Hoe een kikker te ontleden

Inhoudsopgave:

Hoe een kikker te ontleden
Hoe een kikker te ontleden
Anonim
Kikker dissectie
Kikker dissectie

Frog-dissectie is een van die labs die bijna iedereen op een bepaald moment in de middelbare of middelbare schooltijd doet. Op de stapsgewijze dissectie hieronder is een graskikker te zien die dubbel is geïnjecteerd, zodat de slagaders en aders veel gemakkelijker te zien en te identificeren zijn.

Voordat je gaat ontleden

Voordat je begint met ontleden, wil je altijd eerst observeren hoe het preparaat eruit ziet.

Huid

De huid van de kikker is gekleurd en gevlekt om hem te helpen camoufleren. Deze kleuring kan veranderen en wordt gecontroleerd door pigmentcellen in de huid, de zogenaamde chromatoforen. Zoek onderaan de rug van de kikker de cloaca, de opening waaruit afval, eieren en sperma worden afgevoerd.

Achterpoten

Let op de achterpoten van de kikker, en vooral op de grote spier die wordt gebruikt bij het springen. Kikkers kunnen meer dan twintig keer hun eigen lengte springen, dus ze hebben die krachtige spieren nodig.

Dorsale zijde van kikkermonster
Dorsale zijde van kikkermonster

Cijfers

Let op de cijfers van de kikker (tenen en vingers). Je zult zien dat de achterpoten vijf vingers en banden hebben. Het web helpt kikkers om efficiënte zwemmers te zijn.

Kikkertenen en singels
Kikkertenen en singels

De voorpoten hebben echter vier vingers en geen banden.

Kikker cijfers
Kikker cijfers

Cloaca

De cloaca is de uitlaat voor de urinewegen, de darmen en de geslachtsorganen. Via dit gat elimineert de kikker afval en legt eieren of laat sperma los. Lokaliseer de cloaca door de kikker met de rugzijde naar beneden te plaatsen en zijn poten te spreiden. Je zult een klein gaatje vinden op de achterkant van de kikker, tussen zijn achterpoten.

kikker cloaca
kikker cloaca

Kikkerkop

Op de kop van de kikker zie je de grote, uitpuilende ogen die roteren om zicht in vele richtingen mogelijk te maken. Merk ook op dat kikkers geen uitwendige oren hebben, maar net achter elk oog bevindt zich een rond, plat membraan, een trommelvlies (timpaan) genoemd, dat geluidsgolven waarneemt. Het timpaan bij vrouwtjes is qua grootte vergelijkbaar met het oog, maar veel groter bij mannetjes.

Kikkertimpaan en oog (vrouwelijk)
Kikkertimpaan en oog (vrouwelijk)

Zoek naar de neusgaten (uitwendige neusgaten) vóór de ogen.

Kikker neusgaten
Kikker neusgaten

Gebruik ten slotte je schaar en knip bij de scharnieren van de kaak om de bek van de kikker te openen. Kikkers hebben tanden op de bovenkaak. De tanden zijn klein en moeilijk te zien, maar als u met uw vinger over de rand van de bovenkaak wrijft, voelt u kleine boventanden.

De eerste drie incisies

Om de kikker te snijden heb je een goede scalpel en spelden nodig, evenals een dissectiebakje. (Een weggegooid schuimrubberen bakje waar het vlees in zit, werkt ook.) Het is ook handig om een pincet te hebben, hoewel niet altijd nodig.

Om te beginnen leg je de kikker op zijn rug, spreid je zijn ledematen en speld je ze vast op de bak. Het makkelijkst is om de kikker door de ‘hand’ en door de voeten vast te pinnen. Zorg er ook voor dat u uw pinnen onder een hoek insteekt. Door ze recht op en neer te plaatsen, kunnen ze gemakkelijker losraken tijdens het ontleedt. Let op: het kan zijn dat je een bot moet breken om de kikker aan de handen vast te pinnen, zodat hij uitgespreid is

vastgezette kikker
vastgezette kikker

2. De eerste incisie die u maakt, moet vanaf de bovenkant van de kaak van de kikker helemaal tot tussen zijn poten zijn. Als je snijdt, zorg er dan voor dat je alleen de huid snijdt, zodat je de laag voorzichtig kunt verwijderen.

Eerste incisie
Eerste incisie

3. Nadat je de verticale incisie hebt gemaakt, wil je vervolgens de huid aan de buikzijde van de kikker terugtrekken door twee horizontale incisies te maken: één bovenaan bij de nek van de kikker en één onderaan bij zijn poten. Vergeet niet om voorzichtig te snijden, want je wilt alleen de huid eraf pellen en de kikker openmaken.

Vrouwelijke kikker ging open
Vrouwelijke kikker ging open

4. Op dit punt zou je enkele organen moeten zien. Op de foto hierboven is de kikker een vrouwtje en kun je de eieren zien (het zwarte, zaadachtige spul). Ter vergelijking: de mannelijke kikker heeft geen eieren en je hebt duidelijk zicht op zijn buikholte. Hierbij moet worden opgemerkt dat deze specifieke exemplaren zijn geverfd om studenten te helpen de aderen en bloedvaten duidelijker te zien. Als je geen geverfd exemplaar krijgt, zul je niet alle rode en blauwe kleuren zien.

Mannelijke kikker
Mannelijke kikker

De buikholte openen

Je wilt de drie sneden die je zojuist hebt gemaakt herhalen, maar deze keer doe je het met een schaar, zodat je wat spieren en het harde borstbeen kunt doorknippen.

5. Knip eerst de lengte van de kikker af en snijd vervolgens horizontaal over de kikker, net onder de armen en bovenaan de dijen. Pas op dat je spieren snijdt. Vermijd het snijden in de organen van de kikker. De truc hiervoor is om langzaam te werk te gaan en beetje bij beetje te onthullen. Het uiteindelijke doel is om de spieren en ribbenkast los te maken, zodat je de interne organen kunt zien.

Het openen van de kikker
Het openen van de kikker

Onthoud dat als je exemplaar een vrouwtje is, je alle eieren moet opruimen om de interne structuren te kunnen zien. Tijdens het ontleden zul je ook voortdurend eieren moeten opruimen. Als je echter een krachtige microscoop hebt, bewaar de eieren dan voor later en bekijk ze onder de microscoop.

Interne observaties

Zodra je je kikker volledig open hebt, probeer dan zoveel mogelijk interne structuren te identificeren.

Hart

Het hart van de kikker is het kleine driehoekige orgaan bovenaan. In tegenstelling tot het hart van een zoogdier heeft het slechts drie kamers: twee atria bovenaan en één ventrikel onderaan. Je kunt het uitknippen met je scalpel om een beter zicht op de slagaders te krijgen.

Kikker hart
Kikker hart

Organen identificeren

Er zijn verschillende organen die 'bovenop' andere interne structuren zitten. Je moet ze eerst identificeren voordat je er een uitknipt.

  • Lever- Een van de meest opvallende structuren in je open kikker is de lever. De kikkerlever heeft drie lobben en zit rechts van het hart, bijna bovenop de maag. In dit geval maakt de kleurstof voor het monster twee van de leverlobben donkerblauw. Til de lobben van de lever op om te vinden:

    • De galblaas, een kleine groenachtig bruine zak
    • Longen aan weerszijden van het hart
  • Maag - Direct onder de lever en gebogen onder de lever bevindt zich de maag. Het is groot en witachtig. Omdat kikkers hun voedsel heel doorslikken, kun je zelfs de maag openen om te zien wat je kikker heeft gegeten. Om het uit te snijden, moet je eerst de lever verwijderen. Trek de maag voorzichtig naar buiten (maar snij niet) en vind:

    • Zoek de dunne darm die verbonden is met de maag. Zoek naar de twaalfvingerige darm, die redelijk recht is en aansluit op de rest van de darm, die opgerold is en aansluit op het mesenterium.
    • Til de dunne darm op en vind de ronde, roodachtige milt die aan de onderkant aan het mesenterium is bevestigd.
    • Zoek de alvleesklier, een dun, plat, lintachtig orgaan dat tussen de maag en de dunne darm ligt.
  • Eileiders - De volgende opvallend grote structuur (bij vrouwelijke kikkers) zijn de eileiders. Het lijken op draaiende buizen. Je zou ze zelfs kunnen verwarren met darmen, en ze zitten zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het mesenterium.
  • Mesenterium - Het mesenterium houdt de dunne darm bij elkaar. Het is een waaierachtig orgaan en als je het optilt, komen de dunne darmen tevoorschijn. Til het mesenterium op en je ziet:

    De dikke darm die uitmondt in een kamer die de cloaca wordt genoemd

Gelabelde maag, mesenterium, eileiders en lever
Gelabelde maag, mesenterium, eileiders en lever

Video-instructies

Als u mondelinge instructies wilt om u door het kikkerdissectieproces te leiden, geeft de volgende video duidelijke en gemakkelijk te volgen aanwijzingen voor een algemene kikkerdissectie.

Virtuele dissecties

Maakt de gedachte aan het daadwerkelijk aanraken van een dode kikker je preuts? Wees gerust, er zijn veel goede, gratis virtuele dissecties online die u door het proces kunnen leiden.

McGraw Hill

McGraw Hill's Virtual Dissection leidt de kijker door een dissectie van een luipaardkikker. De deelnemer kijkt naar de dissectie en de afbeeldingen zijn een combinatie van zowel de werkelijke kikker als de geïllustreerde kikker. De video's zijn informatief en geven de kijker de mogelijkheid om te pauzeren en stoppen om elk aspect nader te bekijken. Bovendien zijn de secties gelabeld, zodat u deze kunt overslaan, waardoor u de dissectie gemakkelijk in meer dan één keer kunt uitvoeren. Het is ontworpen om te werken als een op zichzelf staande dissectie of als een informatieve video om u door uw dissectielaboratorium te leiden.

Het hele kikkerproject

Het Whole Frog Project is een diepgaande studie van de anatomie en fysiologie van kikkers. Het project omvat een dissectie, evenals een 3D-reconstructie van een kikker, diepgaande anatomische aantekeningen en andere nuttige hulpmiddelen. De dissectie biedt een afbeelding van een kikker (die groter gemaakt kan worden door op het + teken te klikken). Om de specifieke organen te zien, selecteert of deselecteert u specifieke schakelaars. U kunt bijvoorbeeld het skelet en het hart selecteren om specifiek te zien waar het hart in de skeletstructuur ligt. Zo kun je ook ontdekken welke organen bovenaan zitten en welke onderaan. De kikker is geïllustreerd, in plaats van dat hij er echt uitziet.

Netkikker

Het Net Frog-lab is boeiend genoeg voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool, maar diep genoeg voor middelbare scholieren. Het laboratorium is ontworpen om naast of in plaats van een echte kikkerdissectie te worden uitgevoerd. De kikker is levend, dus als je preuts bent door alleen maar naar de ingewanden van de kikker te kijken, dan is dit niets voor jou. De dissectie wordt echter geleverd met zowel audio- als videobegeleiding, zodat studenten kunnen stoppen en over elk onderdeel kunnen leren terwijl ze ontleden. Daarnaast is er een 'Guess What?' functie met feiten over kikkers, zodat de leerlingen echt een grondig inzicht krijgen in kikkers in het algemeen. Er is ook een quiz aan het einde, zodat studenten hun kennis kunnen testen.

Diepgaande anatomie

Een kikkerdissectie is vaak een van de eerste labs die een biologiestudent moet doen. Het is een geweldige manier om meer te leren over anatomie, fysiologie en hoe amfibieën in het algemeen werken. Je kunt kikkerdissectiesets voor thuis kopen via bedrijven zoals Home Training Tools. Kits worden meestal geleverd met de kikker, een bakje, spelden, een scalpel en een pincet of pincet. Er is simpelweg geen praktischere manier om anatomie te ontdekken!

Aanbevolen: