Regengoottuinideeën om het meeste uit elke ruimte te halen

Inhoudsopgave:

Regengoottuinideeën om het meeste uit elke ruimte te halen
Regengoottuinideeën om het meeste uit elke ruimte te halen
Anonim
Gerecycleerde regengoten worden gebruikt om een verticale tuin buiten te laten groeien.
Gerecycleerde regengoten worden gebruikt om een verticale tuin buiten te laten groeien.

Regengoottuinen zijn een creatieve manier om buiten gebruik te maken van verticale ruimte. Als je nog stukjes oude dakgoot hebt liggen, is dit een geweldige manier om ze te recyclen.

Gutter Garden Basics

Het concept is simpel: de dakgoten functioneren als een lange, ondiepe pot. Ze zijn dus alleen geschikt voor planten die niet veel kweekruimte nodig hebben. Ze zijn bevorderlijk voor lange, smalle ruimtes.

De dakgoot voorbereiden

Er zijn twee hoofdtypen dakgoten, aluminium en kunststof/PVC, die beide geschikt zijn om te herbestemmen als dakgoottuin. De metalen goten zullen uiteindelijk roesten, terwijl de plastic goten het potentieel hebben om voor onbepaalde tijd mee te gaan. Bereid de goot voor op beplanting in drie basisstappen:

  1. Bepaal de gewenste lengte. Goten worden doorgaans geleverd in secties van 6 meter, wat vaak te lang is om praktisch te zijn voor tuiniertoepassingen. Kunststof dakgoten kunnen met een ijzerzaag op maat worden gezaagd, terwijl blikscharen geschikt zijn voor het zagen van metalen dakgoten.
  2. Dek de uiteinden van de goot af. Dit voorkomt dat de grond eruit morst. Elk huisverbeteringscentrum dat dakgoten verkoopt, heeft ook eindkappen. Deze zijn ontworpen om op hun plaats te klikken, maar u kunt ook een dunne druppel siliconenlijm in de groef plaatsen waar het uiteinde van de goot in de eindkap klikt om deze af te dichten.
  3. Boor gaten in de bodem van de goot voor drainage. Boor om de vijftien centimeter gaten met een diameter van 1/2 inch om te voorkomen dat de planten doordrenkt raken.

Groeimedium

Een typische grondloze potmix, net zoals die voor elke potplant wordt gebruikt, werkt goed voor een regengootplanter. Om te voorkomen dat de grond door de afvoergaten lekt, knipt u een dunne strook onkruiddoek af en legt u deze langs de bodem van de goot voordat u de grond toevoegt.

Ondersteuningsopties

Regengoten zijn gebouwd om op de rand van een dak te worden gemonteerd, en dezelfde hardware die voor dat doel wordt gebruikt (verkrijgbaar waar dakgoten worden verkocht) kan worden gebruikt om ze op vrijwel elk verticaal oppervlak te monteren, zoals de zijkant van het huis, een hek, een muur of een reling.

Potplanten Tegen Muur In Regengoot
Potplanten Tegen Muur In Regengoot

Er kunnen vrijstaande steunconstructies worden bedacht om een regengoottuin in het landschap te situeren. De goot kan ook van bovenaf ondersteund worden, als een hangmand. Zorg ervoor dat de goot minstens elke 1,20 meter wordt ondersteund.

Rain Gutter Thematuinen

De volgende voorbeelden geven een idee van de verschillende soorten planten die goed groeien in de beperkte ruimte van een dakgoot, evenals opties voor hoe en waar ze in het landschap kunnen worden gebruikt.

Regengoot Saladetuin

Grotere groenteplanten zoals tomaten of broccoli zijn een slechte keuze voor een dakgoottuin, maar salademixen zijn perfect. Deze groenten worden doorgaans geoogst wanneer ze klein en zacht zijn en kunnen keer op keer worden geplant voor een constante stroom groenten.

salade regengoot tuin
salade regengoot tuin

Monteer een regengootsaladetuin waar je elke dag minstens zes uur zon krijgt. In de zomer zullen deze het veel beter doen als ze 's ochtends het grootste deel van de zon krijgen en vanaf halverwege de middag schaduw krijgen.

Regengoot Kruidentuin

Samen met kleine bladgroenten zijn veel kruiden ook goede dakgootplanten. Eenjarige soorten, zoals basilicum, dille en koriander, zijn een goede keuze, net als de kleinere meerjarige kruiden zoals bieslook, tijm en oregano. Grotere kruiden, zoals salie, rozemarijn en lavendel, zullen ook werken, maar ze zullen elk jaar moeten worden vervangen alsof het eenjarige planten zijn, omdat er niet genoeg grond is om ze te laten rijpen.

kruidenregengoottuin
kruidenregengoottuin

Kweek deze zonminnende soorten zo dicht mogelijk bij de keuken, zodat je ze in een oogwenk kunt pakken.

Regengoot Aardbeientuin

Een populair gebruik van regengoottuinen is het kweken van aardbeien, het enige type fruit dat in zo'n beperkte ruimte kan groeien. Het is ook een aantrekkelijke manier om aardbeien te kweken, omdat de vruchten aan korte stelen bungelen als kleine rode ornamenten in de tuin.

Aardbeienregengoottuin
Aardbeienregengoottuin

Aardbeien hebben elke dag zes tot acht uur zon nodig, maar het is het beste als ze in de late namiddag schaduw hebben, zodat de planten niet zinderen in de hitte. Voor tuinders die problemen hebben met naaktslakken en slakken die hun aardbeien aanvallen, is dit een goede manier om het fruit van de grond te houden, zodat het tot in de perfectie kan rijpen.

Regengoot Succulente Tuin

Sappige tuin
Sappige tuin

Vetplanten zijn aangepast om te groeien in de scheuren van rotsen waar weinig tot geen grond is, waardoor ze een perfecte kandidaat zijn voor een dakgoottuin. Werk met de kleinere soorten, zoals sedums, echeveria en sempervivum. Mix en match verschillende soorten op basis van hun grootte, kleur, textuur en groeiwijze om een uniek ontwerp te creëren.

Vetplanten hebben volle zon nodig en zijn bestand tegen hitte en droogte, waardoor ze een goede keuze zijn voor een regengoottuin op een warme, blootgestelde locatie. Als je kleine cactussen wilt toevoegen, gebruik dan een cactuspotmix die verkrijgbaar is bij de meeste tuincentra, die zorgt voor de extra drainage die deze soorten nodig hebben.

Regengoot Moerastuin

Planten die van nature in wetlands groeien, hebben ook minimale bodemvereisten; ze hebben gewoon veel vocht nodig. Deze omvatten unieke soorten, zoals bekerplanten en paardenstaart, samen met de vele grasachtige rietsoorten, zegge en biezen die in de meeste kwekerijen met waterplanten te vinden zijn.

Als je deze route volgt, hoef je geen afvoergaten in de bodem van de goot te boren. Boor in plaats daarvan afvoergaten in de eindkappen, ongeveer 2,5 cm onder het grondniveau. Zo blijft er nooit water op het grondoppervlak staan, wat belangrijk is om te voorkomen dat de dakgoottuin een broedplaats voor muggen wordt.

Regengoot bloembak

Regengoten zijn een goed alternatief voor conventionele bloembakken op de vensterbank, behalve dat ze zo lang kunnen zijn als je wilt en waar je maar wilt. Sommige bloemen die goed in een goot groeien zijn:

Bloem regengoot tuin
Bloem regengoot tuin
  • Altviolen
  • Klaprozen
  • Goudsbloemen
  • Alyssum
  • Nasturtium

Je kunt de bloemenmix aanpassen aan de seizoenen, voor een levendige weergave het hele jaar door. Plant soorten voor warm weer in het late voorjaar en soorten voor koud weer in het vroege voorjaar en de late herfst. Er zijn ook zonminnende eenjarigen en schaduwliefhebbers om uit te kiezen, afhankelijk van de beschikbare blootstelling aan de zon.

Tips voor het onderhoud van de dakgoot

Het kweken van planten in een regengoot verschilt niet zoveel van het kweken in andere containers, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor de beste resultaten.

  • Goottuinen drogen snel uit omdat ze zo ondiep zijn. In de zomerhitte kan het nodig zijn om tweemaal per dag water te geven om te voorkomen dat de planten uitdrogen.
  • De voedingsstoffen worden snel uitgeloogd, dus het is belangrijk om gotentuinen regelmatig te bemesten, met uitzondering van moeras- en vetplantentuinen.
  • Tegen het einde van het groeiseizoen zal de grond een vaste massa wortels worden, dus het is het beste om deze jaarlijks te vervangen door verse aarde om de planten tevreden te houden.

Een leuk doe-het-zelf-project

Goottuinen zijn een gemakkelijke manier om kleine tuinruimtes beter te benutten. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos, dus probeer jezelf uit te dagen om met een uniek ontwerp te komen dat past bij de verticale ruimte die je tot je beschikking hebt.

Aanbevolen: