Populierboomgids: uiterlijk, soort en groei

Inhoudsopgave:

Populierboomgids: uiterlijk, soort en groei
Populierboomgids: uiterlijk, soort en groei
Anonim
Lombardische populier
Lombardische populier

Populieren (Populus spp.) zijn een grote groep hardhoutbomen uit een gematigd klimaat die op grote schaal in het woonlandschap worden aangeplant. Ze staan bekend om hun snelle groei, nette en verzorgde vorm, en algemene kracht en aanpassingsvermogen.

De aard van populieren

Het geslacht Populus omvat een aantal gewone bomen die niet de algemene naam populieren dragen, maar vanuit botanisch perspectief zeker als populieren worden beschouwd - espen en populieren bijvoorbeeld. Er zijn ook bomen die de naam populier gebruiken maar geen familie zijn van echte populieren, zoals tulpenpopulier. De overgrote meerderheid van de populieren groeit in oevergebieden of bodemgebieden waar de rijke bodem en het hoge grondwaterpeil de belangrijkste ingrediënten zijn voor hun snelle groei.

Overeenkomsten met wilgen

Ze behoren tot dezelfde familie als wilgen en worden vaak samen met deze andere waterliefhebbers aangetroffen. Net als wilgen vormen ze gemakkelijk wortels uit elk deel van de plant dat in contact komt met aarde. Dit maakt het heel gemakkelijk om populieren te vermeerderen door middel van stekken: steek gewoon een klein takje in de grond en de kans is groot dat hij zal groeien. Deze eigenschap betekent ook dat de bomen de neiging hebben om uit hun wortels te ontkiemen in een poging alle geschikte grond te koloniseren, wat een beetje een onderhoudsuitdaging kan zijn. En ze delen deze eigenschap ook met wilgen met enorm krachtige wortels die funderingen en trottoirs kunnen vernietigen en riool- en waterleidingen kunnen infiltreren in hun zoektocht naar water.

Uiterlijk

Het uiterlijk van populieren varieert aanzienlijk, maar de meeste staan bekend om hun zeer aantrekkelijke schors die glad aanvoelt en lichtgrijs of wit is, samen met grote schopvormige of gelobde bladeren die in de herfst goudgeel worden. De bloemen hebben de vorm van langwerpige katjes die in het vroege voorjaar verschijnen, vlak voordat of terwijl de bladeren uitkomen, en vormen sierlijke versieringen op de takken. De zaden van de meeste soorten zijn klein en worden omgeven door een donzig pluisje (vandaar de naam Cottonwood) dat alle kanten op waait en de grond volledig kan bedekken.

Delen van populieren

schopvormig blad
schopvormig blad
bosje populieren
bosje populieren
Cottonwood-zaden
Cottonwood-zaden
Zwarte populierbloem
Zwarte populierbloem

Primaire soort

Er zijn meer dan twintig soorten populieren, maar tuinders zijn over het algemeen in slechts een paar daarvan geïnteresseerd, afhankelijk van hun specifieke behoeften en het type habitat waarin ze tuinieren.

  • Katoenhout
    Katoenhout

    Cottonwoods zijn doorgaans erg groot, bereiken een hoogte van 25 tot 50 meter en zijn een uitstekende keuze voor plaatsen waar de grond constant vochtig blijft; hun groeiwijze kan enigszins invasief van aard zijn, met wortels die de grond volledig vullen, waardoor het voor de meeste andere planten moeilijk wordt om te groeien.

  • Het herfstgebladerte van Aspen
    Het herfstgebladerte van Aspen

    Aspens zijn de kleinste populieren, die gewoonlijk minder dan 15 meter hoog worden en zich het meest thuis voelen op noordelijke breedtegraden en hoger gelegen gebieden; de bast van de meeste soorten is bijna wit en de kleine blaadjes (voor een populier 5 tot 8 cm groot) hangen losjes aan de takken en wapperen betoverend in de wind.

  • Black Poplar groeit snel tot 30 meter of meer, maar mist de gladde schors en witachtige kleur van witte abeel; De soort v alt vooral op door een cultivar genaamd Lombardische populier, die een extreem zuilvormige groeiwijze heeft met een bladerdakbreedte van minder dan drie meter breed.
  • Witte Populier
    Witte Populier

    Witte abeel is een voortreffelijke siersoort met zilverwitte onderkanten van de bladeren die glinsteren in de wind en een gladde, lichtgekleurde bast met een uniek ruitpatroon; ze groeien goed op vochtige plaatsen, maar kunnen gemakkelijk worden gekweekt als schaduwboom in gemiddelde tuingrond, waarbij ze tot 25 meter hoog kunnen worden in de tijd die de meeste schaduwbomen nodig hebben om de helft van die grootte te bereiken.

  • Hybride populieren zijn de snelst groeiende populieren van allemaal en kunnen zich in minder dan tien jaar ontwikkelen tot een schaduwboom op volledige grootte; ze hebben een zeer uniform uiterlijk en nemen de beste sierkenmerken over van witte abeel, die als een van de ouders wordt gebruikt.

Groeiende populieren

Populieren groeien goed in de volle zon of halfschaduw en hebben rijke grond en constant vocht nodig om te gedijen, behalve espen, die goed groeien op rotsachtige, goed doorlatende plaatsen. Sommige kwekerijen verkopen populieren als exemplaren met blote wortel in de late winter, wat een ideale manier is om ze te planten, hoewel bomen in containers op elk moment van het jaar in de grond kunnen worden gezet, zolang er op betrouwbare wijze kan worden gezorgd voor irrigatie om ze te helpen zich te vestigen. Snoeien en uitzetten zijn over het algemeen niet nodig. Naast irrigatie is het verwijderen van wortelspruiten en het uittrekken van ongewenste zaailingen het belangrijkste onderhoud dat nodig is.

Potentiële problemen

Zoals eerder opgemerkt, is het belangrijk om populieren ver weg van het huis of een verhard oppervlak of water-, afvoer- of rioolleiding te planten - 15 meter hiervandaan is een ideale bufferzone - om schade door de wortels te voorkomen. Sommige mensen vinden de donzige zaadballetjes hinderlijk, maar anderen vinden het betoverend.

Populieren worden getroffen door een lange lijst van plagen en ziekten. De bomen kunnen de meeste van deze plagen verdragen zonder blijvende schade, hoewel in ernstige gevallen behandeling nodig kan zijn om het leven van de boom te redden. Het is voor huiseigenaren niet haalbaar om bomen van deze omvang te behandelen, waardoor dit een klus is die het beste aan professionele boomverzorgers kan worden overgelaten. Mogelijk moeten geïnfecteerde ledematen worden verwijderd, pesticiden worden toegediend en voedingsstoffen worden toegediend. Soms kun je echter het beste een ernstig aangetaste boom verwijderen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere populieren in de buurt. Populieren uit Lombardije worden als bijzonder ziektegevoelig beschouwd, net als elke populier die onder druk staat door droogte.

Een nobele boom voor gematigde klimaten

Samen met eiken, esdoorns en iepen behoren populieren tot de iconische hardhoutsoorten van gematigde klimaten. Ze groeien sneller dan alle bovengenoemde soorten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een schaduwboom op grotere percelen, vooral die met een vijver, beek, sijpeling of andere natuurlijke waterbron.

Aanbevolen: