Cottonwood-bomen

Inhoudsopgave:

Cottonwood-bomen
Cottonwood-bomen
Anonim
Cottonwood-boom
Cottonwood-boom

De populierenboom, afkomstig uit de Verenigde Staten, heeft in het wild de voorkeur aan vochtige bodemgebieden en rond meren en beken. Mensen die er een aan hun landschap willen toevoegen, moeten alle aspecten van de boom in overweging nemen voordat ze planten, omdat de boom een aantal nadelen heeft die hem niet geschikt maken voor veel locaties.

Klassieke Cottonwood-look

Cottonwood (Populus deltoids), gewoonlijk oostelijk populier genoemd, is een snelgroeiende bladverliezende boom die jaarlijks 1,80 meter extra groeit en een volwassen hoogte en breedte van 30 meter bereikt. Door deze snelle groeiwijze is het hout zacht en broos en breekt het gemakkelijk bij wind.

Schors, stengels en bladeren

Katoenhout
Katoenhout

De schors en stam van een volwassen boom zijn diep gegroefd, dik en grijs. Bij jongere bomen is de schors groenachtig grijs. Jonge stengels en takken zijn geelachtig groen van kleur en veranderen naar grijsachtig naarmate ze ouder worden. Volwassen bomen ontwikkelen een open en onregelmatig gevormde kroon.

Het blad is dik en hartvormig met grove ribbels langs de randen, gemiddeld 5 tot 15 cm lang. Tijdens het groeiseizoen is hun kleur groen en verandert in de herfst naar geel voordat het blad tijdens de wintermaanden v alt. Dankzij de enkele centimeters lange, afgeplatte bladsteel kunnen de bladeren heen en weer wapperen in winderige omstandigheden.

Bloemen en zaden

Oostelijke populierenbomen zijn tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke bomen zijn die bloemen produceren, hoewel de vrouwelijke bomen degenen zijn die de katoenachtige substantie produceren die de boom zijn naam geeft. Bomen beginnen zaden te produceren als ze ongeveer 10 jaar oud zijn.

Voordat het blad in de lente ontspruit, hangen roodachtig gele katjes van 15 cm aan de takken en ontwikkelen zich tot zaden. Elke ronde zaaddoos op het volwassen katje bevat meerdere zaden, waarbij vrouwelijke bomen zaden produceren omgeven door een katoenachtige substantie. Zaailingen ontkiemen gemakkelijk en het is niet ongebruikelijk om ze te zien ontkiemen onder het bladerdak van de boom en de omliggende gebieden waar ze vallen.

Bloeiende katjes
Bloeiende katjes
Cottonwood pluisjes
Cottonwood pluisjes

Nadelen en landschapsoverwegingen

Cottonwood-hoeve
Cottonwood-hoeve

Vanwege de grote omvang van de boom en de neiging om ledematen te breken, heeft hij een aanzienlijk gebied in het landschap nodig om zijn volwassen omvang te bereiken, uit de buurt van constructies of elektrische draden. Cottonwood-bomen zijn goede schaduwbomen als ze op de juiste locatie worden geplant.

Als u een vaste plek voor de boom overweegt, houd dan rekening met het agressieve wortelsysteem dat vocht opzoekt. Plant niet in de buurt van septische systemen, omdat de wortels het zullen opzoeken en het systeem kunnen beschadigen, waardoor een dure reparatie ontstaat. Je wilt de boom ook niet dicht bij de fundering van het huis of op een trottoir planten, omdat de wortels het gebied kunnen optillen en schade kunnen veroorzaken.

De zaden van de vrouwelijke boom creëren een donzige puinhoop over tuinen. De zaadverspreiding is zo uitgebreid dat ze het gebied als een deken van sneeuw kunnen bedekken. In feite is de louche puinhoop zo erg dat sommige plaatsen het planten van vrouwelijke bomen langs trottoirs of voetpaden niet toestaan. Om dit te voorkomen moeten tuinders een mannelijke populier planten die geen katoen produceert, zoals de mannelijke cultivar "Siouxland"."

Aankoopoverwegingen

Omdat de bomen zo snel groeien, is de kans groot dat je bomen van 1 jaar en jonger aantreft in lokale kwekerijen in het hele verspreidingsgebied. Online kwekerijen verzenden bomen in hun rustfase en met blote wortels. Maten variëren meestal van 1 voet tot 4 voet lang. Sommige online kwekerijen die populierenbomen verkopen zijn Nature Hills en Porcupine Hollow Farms. Kom zeker terug of meld u aan voor voorraadmeldingen als ze niet op voorraad zijn, omdat dit misschien niet het juiste seizoen is voor verzending.

Als u een boom bij uw plaatselijke kwekerij koopt, zoek dan naar gezonde bomen met een goede bladkleur en die geen tekenen van ongedierte of ziekteproblemen vertonen. Controleer de container om er zeker van te zijn dat de wortels niet uit de bodem groeien, wat betekent dat het wortelsysteem de pot is ontgroeid. Bomen met omhullende wortelsystemen groeien soms nooit goed als ze eenmaal in de grond zijn geplant.

Gewenste groeiomstandigheden

Cottonwood-bomen zijn winterharde bomen en zijn niet al te kieskeurig over hun groeiomstandigheden, dus zelfs zwartduimtuinders zouden succes moeten hebben met het kweken ervan. Ze hebben een breed winterhardheidsbereik en groeien goed in USDA zones 2 tot en met 9, dus ze doen het goed in bijna alle regio's in de Verenigde Staten.

Voorkeurslicht

De boom verdraagt gedeeltelijke zon, maar groeit het beste op een plek in de volle zon.

Voorkeursgrond

Cottonwood-bomen groeien in een breed scala aan grondsoorten en groeien het beste in grondsoorten met de neiging vochtig te zijn. Het tolereert echter geen groei in grond die voortdurend drassig en nat is.

Basisvereisten voor zorg

Cottonwood-boom
Cottonwood-boom

Omdat de bomen zo snel groeien en niet kieskeurig zijn over hun groeiomstandigheden voor een gezonde groei, zijn de belangrijkste vereisten voor verzorging voldoende vocht en snoeien. De boom heeft geen bemesting nodig voor een gezonde groei.

Vochtvereisten

Cottonwood-bomen zijn relatief droogtetolerant als ze eenmaal zijn gevestigd, maar zolang de boom jong of pas geplant is, moeten tuinders wekelijks water geven. De boom presteert echter het beste bij regelmatig water geven.

Snoeivereisten

Omdat de boom zo hoog en breed wordt, is het, zodra de boom zijn volwassen hoogte en breedte heeft bereikt, bijna onmogelijk om uitgebreid aan de boom te snoeien zonder de hulp van een getrainde boomverzorger. Als de boom jong is, is het echter belangrijk om te snoeien, zodat de boom een sterke structuur ontwikkelt.

Snijd eventuele waterzuigers af die zich rond de stam ontwikkelen, zodat de boom slechts één hoofdstam heeft. Knip het hele jaar door dode, beschadigde of zieke ledematen af. U zult ook alle kruisende takken of takken die een structuur kunnen verstoren, willen verwijderen. Zorg er altijd voor dat u de messen van uw snoeigereedschap steriliseert, zodat u geen ziekten of plagen op de boom overdraagt.

Pest- en ziekteproblemen

Een ander nadeel van deze bomen is dat ze vatbaar zijn voor een groot aantal ziekten en plagen. Deze problemen kunnen de levensduur van de boom verkorten en vanwege zijn enorme omvang; problemen kunnen moeilijk te behandelen zijn.

Veel voorkomende plagen

De twee meest voorkomende plagen die populieren teisteren zijn de populier bladsteelgalluis en de populierbladkever, die de meest destructieve van de twee is. Meestal kunnen plaagproblemen worden voorkomen door gevallen puin rond de boom op te ruimen.

  • Populier bladsteelgalluis: Cottonwood-bomen besmet met galbladluizen vertonen tekenen door kleine bultjes die zich vormen langs de bladstelen. In de bulten zitten de overwinterende bladluizen die in het voorjaar de gal opensplijten en gevleugelde volwassen bladluizen vrijlaten. De bladluizen beschadigen de boom niet, behalve dat ze lelijke gallen produceren, en controle is niet vereist.
  • Cottonwood-bladkever: Cottonwood-bladkevers zijn ernstige en snelle ontbladeraars, vooral van bomen van 3 jaar en jonger. Als je een kleine kever ziet met een zwarte kop en gele en oranje markeringen op zijn lichaam, is dit waarschijnlijk een probleem voor jou. De kever overwintert in gevallen bladresten of onder de schors van de boom en komt bij warme temperaturen tevoorschijn om zich te voeden met het gebladerte van de boom, waardoor het uiteindelijk skeletoniseert, wat schadelijk kan zijn voor de groei van de boom. Wanneer de uitbraken niet ernstig zijn, doden roofzuchtige insecten het ongedierte, maar wanneer de uitbraken ernstig zijn, moeten tuinders mogelijk de hele boom behandelen met de neemolie van het insecticide of Bacillus thuringiensis. Als u te maken heeft met een grote volwassen boom, moet u mogelijk een professional inschakelen om alle delen van de boom te bereiken wanneer u deze met een insecticide behandelt.

Veel voorkomende ziekteproblemen

Tuinders die een Cottonwood-boom aan hun landschap toevoegen, zullen hoogstwaarschijnlijk met een eventueel probleem met de boom te maken krijgen, omdat ze vatbaar zijn voor veel ziektegerelateerde problemen. Sommige problemen behoeven geen controle omdat de situatie niet levensbedreigend is, terwijl andere problemen behandelbaar zijn door het gebied onder de boom vrij te houden van gevallen puin.

Veel problemen komen de boom binnen via wonden, die meestal het gevolg zijn van verwondingen door gazonuitrusting. Daarom is het belangrijk om het gebied onder het bladerdak van de boom vrij te houden van onkruid en gras, zodat u geen maaier of onkruidtrimmer rond de stam van de boom hoeft te gebruiken. Enkele veel voorkomende ziekten die deze bomen treffen zijn:

  • Cytospora en septoria kankerschimmel: Deze schimmelproblemen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden en beïnvloeden ongezonde bomen door het gebruik van niet-gesteriliseerd snoeigereedschap, of het verwonden van delen van de schors maakt bomen vatbaarder aan de ziekte. Het probleem manifesteert zich als verkankerde plekken op stengels en takken, die er uiteindelijk doorweekt en bruinrood uitzien. De enige controle is het wegsnoeien van de aangetaste delen van de boom, waarbij je ervoor zorgt dat je het hele zieke deel van de boom in gezond hout snijdt. Als de schimmel ernstig is, kan hij uiteindelijk de boom doden.
  • Hartrotschimmel: Door de stam van de boom te verwonden, kan de schimmel de boom binnendringen, waardoor het hart wordt aangetast en de boom uiteindelijk gaat rotten en afsterven. Tekenen van het probleem verschijnen als kegels die zich aan de stam van de boom hechten, meestal aan de basis, en er is geen behandeling. Voorkom het probleem door de stam en schors van de boom niet te verwonden.
  • Schimmelbladvlekken: Cottonwood-bomen zijn vatbaar voor verschillende soorten schimmelbladvlekken die verschijnen als verkleurde plekken op het gebladerte van de boom. Afhankelijk van de specifieke schimmelproblemen zien de vlekken er grijsachtig of bruinachtig uit en als ze niet worden behandeld, treedt er bladverlies op. Beheers het probleem zodra u een uitbraak opmerkt, gebruik een koperfungicide en besproei de hele boom één keer per maand.
  • Schimmelroestvlekken: Schimmelroestvlekken verschijnen op het gebladerte, meestal een roestige of geelachtige kleur, die na verloop van tijd donkerder wordt. Het probleem is het ernstigst in de winter, is niet levensbedreigend voor de boom en vereist geen controle, aangezien het probleem slechts cosmetisch is.
  • Echte meeldauwschimmel: Echte meeldauw is een van de gemakkelijkst herkenbare problemen die verband houden met de bomen, en zoals de naam al doet vermoeden, bedekt een witte poederachtige laag het gebladerte. De schimmel is het meest problematisch als de nachten koel zijn, maar de luchtvochtigheid hoog is. Het probleem is over het algemeen cosmetisch en behoeft geen controle, maar in het geval van een ernstige uitbraak zou het besproeien van de hele boom met een koperfungicide en het elke vier weken opnieuw aanbrengen het probleem onder controle moeten houden.
  • Phymatotrichum wortelrot: Dit is een schimmelprobleem dat de bodem aantast en zich overbrengt naar het wortelsysteem van de boom. Er zijn geen controlemogelijkheden voor de boom. De toestand is het ernstigst in de zomer en tuinders kunnen merken dat het gebladerte binnen enkele dagen snel bronskleurig wordt en verwelkt, maar aan de boom blijft hangen. De enige optie is het verwijderen van de boom uit het landschap.

Een aantrekkelijke maar problematische boom

Cottonwood-bomen worden niet meer zo gebruikt in landschappen als vroeger, vanwege alle problemen die ermee gepaard gaan. Als ze echter op de juiste locatie worden geplant waar het zachte hout en de agressieve wortels geen schade veroorzaken, vormen ze aantrekkelijke, snelgroeiende schaduwbomen, vooral mannelijke cultivars.