Chinese lantaarnplanten

Inhoudsopgave:

Chinese lantaarnplanten
Chinese lantaarnplanten
Anonim
rijpe rode peulen
rijpe rode peulen

De Chinese lantaarnplant (Physalis alkekengi) wordt ook wel blaaskers, Chinese lantaarn, Japanse lantaarn of winterkers genoemd. Deze plant is een kruidachtige vaste plant die inheems is in Zuid-Europa, oostwaarts door Zuid-Azië tot Japan.

Plantbeschrijving

De Chinese lantaarnplant dankt zijn naam aan de feloranje tot rode papierachtige bedekking over de vrucht, die lijkt op een Chinese lantaarn. Alle delen van deze plant worden als giftig vermeld, hoewel het rijpe fruit en de zeer jonge bladeren in de kruidengeneeskunde worden gebruikt.

  • Het donkergroene, hartvormige blad groeit tot een hoogte van 23-35 inch hoog en een spreiding van 23-35 inch.
  • De kleine witte bloemen bloeien midden in de zomer op een steel.
Chinese lantaarnplant bloem
Chinese lantaarnplant bloem
kanten peulen
kanten peulen

De Chinese lantaarnplant kweken

Chinese lantaarnplanten houden van volle zon met een beetje schaduw in de hitte van de middag. Ze groeien in USDA zones 5-10. Ze geven de voorkeur aan rijke, leemachtige grond. Als je grond niet rijk is, kun je er tien centimeter compost aan toevoegen, tot een diepte van vijftien centimeter, en daar de Chinese lantaarnplanten planten.

Opties voor het starten van de fabriek

De Chinese lantaarnplant kan uit zaad worden gekweekt door de wortelstokken die eruit komen te verdelen, of je kunt deze op een kwekerij kopen. Als je het niet kunt vinden bij je plaatselijke kwekerij, kijk dan op Burpee of Amazon.

Groeien uit zaad

Om uit zaad te groeien, zaait u de zaden in het late voorjaar, nadat alle gevaar voor vorst geweken is. Dek ze niet af, want ze hebben licht nodig om te ontkiemen. Ze kunnen ook binnenshuis worden gestart op een verwarmde pad die het groeimedium op een temperatuur van 20-25 graden Celsius houdt. De kiemperiode bedraagt ongeveer 20-25 dagen. Plant zaailingen op een halve meter afstand van elkaar in de tuin nadat alle gevaar voor vorst voorbij is. Geef ze goed water.

Verzorging en onderhoud

groene zaaddoos
groene zaaddoos

Chinese lantaarnplanten moeten één keer per week water krijgen totdat ze gevestigd zijn. Geef niet te veel water, anders veroorzaakt u wortelrot.

Bevruchting

Bemesten met een uitgebalanceerde meststof, zoals 10-10-10, één keer in de lente en één keer in de zomer. Nadat de Chinese lantaarnplant is gevestigd, is hij redelijk droogtebestendig, maar zal hij meer bloemen en fruit produceren als hij wordt geïrrigeerd en bemest.

Snijden en delen

Snijd het blad terug en gooi het weg in de late herfst, na de eerste strenge vorst. Verdeel planten in het voorjaar als ze te groot worden of te veel verspreid worden.

Plagen en potentiële problemen

Chinese lantaarnplanten zijn onderhevig aan veel insectenplagen, waaronder valse aardappelkevers, komkommerkevers en vlooienkevers. Neemolie doodt dit ongedierte als het wordt gebruikt volgens de aanwijzingen op het etiket.

Deze plant wordt beschouwd als hertenbestendig.

Gebruik

De Chinese lantaarnplant trekt vlinders aan. Het wordt gebruikt als accentplant, voor borders en randen. Het kan invasief worden en de lezers van Dave's Garden merken op dat het invasief is in de regio New England in de Verenigde Staten. Om deze reden wordt het vaak in containers gekweekt.

Het is lekker als gesneden fruit of gedroogd fruit. Om het fruit te drogen, snijdt u de stengel op de grond. Haal de bladeren eraf en hang ze een paar weken op een koele, droge plaats.

Deze plant werd vroeger gebruikt in de kruidengeneeskunde, hoewel hij niet veel meer wordt gebruikt. Het kan een abortus veroorzaken en mag daarom niet door zwangere vrouwen worden gebruikt. Van de vrucht wordt een homeopathisch middel gemaakt dat wordt gebruikt om nier- en blaasaandoeningen te behandelen.

Een aantrekkelijke herfstdecoratie

Omdat de vrucht van de Chinese lantaarnplant in de vroege herfst op zijn hoogtepunt is, wordt hij vaak gebruikt als decoratie voor Halloween of gewoon voor de herfst in het algemeen. Deze aantrekkelijke plant kan in elke tuin als accent dienen en als gedroogde plant tot ver in de herfst decoratie blijven geven.

Aanbevolen: