Verkennen van de Goebel Birds-lijn

Inhoudsopgave:

Verkennen van de Goebel Birds-lijn
Verkennen van de Goebel Birds-lijn
Anonim
Paar vintage Goebel-kwartels
Paar vintage Goebel-kwartels

Vogels, met hun nieuwsgierige bewegingen en elegante manoeuvres, dienen al eeuwenlang als inspiratie voor kunstenaars, en hoewel creatievelingen als John James Audubon bekend staan om hun kijk op deze levendige wezens, zijn keramische bijdragen, zoals de Goebel vogels uit het midden van de eeuw zijn net zo indrukwekkend. Zelfs de meest beginnende ornitholoog zou veel plezier beleven aan het bezitten van een van Goebel's ongelooflijk gedetailleerde porseleinen vogels.

Het verhaal achter de Goebel Porcelain Company

Franz Detleff Goebel werkte samen met zijn zoon William om in 1871 de Goebel Porcelain Company op te richten. De fabrikant, gevestigd in Duitsland, creëerde luxe porseleinen artikelen die snel hun weg vonden over het Europese continent en naar de Amerikaanse markt. Hun meest populaire item werd pas in 1935 geïntroduceerd toen Goebel samen met zuster Maria Innocentia Hummel een serie engelachtige kinderfiguurtjes met kersenwangen aan de wereld introduceerde. In 1950 kreeg Goebel van W alt Disney toestemming om beeldjes van Bambi en haar bosvrienden te vervaardigen. Dit markeerde het begin van de belangstelling van de consument voor meer dierenfiguurtjes, en het bedrijf begon naast de bosbewoners van Disney ook andere dieren te vervaardigen. Onder deze kleine dierenkeramiek bevonden zich de ongelooflijk levensechte vogelfiguurtjes die voor het eerst in de jaren zestig werden geïntroduceerd.

Goebel-vogels verzamelen

Hoewel deze porseleinen wezens niet zo beroemd zijn als de Hummel-kinderen van het bedrijf, maakt hun levensechte uiterlijk ze ongelooflijk aantrekkelijk voor zowel dierenliefhebbers als porseleinverzamelaars. Het aantal verschillende rassen dat je kunt verzamelen lijkt eindeloos, variërend van het roodborstje tot de exotische toekan en alles daartussenin. Hier zijn een paar tips en trucs voor het verzamelen van deze vogels, zodat het 'vogelen' een luchtige aangelegenheid wordt.

Goebel Puttertje 1960 - 1972
Goebel Puttertje 1960 - 1972

Goebel Birds en Designer Partnerships

In tegenstelling tot hun Hummel-beeldjes werkte Goebel met veel verschillende kunstenaars samen om stukken te maken voor hun vogelporseleinlijn. Dit betekent dat je waarschijnlijk verschillende namen van ontwerpers en handelsmerken zult tegenkomen op de onderkant/basis van elke vogel die je aantreft naast de typische Goebel-stempels. Een van de belangrijkste van deze partnerschappen was tussen het bedrijf en Gunther Granget, een onafhankelijke porseleinkunstenaar. Oorspronkelijk creëerde Granget vogels voor Hutschenreuther, maar stapte in 1977 over naar werken voor Goebel. Helaas verliet hij de fabrikant in 1984 om terug te keren naar Hutschenreuther, maar de schoonheid van zijn productieve stukken, zoals de levensgrote sculptuur Silver Wings, maakt ze zeer verzamelbaar. Vandaag.

Goebel Gunther R. Granget Eendbeeldje
Goebel Gunther R. Granget Eendbeeldje

Grootte- en stijlvariatie onder Goebel-vogels

Vintage Goebel-vogelbeeldjes zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen en maten. Omdat er zoveel verschillende kunstenaars hebben bijgedragen aan de ontwerpen van de vogel, is het een beetje moeilijk om een Goebel-vogel te identificeren op basis van alleen vorm of grootte. In termen van grootte zijn er voorbeelden van vogels die in de palm van je hand passen (zoals de groenling of het winterkoninkje) en andere die hele tafelbladen omspannen (zoals de enorme, volledig gevederde pauw). Hoewel dit het identificeren van een Goebel-vogel in het wild nogal intimiderend kan lijken, zijn er een paar onderscheidende stijlen die je tegen kunt komen tijdens je zoektocht en die je in de goede richting kunnen wijzen naar een potentiële Goebel.

  • Baseless Birds - Deze vogels lijken zittend en hun 'basis' bevindt zich feitelijk onder de vogel zelf.
  • Vogels rustend op een tak - Dit zijn kleinere sculpturen met vogels zoals wielewa altjes, mezen en parkieten die zich vastklampen aan een boomtak om te kopen.
  • Staande vogels - Deze stijl is meestal gereserveerd voor grotere vogels en vogelrassen (zoals ooievaars en reigers) die van nature veel tijd op hun benen doorbrengen.
  • Grootschalige vogels - Over het algemeen zijn deze vogels ontworpen als showstoppers en nemen ze veel ruimte in beslag, zoals de pauw doet met zijn grote verenkleed en de adelaar met zijn uitgestrekte spanwijdte.
  • Vogellampen - Het bedrijf produceerde zes verschillende vogellampen, waaronder rassen als het roodborstje en de specht.
Goebel Peacock volledig gepluimd
Goebel Peacock volledig gepluimd

Goebel Vogel van het Jaar-serie

Sinds 1990 werkt Goebel samen met de Beierse Vereniging voor Vogelbescherming om inspanningen voor milieubehoud en -behoud te ondersteunen. Een belangrijk aspect van hun gezamenlijke initiatief is de keramiekserie Vogel van het Jaar van Goebel. Elk jaar wijst de Beierse Vereniging voor Vogelbescherming één vogel aan wiens bescherming zij willen benadrukken en Goebel's maakt een herdenkingsbeeldje van die vogel. De Tortelduif was bijvoorbeeld de Vogel van het jaar van 2020, die van 2019 was de Veldleeuwerik, enzovoort.

Vogel van het Jaar 2020: Dwergpapegaai klein
Vogel van het Jaar 2020: Dwergpapegaai klein

De waarden van Goebel Birds

De geschatte waarden van deze levendige en helder geglazuurde porseleinen vogels variëren van ongeveer €20 tot €150, afhankelijk van de leeftijd van de vogel, hoeveel er zijn geproduceerd en in welke staat ze zich bevinden. Over het algemeen hebben de meeste alleenstaande vogels de neiging om op een veiling ongeveer $ 40 op te brengen. Deze Goebel-boomklever uit 1967 werd bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 40 en dit kleine roodborstje werd aangeboden voor bijna $ 50. Zeldzamere stukken zijn het dubbele of drievoudige waard, zoals een van de Goebel-lampen en een gaai met zwarte keel uit 1968, die beide voor ongeveer $ 100 per stuk werden aangeboden. Hoewel sommige van deze beeldjes een flink stuk wisselgeld kunnen kosten, zullen de meeste vogels die je tegenkomt waarschijnlijk voor minder dan $ 50 worden getagd, waardoor ze een goede beginnersoptie zijn voor het starten van een keramiekcollectie.

Avonturen in overvloed met vintage Goebel-vogels

Goebel's serie vintage vogels is misschien niet hun meest bekende, maar ze hebben wel de grootste blijvende aantrekkingskracht vanwege hun hyperrealistische ontwerpen en glazuur-/schildertechnieken, waardoor deze stukken perfect zijn voor degenen onder u die verlegen zijn weg van de typische bloemenkeramiek waar je grootmoeders naar neigen.

Aanbevolen: