Is een stoelmassage oké tijdens de zwangerschap?

Inhoudsopgave:

Is een stoelmassage oké tijdens de zwangerschap?
Is een stoelmassage oké tijdens de zwangerschap?
Anonim
Zwangere vrouw krijgt een stoelmassage
Zwangere vrouw krijgt een stoelmassage

Zwangerschap kan grote schade aanrichten aan het lichaam van een vrouw, waardoor veel zwangere vrouwen last hebben van een breed scala aan pijntjes en kwalen. Rugpijn veroorzaakt door de groeiende baarmoeder is volgens het American Congress of Obstetricians and Gynecologists een van de meest voorkomende zwangerschapsklachten. Sommige zwangere vrouwen proberen lumbale en posterieure bekkenpijn, de twee belangrijkste soorten rugpijn, te verlichten met stoelmassages.

Zwangerschapsstoelmassage Overzicht

Bij een stoelmassage zit de zwangere cliënt in een ergonomisch ontworpen stoel met een gevoerde gezichtssteun en een gevoerde borststeun. De zwangere vrouw leunt naar voren om de massage te ontvangen vanuit een zittende, maar ondersteunde positie.

Waarom het populair is bij zwangere vrouwen

Hoewel er specifieke prenatale massages zijn, vereisen deze speciaal ontworpen tafels en kussensystemen die zijn gebouwd om een zwangere cliënt die ligt te ondersteunen. Veel massagetherapeuten beschikken niet over deze apparatuur en zelfs als ze dat wel hebben, vinden sommige zwangere vrouwen de tafels oncomfortabel of kunnen ze er eenvoudigweg niet op klimmen.

  • Stoelmassages zijn ideaal voor zelfbewuste zwangere vrouwen die niet op tafel willen liggen en gekleed willen blijven.
  • Dit type massage is doorgaans olie- of lotionvrij, dus het kan ook een goede optie zijn voor cliënten die een overgevoelig reukvermogen hebben vanwege de zwangerschapshormonen.
  • Stoelmassages duren meestal slechts ongeveer 30 minuten en zijn tijd- en kostenefficiënter dan andere soorten prenatale massages.

Massage trimesters

Net als andere prenatale massages geven veel massagetherapeuten geen stoelmassage tijdens het eerste trimester of de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit komt door een iets hoger risico op een miskraam in het eerste trimester dan in het tweede en derde trimester.

Gezondheidsvoordelen

Volgens de Mayo Clinic kunnen zwangerschapsmassages gegeven door gecertificeerde prenatale massagetherapeuten een zeer effectieve behandeling zijn voor rugpijn tijdens de zwangerschap. De American Pregnancy Association meldt dat prenatale massages kunnen helpen spierpijn en gewrichtspijn te verlichten, de symptomen van depressie te verminderen en stress en angst te verminderen.

Potentiële risico's van zwangerschapsstoelmassages

Veel van de risico's van prenatale stoelmassages zijn dezelfde als de risico's die gepaard gaan met andere soorten zwangerschapsmassages. Een van de grootste risico's bij de liggende prenatale massage is echter de lichaamshouding, die bij stoelmassage geen rol speelt. Ook wordt geadviseerd dat massagetherapeuten geen diepe weefselmassagebewegingen op de benen van een zwangere vrouw gebruiken, omdat dit bloedstolsels kan veroorzaken. Dit is geen veel voorkomend probleem bij stoelmassages.

Andere voorzorgsmaatregelen en risico's voor elke zwangerschapsmassage zijn de volgende:

  • Niet-gecertificeerde prenatale massagetherapeuten weten mogelijk niet hoe ze gevoelige gebieden moeten aanpakken of hoe ze moeten werken met specifieke zwangerschapsgerelateerde pijnen.
  • Sommige drukpunten op de polsen en enkels kunnen de bekkenspieren stimuleren en vroegtijdige bevalling veroorzaken. Daarom moeten ze worden vermeden.
  • Vrouwen die risicovolle zwangerschappen hebben, door zwangerschap veroorzaakte hypertensie (pre-eclampsie) of eerder een vroegtijdige bevalling hebben gehad, moeten toestemming van hun arts krijgen voordat ze voor welke vorm van prenatale massage dan ook kiezen.

Is een vibrerende massagestoel veilig?

Een vibrerende massagestoel lijkt veel op een heerlijk zachte fauteuil met een combinatie van rollen, motoren en trilmechanismen die een verscheidenheid aan massagetechnieken kunnen uitvoeren, zoals kneden, rollen en Shiatsu. Normaal gesproken zou een zwangere vrouw een vibrerende massagestoel moeten kunnen gebruiken. Dit is eigenlijk een gemakkelijke manier om een massage te krijgen die veel voordelen kan bieden. Als u gezond bent en geen complicaties ondervindt tijdens uw zwangerschap, moet een massage in een trilstoel veilig zijn. Het is echter altijd het beste om eerst uw arts te raadplegen.

Vrouw ontspannen op de massagestoel
Vrouw ontspannen op de massagestoel

Mogelijke problemen

Veel van de risico's van de vibrerende massagestoel zijn dezelfde als die van de traditionele stoelmassage. Daarom is het belangrijk dat u zich bewust bent van deze risico's en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

  • Als er een verwarmingselement in uw massagestoel zit, wilt u dit misschien uitschakelen. Er is een kans dat het je lichaamstemperatuur verhoogt en de baby beïnvloedt, maar het verwarmingselement mag nooit heet genoeg worden om je oververhit te laten raken.
  • Hoewel de vibrerende massagestoel mogelijk drukpunten zou kunnen stimuleren die vroegtijdige bevalling kunnen veroorzaken, is er geen bewijs dat dit waar is.
  • Sommige stoelen hebben elektromagnetische velden, maar er is geen bewijs dat dit schadelijk kan zijn voor jou of je baby.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van de vibrerende massagestoel bij lage rugpijn, want dat kan een teken zijn van voortijdige bevalling.
  • Vermijd het gebruik van de vibrerende massagestoel in het eerste trimester.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van de stoel in het derde trimester. Je wilt geen onnodige druk uitoefenen op je buik. Als je niet past, gebruik het dan niet.

Net als bij traditionele stoelmassages, als u pre-eclampsie, een risicovolle zwangerschap of een voorgeschiedenis van vroeggeboorte heeft, mag u de vibrerende massagestoel niet gebruiken, tenzij uw arts zegt dat het goed is.

Aanvullende dingen die u moet weten over vibrerende massagestoelen

Wat u moet weten als u ervoor kiest een vibrerende massagestoel te gebruiken:

  • De trillingen worden als mild beschouwd voor je baby. Het is hetzelfde alsof je een energieke wandeling maakt.
  • De voordelen van een vibrerende massagestoel zijn dezelfde als die van een stoelmassage of een traditionele massage.
  • Beperk uw tijd tot 15 tot 20 minuten in de vibrerende massagestoel.

Effectieve pijnverlichting tijdens de zwangerschap en daarna

Zwangerschapsstoelmassages kunnen de pijn helpen verlichten en de lange negen maanden een beetje aangenamer maken. Sommige vrouwen huren zelfs hun massagetherapeuten in om tijdens de bevalling aanwezig te zijn. U dient echter altijd uw arts of verloskundige te raadplegen voordat u met dit soort alternatieve pijnbehandeling begint.

Aanbevolen: