Vochtigheid en antiek meubilair: wat is het ideale niveau?

Inhoudsopgave:

Vochtigheid en antiek meubilair: wat is het ideale niveau?
Vochtigheid en antiek meubilair: wat is het ideale niveau?
Anonim
Vintage interieur bank
Vintage interieur bank

Vochtigheid en antiek meubilair gaan niet goed samen. Het probleem voor veel verzamelaars is dat ze hun meubels aan gasten willen tentoonstellen, maar deze ook veilig moeten kunnen bewaren. De ideale luchtvochtigheid voor antieke meubels ligt tussen de 35 en 36 procent verzadiging, en gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de perfecte omgeving kunt creëren om houten meubels te conserveren.

Waarom zijn vochtigheid en antiek meubilair op gespannen voet?

Hoewel veel mensen de kwaliteit van de afwerking van oudere meubels bespreken, is het niet waar dat deze stukken alles kunnen overleven. Antiek meubilair heeft zelfs veel meer zorg nodig dan gewoon meubilair om het in goede staat te houden. Het vakmanschap is vaak uitstekend, maar de leeftijd van het stuk weegt zwaarder dan die kwaliteit.

Vochtigheid gedefinieerd

Vochtigheid is volgens YourDictionary het resultaat van vocht of watermoleculen in de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid zijn er weinig watermoleculen in de lucht, en dit creëert vaak het gevoel van ‘droge hitte’. Vochtige gebieden, zoals tropische klimaten, kunnen de lucht echter verzadigen met kleine dampmoleculen. Deze hoge luchtvochtigheid zorgt er vaak voor dat de lucht zwaar aanvoelt en moeilijker te ademen is. Beide omgevingen zijn slecht voor antiek meubilair.

Gevaren bij lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid of droge lucht zorgt er feitelijk voor dat hout en lijmen in antieke meubels uitdrogen. Het hout begint te kromtrekken. Alle materialen krimpen enigszins bij hitte, wat de meeste mensen weten, maar ze krimpen ook bij lage luchtvochtigheid. Dat betekent dat de verbindingen van het meubilair het meeste risico lopen, want als ze uit elkaar vallen, hoe klein ook, kunnen ze breken als iemand op het meubilair gaat zitten. Kleefstoffen of smeermiddelen die in meubels worden gebruikt, kunnen ook bros worden bij lage luchtvochtigheid. Als ze uitdrogen, zijn de meubels kwetsbaar voor beschadiging.

Gevaren bij hoge luchtvochtigheid

De problemen met een hoge luchtvochtigheid zijn dezelfde problemen die gepaard gaan met vocht in het algemeen. In sommige gebieden kan de luchtvochtigheid oplopen tot 99 procent. Bij 100 procent is de lucht verzadigd en ontstaat er doorgaans neerslag. Bij 99 procent is de lucht echter vol waterdamp. Dit vocht kan er na verloop van tijd voor zorgen dat er schimmel op het meubilair gaat groeien. Deze schimmel kan aanzienlijke schade aanrichten, moeilijk te verwijderen watervlekken veroorzaken of zelfs het meubilair vernietigen.

Ideale vochtigheid voor weergave of opslag

Volgens de National Parks Service Guide for the Curatorial Care of Wooden Objects is het ideale vochtigheidsbereik voor de meeste antieke meubelstukken 35 tot 65 procent verzadiging. Dit kan variëren, afhankelijk van het deel van het land of de wereld waar het meubilair wordt tentoongesteld met stukken nabij de kust of in natuurlijk vochtige omgevingen die meer vochtigheid vereisen dan die in drogere klimaten. Uiteindelijk is het belangrijk om de luchtvochtigheid niet drastisch te veranderen.

Het meubilair moet op een gemiddelde kamertemperatuur worden bewaard, ergens tussen de 68 en 75 graden. Hoewel temperatuur niet hetzelfde is als vochtigheid, zijn de twee met elkaar verbonden in die zin dat elke extreme omgeving de mogelijkheid opent voor meer schade aan het meubilair.

Elektronische hygrometer
Elektronische hygrometer

Omgaan met vocht: tips om uw meubels te conserveren

Als je antieke meubels in huis wilt hebben, overweeg dan om een apparaat aan te schaffen dat de luchtvochtigheid meet. U moet de kamers waar u de meubels heeft in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze op de juiste luchtvochtigheid blijven. Zelfs een paar dagen op het verkeerde niveau kunnen problemen veroorzaken.

Er zijn ook andere manieren om met vocht en antieke meubels om te gaan:

  • Houd antieke meubels uit de buurt van warmtebronnen of airconditioning. Deze waarschuwing geldt voor zowel de inlaat- als de uitlaatopeningen.
  • Gebruik een luchtbevochtiger in de kamer met antiek meubilair als je je zorgen maakt over hoe droog de lucht is.
  • Houd antieke meubels uit de buurt van direct zonlicht. Je moet de omgeving onder controle houden, en dat kun je niet zo gemakkelijk doen als de stukken aan de zon worden blootgesteld. Hoewel een serre een mooie plek kan zijn voor uw meubels, is het niet de veiligste plek.

Onderzoek kan helpen uw meubels mooi te houden

Het raadplegen van handleidingen over hoe je voor je antieke meubels moet zorgen, is een van de gemakkelijkste manieren om er zeker van te zijn dat je de juiste dingen met je stukken doet. Je moet elk stuk afzonderlijk bekijken. Antieke schommelstoelen hebben misschien niet dezelfde behoeften als de antieke tafel die u zojuist hebt gekocht, vooral als ze uit verschillende tijdperken komen. Het is ook belangrijk om de tijd te nemen om te leren hoe u antieke meubels op de juiste manier schoonmaakt. Als u vroeg wat onderzoek doet, kunt u uw verzameling in uitstekende staat houden.

Aanbevolen: