Belang van het documenteren van het leren van kinderen

Inhoudsopgave:

Belang van het documenteren van het leren van kinderen
Belang van het documenteren van het leren van kinderen
Anonim
Leraar met ouder en kind
Leraar met ouder en kind

De meeste ouders en opvoeders zijn het eens over het belang van het documenteren van het leerproces van kinderen als onderdeel van hun leerproces. Er zijn veel manieren om de interesses, het denkproces en de leerontdekkingen van uw kind te laten zien als onderdeel van documentatie.

Wat is leerdocumentatie?

Hoewel het erg formeel klinkt, is het leren van documentatie vrij eenvoudig. Het is in feite een manier om het verhaal en de reden achter gebeurtenissen, ervaringen of ontwikkelingen te vertellen. Documentatie is een tastbare en zichtbare weergave van het leerproces van een kind, waarbij degenen die ernaar kijken betrokken raken. Effectieve documentatie vertelt het hele verhaal. Daarom is het gemakkelijker voor docenten en kinderen om één onderwerp te kiezen en dit volledig te verkennen voordat ze naar een ander onderwerp gaan. Leerdocumentatie is een samenwerking tussen ouders, leerkrachten en leerlingen om een gebeurtenis of onderwerp te begrijpen.

Waarom is het documenteren van het leren van kinderen belangrijk?

Het documenteren van het leerproces en de prestaties van een kind helpt het kind, de leerkracht en de ouders op belangrijke sociale, emotionele, fysieke en cognitieve manieren. Verschillende soorten documentatie dienen verschillende doeleinden, maar bieden vooral mogelijkheden voor verder leren en ontwikkelen. Documentatie wordt meestal geassocieerd met de kleuterschool en de kleuterschool, maar kan nuttig zijn op alle leerjaren.

Documentatie en leerdoelen

Leerdoelen dienen als richtlijnen voor wat passend is in termen van leren op elke ontwikkelingsleeftijd. Leerdocumentatie heeft betrekking op leerdoelen omdat het:

  • Biedt schriftelijke doelen
  • Biedt een manier om de voortgang richting doelen te evalueren
  • Toont sterke en zwakke punten op het gebied van leren en curriculum

Hoe documentatie de student ten goede komt

Kinderen hebben veel baat bij educatieve documentatie, zowel intern als extern, omdat deze:

  • Toont hun leerproces
  • Geeft kinderen de kans om over zichzelf na te denken
  • Zorgt ervoor dat het leerproces van het kind belangrijk wordt
  • Focuseert op de positieve kanten die het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen vergroten
  • Geeft herkenbare voorbeelden om op terug te kijken

Hoe documentatie de leraar ten goede komt

Leerdocumentatie ondersteunt het vermogen van de leerkracht om elk kind te begeleiden en te begeleiden, omdat het:

  • Verbetert en focust de communicatie met ouders
  • Gidsen voor les- en activiteitenplanning
  • Houdt leraren verantwoordelijk voor het bieden van passende leermogelijkheden
  • Geeft leraren de kans om zelf na te denken over hun methoden
  • Helpt leraren elke leerling beter te leren kennen

Hoe documentatie de ouders ten goede komt

Ouders krijgen niet altijd al het leerwerk van hun kinderen te zien, vooral niet als hun kinderen naar een openbare of particuliere school gaan. Documentatie is dus nuttig omdat het:

  • Verbetert en focust de communicatie met school
  • Laat zien waartoe hun kind in staat is
  • Helpt ouders hun kinderen beter te leren kennen
  • Biedt gespreksonderwerpen voor gesprekken tussen ouders en kinderen

Benaderingen voor het documenteren van het leerproces van een kind

Er zijn verschillende benaderingen voor het leren documenteren en uw eerste stap is het kiezen van een benadering die u thuis of in de klas met uw kind kunt uitvoeren. De aanpak die u kiest, bepa alt de soorten documentatie die u gebruikt.

Klassieke documentatie

Deze vorm van leerdocumentatie is waar de meeste mensen waarschijnlijk bekend mee zijn. Zaken als toetsen en leerbeoordelingen vallen in deze categorie, omdat ze bedoeld waren om rekening te houden met veranderingen en vooruitgang in de ontwikkeling van kinderen. Klassieke documentatie betrekt het kind niet noodzakelijkerwijs bij het documentatieproces en laat het leerproces niet zien.

Pedagogische documentatie

Bij een pedagogische benadering van documentatie gaat het erom te begrijpen hoe het leren voor elk kind plaatsvindt en het delen van die informatie met belanghebbenden in het leven van het kind. Opvoeders verzamelen documenten, van testscores tot klasobservaties, bestuderen en analyseren de hele hoeveelheid gegevens en bespreken vervolgens met het kind en de ouders wat zij begrijpen van wat alle documentatie over het kind zegt.

Holistische benadering van documentatie

De Alina Dan Holistic Approach to Documentation uit Australië probeert het leren vanuit meerdere invalshoeken te documenteren en hecht waarde aan docenten als 'kritisch en uniek'." Via een complexe groep documentatietypen verweeft deze benadering de benadering van het leren van het kind en de filosofie van de leraar. Kinderen en volwassenen hebben in de holistische visie gelijke waarde en rechten in het onderwijsproces.

Door Reggio Emilia geïnspireerde documentatie

De Reggio Emilia-aanpak is een manier om het onderwijs voor kinderen in een klein Italiaans dorp te bekijken en te implementeren. Programma's die door deze aanpak zijn geïnspireerd, maken gebruik van kindgestuurd leren dat zich richt op het documenteren van de gedachten en het denkproces van het kind, en niet op cijfers en toetsscores. Enkele manieren waarop leren met deze aanpak wordt gedocumenteerd, zijn onder meer artistiek en taalkundig materiaal dat door de leerling is gemaakt.

Voorbeelden van het documenteren van het leren van kinderen

De manieren waarop u het leerproces van een kind kunt documenteren, worden alleen beperkt door uw verbeeldingskracht. U kunt verschillende soorten documentatie en benaderingen integreren om aan de behoeften en wensen van het kind te voldoen. Voorbeelden van leerdocumentatie zijn te vinden in de meeste onderwijsomgevingen.

meisje schrijven in dagboek
meisje schrijven in dagboek

Deze algemene schoolpraktijken dienen als geweldige voorbeelden van leerdocumentatie:

  • Bulletinboarddisplays die een proces laten zien zoals een ideeënweb
  • Schrijfvoorbeelden voor kinderen
  • Een foto van het kind dat bezig is met leren, met als onderschrift een opmerking die het kind erover maakte
  • Observatienotities geschreven door docenten
  • Studentendagboek
  • PowerPoint-presentatie van een leereenheid nadat deze is voltooid
  • Individuele portfolio's die de voortgang op specifieke domeinen door de tijd heen laten zien

Het leerproces tonen

Leerdocumentatie gaat van de traditionele educatieve focus van 'voor en na' naar een moderne focus op 'de reis'. Het idee is dat ouders, leerkrachten en leerlingen samenwerken om tastbare representaties van het unieke leerproces van elk kind te creëren en te begrijpen.

Aanbevolen: