5 populaire patronen voor het leggen van keramische tegels

Inhoudsopgave:

5 populaire patronen voor het leggen van keramische tegels
5 populaire patronen voor het leggen van keramische tegels
Anonim
Bonte tegelvloerpatroon wordt gelegd
Bonte tegelvloerpatroon wordt gelegd

Keramische tegels behoren tot de meest veelzijdige vloer- en wandbekledingen die momenteel verkrijgbaar zijn. Ze zijn verkrijgbaar in talloze maten, patronen en kleuren en kunnen op talloze manieren worden gelegd. Door een klassiek patroon te gebruiken, kunt u een standaardtegelklus transformeren in een buitengewoon tegelwerk.

Soorten keramische tegellegpatronen

De meeste tegelpatronen kunnen worden onderverdeeld op basis van het aantal verschillende tegelgroottes dat het patroon vereist. Dit omvat:

  • Enkele tegelpatronen zoals diagonaal of visgraat
  • Twee tegelpatronen zoals hinkelen, basketweave of doel
  • Meerdere stukpatronen, die drie of meer tegelgroottes binnen één patroon bevatten

De tegels kunnen dezelfde kleur hebben, of ze kunnen twee verschillende kleuren of twee verschillende materialen bevatten, zoals keramiek en glas, om verschillende effecten te creëren.

Populaire tegelpatronen

Er zijn talloze tegelpatronen beschikbaar voor gebruik met keramische tegels. Sommige tegelbedrijven bundelen hun tegels met een specifiek patroon in gedachten, terwijl andere eenvoudig kunnen worden gemaakt door tegels van verschillende groottes te kopen.

Sommige van de meest populaire tegelpatronen zijn ook de oudste. Ze kunnen worden nagemaakt met elk type keramische tegel en passen in vrijwel elk huis.

Visgraatpatronen

Visgraat tegelpatroon
Visgraat tegelpatroon

Een visgraatpatroon bestaat uit rechthoekige tegels, allemaal van dezelfde grootte. Hoewel het meest klassieke formaat 3 bij 6 inch is, kan elk rechthoekformaat worden gebruikt, inclusief 2 bij 4 inch, 4 bij 12 inch of 12 bij 24 inch.

Visgraatpatronen werken goed op achterspatten, beperkt tot het gebied achter de kookplaat, of op grote vloeroppervlakken, zoals foyers of bijkeukens. Hoe kleiner het tegelformaat dat u gebruikt, hoe drukker en ingewikkelder het patroon zal lijken.

Het visgraatpatroon leggen

Visgraatpatroon
Visgraatpatroon
Hinkelspel tegelpatroon
Hinkelspel tegelpatroon

Het hinkelspeltegelpatroon, of staptegelpatroon, gebruikt twee tegels van verschillende grootte. Hoewel het gebruikelijk is om een tegel van 6 inch te gebruiken met een tegel van 12 inch, kunnen er twee formaten worden gebruikt, inclusief 2 inch met tegels van 12 inch of 6 inch met tegels van 24 inch.

Als ze op de juiste manier worden gelegd, lijkt het alsof de kleinere tegels van de grotere tegels springen of afstappen. Voor extra complexiteit kunt u een decoratieve keramische tegel kiezen voor sommige of alle kleinere tegels om het ontwerp interessanter te maken.

Het Hinkelspeltegelpatroon leggen

Hinkelspel tegelpatroon
Hinkelspel tegelpatroon
Afbeelding
Afbeelding
Basketweave tegelpatroon
Basketweave tegelpatroon

Het basketweave-tegelpatroon komt het meest voor in mozaïeken, maar kan ook gemakkelijk worden nagemaakt in grotere tegels. Het patroon werkt het beste als er twee verschillende kleuren tegels worden gebruikt, één kleur voor de rechthoekige tegel en één voor de vierkante tegel.

Om de juiste verhouding tussen vierkante en rechthoekige tegels te creëren, selecteert u vierkante tegels die precies de helft van de breedte van de rechthoekige tegel hebben. Gebruik bijvoorbeeld vierkante tegels van 2 inch met rechthoekige tegels van 4 bij 8 inch.

Decoratieve of felgekleurde vierkante of ronde tegels kunnen het patroon verder afbakenen. Voor een subtielere uitstraling gebruik je glanzende vierkante tegels met mat afgewerkte rechthoekige tegels, beide in dezelfde kleur.

Een basketweave-patroon leggen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Download het bonte tegelpatroon

Omdat dit patroon zich enkele meters niet herha alt, zal het enigszins veranderen op basis van de vorm en grootte van de kamer. Volg deze tips om het goed in te delen.

  • Begin in de hoek van de kamer die het verst van de deur verwijderd is en ga naar buiten.
  • Leg zes tot tien tegels tegelijk neer, raadpleeg het patroonblad voordat je ze in de omgekeerde volgorde legt waarin je ze hebt gelegd. Verdeel mortel over de vloer en plaats de tegels opnieuw in de juiste volgorde om ze te plaatsen. Leg vervolgens nog 6 tot 10 tegels. Hierdoor blijft het patroon consistent en kunt u fouten corrigeren voordat de mortel uithardt.
  • Ga terug door de kamer en vergelijk de tegels op de vloer met het gedrukte patroon.
  • Wees creatief. Als de tegels niet goed lijken te passen, wijzig dan de configuratie. Dit type tegelpatroon kan eindeloos worden herschikt omdat de tegels allemaal dezelfde grootteverhouding tot elkaar hebben.

Tips voor het leggen van elk keramische tegelpatroon

Als je hulp nodig hebt bij het downloaden van een van de afdrukbare tegelpatronen, bekijk dan deze handige tips.

Speel met verschillende tegels voordat je ze in de mortel legt.

Maak je sneden van tevoren, tijdens de droge lay-out, en bevestig dat ze passen bij de rest van het patroon voordat je ze installeert.

Ga er niet vanuit dat je kamer vierkant is. Veel muren staan niet helemaal loodrecht, dus controleer altijd of de tegels passen voordat je ze legt.

Laat ruimte vrij voor voegen in het patroon. Omdat het patroon zonder mortel moet worden aangelegd en er van tevoren moet worden gesneden, is het gemakkelijk om de voegverbinding te vergeten. Machinaal gemaakte keramische tegels hebben een voeg van minimaal 1/16 inch nodig, terwijl handgemaakte keramische tegels mogelijk een voeg van 1/4 inch nodig hebben.

Interesse toevoegen met patronen

Keramische tegelpatronen kunnen elke ruimte dramatisch transformeren. Of u nu kleur en details toevoegt aan een kleine badkamervloer of een achterwand van een metrotegel aankleedt, overweeg om uw tegels in een patroon te leggen om een interessanter effect te creëren.

Aanbevolen: