Houtanenoom Uiterlijk, gebruik en groeitips

Inhoudsopgave:

Houtanenoom Uiterlijk, gebruik en groeitips
Houtanenoom Uiterlijk, gebruik en groeitips
Anonim
Anemone canadensis - Canadese anemoon
Anemone canadensis - Canadese anemoon

Over Bosanemoon

Er zijn ongeveer 120 soorten in het geslacht Anemone. Een aantal van hen die op de bosbodem groeien, worden Bosanemoon of Wilde Anemoon genoemd. Anemone nemorosa is de Europese bosanemoon. Anemone quinquefolia en Anemone canadensis komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Anemoon ranunculoides is de gele bosanemoon.

Bosanemonen zijn op sommige locaties bedreigde soorten. Verzamel ze niet in het wild, en als je boomkwekerijmateriaal koopt, zorg er dan voor dat het in een kwekerij is gekweekt.

Net als andere Ranunculaceae is de bosanemoon giftig.

Beschrijving

Deze prachtige lentebloeiende bloemen hebben groene, diep ingesneden bladeren die 15 tot 12 centimeter hoog worden. De stervormige bloesems worden op individuele stengels gedragen die boven het gebladerte uitsteken. De bloemen zijn meestal wit, hoewel er ook lichtroze en gele bloesems verschijnen.

Wetenschappelijke classificatie

Anemoon caroliniana - Carolina-anemoon
Anemoon caroliniana - Carolina-anemoon

Koninkrijk- Plantae

Division- Magnoliophyta

Class- Magnoliopsida

Bestelling- Ranunculales

Familie- Ranunculaceae

Geslacht - Anemoon

Cultivatie

Houtanemonen geven de voorkeur aan licht beschaduwde, vochtige locaties. Ze groeien op verschillende grondsoorten, maar geven de voorkeur aan grond verrijkt met organisch materiaal. De winterhardheid verschilt per soort. Deze planten zullen kolonies vormen als ze zich op een goede locatie bevinden. Ze kunnen worden vermeerderd door zaad of door deling.

Gebruik

Deze planten zijn geweldig in een tuin met wilde bloemen of voor plaatsing onder loofbomen.

De wortels en bladeren zijn samentrekkend en bloedstelpend. De wortel bevat anemonine, een antisepticum.

Anemone canadensis werd medicinaal gebruikt door onder meer de Omaha- en Ponca-indianen. Een afkooksel van de wortel werd gebruikt om pijn in de lumbale regio te behandelen, en een aftreksel van de wortel werd gebruikt als oogspoeling. Een wasmiddel gemaakt van de wortel of bladeren werd uitwendig op wonden en zweren aangebracht. Een thee gemaakt van de wortels werd gedronken tegen hoofdpijn en duizeligheid.

Europese kruidkundigen raden het gebruik van bosanemoon aan om hoofdpijn, koorts en reumatische jicht te behandelen.

Problemen

Houtanemoon wordt soms aangevallen door specifieke schimmels. Een soort Puccinia zal de bladeren beschadigen, terwijl Sclerotinia de wortels aanv alt.

van de Victoriaanse tuinman

Bosanemoon (Anemone Nemorosa) - In het voorjaar siert deze inheemse plant onze bossen, en ook die van bijna heel Europa en N. Azië, maar zo overvloedig op de Britse eilanden dat het niet nodig is om voor zijn cultuur te pleiten. Er zijn dubbele variëteiten en de kleur van de bloem is af en toe lila, roodachtig of paarsachtig. Een hemelsblauwe variëteit, A. Robinsoniana, is gemakkelijk te kweken en heeft veel schoonheid, vooral als je hem ziet als de middagzon op de bloemen schijnt. Het is nuttig voor de rotstuin in wijdverspreide plukjes, of voor de randen van borders, of als grondplant onder struiken, of voor de wilde tuin of om door het gras in de pleziergrond te stippelen op plekken die niet vroeg zijn gemaaid. Andere vormen die de moeite waard zijn om te kweken zijn Connubiensis, de blauwe wilde Welsh-vorm, en een grote witte vorm. Er zijn ook andere blauwe vormen gekweekt, maar nog niet bewezen, Alleni en Bluebonnet en purpurea.

Aanbevolen: