met houten lepels, maar het hangt allemaal af van wat je moet doen Hout of roestvrij staal zijn geschikt voor veel verschillende dingen. Ik raad plastic niet aan." Je collectie moet stevige lepels en lepels met gleuven bevatten, evenals een pollepel voor het serveren van soepen en stoofschotels.
  • Mixspatels: Voor het mengen van ingrediënten voor gebak raadt chef-kok Manfè siliconen- of rubberen spatels aan. Hij zegt: "Ik vind de siliconen het leukst omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en gemakkelijk schoon te maken zijn. In een middelgroot formaat kun je ze voor bijna alles gebruiken."
  • Voedseldraaiers: U moet ten minste één kleine en één grote platte roestvrijstalen of nylon draaier (ook wel spatels genoemd) hebben voor het omdraaien van voedsel, zoals pannenkoeken en hamburgers.
  • Tongs: Elke keuken heeft een goede tang nodig. Sherwood stelt dat tangen "worden gebruikt om gemakkelijk dingen vast te pakken of om te draaien, zoals steaks, kip, hotdogs of om grotere voorwerpen uit een pot te halen, zoals maïs."
  • Zeef/vergiet: Een zeef of vergiet is nodig om het kookvocht uit het voedsel te laten lopen. Je gebruikt hem elke keer als je iets kookt, zoals pasta, aardappelen of groenten. Sherwood wijst erop dat een zeef ook nuttig kan zijn voor het “verwijderen van deeltjes uit sauzen of soepen.”

    OXO Good Grips 12-inch roestvrijstalen sluittang
    OXO Good Grips 12-inch roestvrijstalen sluittang

Meetgerei

Leren hoe je moet meten, zorgt niet alleen voor groot succes bij het bakken, maar ook bij veel andere soorten koken. Gebruik goed gereedschap dat nauwkeurig is en gemaakt is van duurzaam materiaal. Voor kookgerei dat lang meegaat, koop je metalen bekers met gegraveerde lijnen in plaats van plastic met gedrukte lijnen die na verloop van tijd slijten. Veel glazen maatbekers zijn op dezelfde manier te vinden met verhoogde letters in plaats van bedrukt. Een basisset meetgerei zou het volgende moeten bevatten:

  • Maatbekerset: Je hebt een set individuele maatbekers nodig om te gebruiken voor droge ingrediënten. Zoek naar een set met onderdelen waarmee je 1/4, 1/3, 1/2 en 1 kopje droge ingrediënten kunt verdelen.
  • Maatbeker voor vloeistoffen: Elke keuken moet een doorzichtige glazen of plastic maatbeker voor vloeistoffen hebben die duidelijk is gemarkeerd met oplopende afmetingen. Heb er een paar: één met afmetingen van 1/4 tot 1 kopje, één tot 2 kopjes en een groot formaat tot 6 kopjes.
  • Maatlepels: Een set maatlepels moet 1/8, 1/4, 1/3, 1/2 en 1 theelepel bevatten, evenals 1 eetlepel.

    maatbekers
    maatbekers

Investeren in kwaliteitskookgerei

Er is veel rommel en veel onnodige kookgadgets. Het is beter om een collectie gebruiksvoorwerpen van hoge kwaliteit op te bouwen dan je te concentreren op de kwantiteit. Vraag uzelf af of het echt nodig is om een aardbeienschiller te hebben die u één keer per jaar gebruikt, terwijl u kunt investeren in een kwaliteitsmesje dat elke dag wordt gebruikt? Begin met de basis en je hebt een basis waarop je een groot assortiment gereedschappen kunt laten groeien, inclusief speciale selecties.