Waarom antiek Biedermeier-meubilair de droom van een minimalist is

Inhoudsopgave:

Waarom antiek Biedermeier-meubilair de droom van een minimalist is
Waarom antiek Biedermeier-meubilair de droom van een minimalist is
Anonim

Ontdek de strakke, eenvoudige lijnen van Biedermeier-meubels.

Biedermeier bank - Getty redactioneel
Biedermeier bank - Getty redactioneel

Als je wordt geroepen om een oud meubelstuk te beschrijven, denk je waarschijnlijk aan stijlen als Victoriaans en Mid-Century Modern, terwijl Biedermeier dat zeker niet doet. Biedermeier was een prominente meubelbeweging op het vasteland van de 19e eeuw, die voortkwam uit de nieuwe levensstijlbehoeften van een groeiende middenklasse. Delicaat maar verfijnd: Biedermeier-meubels zijn een soort goed vervaardigd antiek meubilair dat u met geluk zult vinden.

Biedermeier-meubels en zijn unieke oorsprong

Je kunt Biedermeier-meubels niet scheiden van hun culturele context, aangezien wat er in Midden-Europa gebeurde direct tot de ontwikkeling ervan leidde. In de nasleep van de Napoleontische oorlogen aan het begin van de 19e eeuw probeerde Midden-Europa opnieuw een vredestijd binnen te gaan. Handel en zakenleven begonnen weer te bloeien en er ontstond een groeiende middenklasse.

Toch wilde deze middenklasse pronken met hun nieuwe levensstijl door middel van een luxe, stijlvolle esthetiek. Deze licht versierde, verfijnde decoratieve stijl staat ver af van wat aan de overkant van het Engelse Kanaal naar boven zou komen (hoest die 'meer-is-meer' Victorianen hoest). Vooral in Duitsland zorgde deze nieuwe klasse meubelkopers, met hun eigen unieke levensstijl, ervoor dat de Biedermeier-stijl zich ontwikkelde.

Hoe u antieke Biedermeier-meubels kunt identificeren

19e-eeuwse Biedermeier-garderobe met dubbele motorkap
19e-eeuwse Biedermeier-garderobe met dubbele motorkap

Biedermeier-meubels zien er net zo cool uit als de naam klinkt. Het is strak, bescheiden en heeft gestructureerde vormen. Verwacht geen opvallende kwastjes, felgekleurde bekleding of geschilderde accenten op dit meubilair. Kortom, het is de perfecte meubelstijl voor een weelderige minimalist.

Enkele van de meest voorkomende kenmerken die je kunt vinden in Biedermeier-meubels zijn:

  • Schone, goed gearticuleerde lijnen
  • Multifunctionele stukken
  • Geometrische vormen
  • Rechte hoeken
  • Lichtere inheemse houtsoorten zoals essen, eiken en kersen
  • Fineerinleg

Naarmate de Biedermeier-stijl in de loop van de tijd veranderde, veranderden sommige van deze conventionele kenmerken. Dit maakt het identificeren van laat-Biedermeier-meubels iets moeilijker. Deze scherpe lijnen begonnen bijvoorbeeld tegen het einde van de periode plaats te maken voor ronde rondingen.

Gemeenschappelijke Biedermeier-stukken

Interieur in Biedermeier-stijl - Redactie Getty
Interieur in Biedermeier-stijl - Redactie Getty

Vanwege deze innerlijke focus op het huis, zijn Biedermeier-meubels gebouwd om praktisch te zijn en een daadwerkelijk doel te dienen. Het is het tegenovergestelde van kunst omwille van de kunst. Let dus goed op deze stukken als u op zoek bent naar mogelijk antiek Biedermeier-meubilair:

  • Ladenkast
  • Bijzettafels
  • Schrijftafels
  • Boekenplanken
  • Eetkamertafels
  • Eetkamerstoelen met paddenstoelachtige rugleuningen
  • Banken

Hoeveel zijn antieke Biedermeier-meubels waard?

Antieke meubels zijn over het algemeen uiterst waardevol. Het is moeilijk te verkrijgen, het is duur om te vervoeren en het wordt vaak weggegooid ten gunste van de nieuwste trends. Dat gezegd hebbende, kun je authentieke meubelstukken in Biedermeier-stijl vinden voor een paar duizend dollar.

Het echte geld zit in de in Oostenrijk gemaakte Biedermeier-stukken. Midden-Europa produceerde in de loop van het begin tot het midden van de 19e eeuw een heleboel meubels in Biedermeier-stijl. En hoewel het technisch authentiek is, is het niet helemaal het echte werk. Zie het als een echt Thomas Chippendale-stuk versus iets gemaakt in de Chippendale-stijl. Dit Oostenrijkse kersenhouten dagbed uit de jaren 1830 staat momenteel bijvoorbeeld vermeld op 1stDibs voor $38.000.

Op dezelfde manier geldt: hoe ouder het Biedermeier-stuk, hoe waardevoller het is. Die eerste decennia van deze stijl zijn het meest gewild en worden op een veiling voor tienduizenden verkocht. Neem bijvoorbeeld dit paar fauteuils uit rond 1890, die slechts € 2.510,16 kosten, en vergelijk ze met deze enkele Biedermeier-fauteuil met mintkleurige bekleding uit de jaren 1830, die wordt aangeboden voor € 13.900.

Kun je het herstellen?

Zolang u een ervaren antieke meubelrestaurateur vindt, kunt u uw Biedermeier-meubels absoluut laten restaureren. De toonaangevende restaurateur van authentiek Biedermeier-meubilair is Biedermeier-Wenen, waar wordt gewerkt om de antieke stukken op museumkwaliteit te brengen. Aangezien Biedermeier-meubels meer dan 200 jaar oud zijn, raden wij u af om zelf substantiële reparaties uit te voeren.

Laten we de eenvoud terugbrengen

Net als zoveel andere dingen in de geschiedenis worden de simpele dingen vaak over het hoofd gezien. De meubelbewegingen die mensen tegenwoordig het meest herkennen zijn flitsend, flamboyant en zeer decoratief. Hoewel de visie van Biedermeier beslist minder kieskeurig was, verdient deze een eigen plek in de schijnwerpers. In plaats van de eerste fluwelen Victoriaanse salonbank op te pakken die je tegenkomt, kun je overwegen om in een van deze Oostenrijkse stukken te investeren.

Aanbevolen: