Giftige gevaren van Glow-armbanden

Inhoudsopgave:

Giftige gevaren van Glow-armbanden
Giftige gevaren van Glow-armbanden
Anonim
Gloeiende armbanden
Gloeiende armbanden

Glowsticks zijn populaire items voor kinderen. De nacht is veel spannender met de heldere flikkering van kleurrijke toverstokjes, armbanden en halskettingen. Veel ouders maken zich echter zorgen over wat er in een glowstick zit. Ze maken zich vooral zorgen over de toxiciteit van glowsticks.

Veel gezondheidsexperts en pediatrische medische centra hebben tips gegeven die u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw kinderen gewond raken bij het gebruik van de heldere apparaten. Glowsticks zijn veilig als ze op de juiste manier worden gebruikt. In sommige gevallen kunnen ze zelfs de veiligheid vergroten. Maar er zijn natuurlijk enkele voorzorgsmaatregelen waarmee u rekening moet houden als u ze voor de lol gebruikt.

Wat zit er in een Glow Stick?

Glowsticks, ook wel lightsticks, snaplights of partysticks genoemd, zien er tamelijk onopvallend uit als je ze koopt. Ze lichten pas op als je de chemicaliën in de plastic buis activeert, wat gebeurt als je met het staafje klikt. Dus wat zit er in de glow-in-the-dark-armbanden die ervoor zorgen dat de gloed ontstaat?

Dibutylftalaat

De vloeistof in veel glansproducten is een chemiluminescerende vloeistof die dibutylftalaat wordt genoemd. Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) is het een heldere, olieachtige vloeistof die wordt gebruikt om kunststoffen zacht en flexibel te maken. Het wordt ook gebruikt in douchegordijnen, regenjassen, voedselverpakkingen, kommen, auto-interieurs, vinylstoffen, vloertegels en andere producten.

Volgens experts op het gebied van gifbestrijding is dibutylftalaat "laag in toxiciteit". Soms staat op de verpakking dat de producten ‘niet-giftig’ zijn, maar medische onderzoekers merken op dat dat etiket niet helemaal juist is. Volgens de auteurs van een onderzoek uit 2002, gepubliceerd in JAMA Pediatrics, worden ze door de meeste artsen als ‘minimaal giftig’ beschouwd.

Waterstofperoxide-oplossing

Glow-producten die geen dibutylftalaat gebruiken, gebruiken een kleine glazen ampul die een mengsel van waterstofperoxide bevat opgelost in ftaalzuurester. Rondom de glazen ampul bevindt zich een andere chemische stof, genaamd fenyloxalaatester. Wanneer de toverstaf wordt vastgeklikt, combineren de chemicaliën (vaak met een kleurstof) en wordt er licht geproduceerd.

Volgens een rapport uit 2021 in Chemical and Engineering News worden de meeste glowsticks in nieuwigheidswinkels verkocht voor ftalaten voor consumentengebruik. Organisaties zoals het Amerikaanse leger en het ministerie van Defensie gebruiken vaker glowsticks die van deze andere chemicaliën zijn gemaakt.

Zijn Glow Sticks veilig?

Hoewel elke glowstick die je in de winkel koopt waarschijnlijk gemaakt is met dibutylftalaat, wil je voor de zekerheid misschien de verpakking controleren. Richtlijnen met betrekking tot de toxiciteit van glowsticks en de veiligheid van glowsticks zijn meestal gebaseerd op sticks gemaakt met dibutylftalaat, een minimaal giftige stof.

Natuurlijk kan het verschil tussen "niet-giftig" en "minimaal giftig" als ouder nog steeds zorgwekkend lijken. Helaas is er beperkt bewijs over blootstelling aan glowsticks, want als ze op de juiste manier worden gebruikt, worden kinderen en volwassenen niet blootgesteld aan de eigenlijke chemische stof. Het rapport van JAMA Pediatrics geeft aan dat de inname van grote hoeveelheden dibutylftalaat anafylaxie en zelfs de dood kan veroorzaken. Maar die hoeveelheden zijn veel groter dan wat er in een glowstick zou zitten. De auteurs van het onderzoek zeggen dat toen ze de rapporten onderzochten van twaalf jonge volwassenen die gescheurde glowsticks hadden ingenomen, ze ontdekten dat geen van hen symptomen ontwikkelde.

Meer huidig onderzoek naar de veiligheid van glowsticks is beperkt. Maar gezondheidsexperts van het Children's Hospital in Philadelphia bieden bijgewerkte richtlijnen voor ouders. Op hun website suggereren ze dat als er per ongeluk glowsticks worden ingeslikt, het meest waarschijnlijke symptoom maagklachten is. Ze voegen eraan toe dat er enige irritatie aan de mond kan optreden en dat het plastic apparaat zelf verstikkingsgevaar kan opleveren. Het blootstellen van de huid of de ogen aan dibutylftalaat kan ook irritatie veroorzaken.

In de meeste gevallen is medische hulp niet nodig. Was de blootgestelde huid met water en zeep. Spoel de ogen met water als ze blootgesteld zijn. Maar als u symptomen opmerkt waar u zich zorgen over maakt, neem dan onmiddellijk contact op met uw antigifcentrum.

Houd ten slotte glowsticks uit de buurt van uw huisdieren om uw harige vrienden veilig te houden. Het Animal Poison Control Center van de ASCPA legt uit dat zowel katten als honden glowsticks leuk vinden om mee te spelen en dat ze daardoor de toverstokjes kunnen doorboren. Ze leggen uit dat de vloeistof een bittere smaak heeft en dat als uw huisdier het binnenkrijgt, het kan gaan kwijlen. Maar ze stellen voor om ze iets lekkers of een slokje melk te geven om de reactie te verminderen.

Tips voor veilig gebruik van Glow Sticks

Volgens veel van de beste beschikbare bronnen vormen glowsticks en andere gloeiende producten geen acuut gevaar voor kinderen of huisdieren. Maar er zijn nog steeds een paar dingen die u kunt doen om de veiligheid bij het gebruik ervan te maximaliseren.

  • Laat kinderen en volwassenen glowsticks dragen op Halloween of tijdens andere nachtelijke vieringen, zodat auto's en fietsers ze kunnen zien.
  • Bewaar gloeistaven in een afgesloten kast of op een hoge plank, zodat huisdieren en kleine kinderen er zonder toezicht niet bij kunnen.
  • Glow sticks kunnen tot 24 uur meegaan, maar kunnen niet opnieuw worden ontstoken, dus er is geen reden om ze te bewaren nadat ze voor de eerste keer zijn geactiveerd.
  • Gooi de glowsticks weg in een afgesloten afvalbak nadat je ze niet meer gebruikt.

Tenslotte: vergeet niet om altijd voorzichtig met glansproducten om te gaan en toezicht te houden op kinderen die ze gebruiken. Kleine kinderen en huisdieren mogen niet met glansproducten spelen. Als een glowstick breekt, hoeft u niet in paniek te raken, maar u kunt wel de gifbestrijding bellen als u zich zorgen maakt en meer informatie nodig heeft. Om de gifbestrijding te bereiken, bel (800) 222-1222.

Aanbevolen: