18 rare wetenschappelijke feiten die je aan het denken zetten buiten de bunsenbrander

Inhoudsopgave:

18 rare wetenschappelijke feiten die je aan het denken zetten buiten de bunsenbrander
18 rare wetenschappelijke feiten die je aan het denken zetten buiten de bunsenbrander
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Rare wetenschappelijke feiten zijn niet alleen leuk om te leren, maar ze helpen ons ons bestaan beter te begrijpen. Beter nog: uit onderzoek blijkt dat degenen die nieuwsgierig zijn naar de eigenaardigheden van deze wereld, gelukkigere mensen zijn!

Als je hoopt wat vreugdevoller te zijn, kijk dan eens naar deze gekke, grappige en ronduit vreemde wetenschappelijke feiten die je zullen verbazen terwijl je je hersenen opbouwt.

Gamers zijn betere beslissers

Afbeelding
Afbeelding

Het blijkt dat het beperken van de schermtijd van uw kind enkele valkuilen kan hebben. Onderzoekers van de Georgia State University "ontdekten dat spelers van videogames sneller en nauwkeuriger reageerden" vergeleken met niet-spelers. De hoop is dat deze informatie kan worden gebruikt om cognitieve trainingshulpmiddelen te creëren om iemand te helpen zijn vaardigheden op het gebied van taakuitvoering te verbeteren.

Haaien, slangen en krokodillen blijven groeien

Afbeelding
Afbeelding

Je denkt misschien dat de films Megalodon en Anaconda een stelletje malarkey waren, maar zoölogen merken op dat deze wezens, in tegenstelling tot mensen, het vermogen hebben om gedurende hun hele leven te groeien! Deze aandoening wordt 'onbepaalde groei' genoemd en komt vaak voor bij koudbloedige wezens.

Deze dieren groeien snel als ze jong zijn, net als wij, maar ze blijven langzaam groeien tot de dag dat ze sterven. Dit is de reden waarom je die adembenemende foto's ziet van deze nachtmerrieachtige wezens die een lengte bereiken van meer dan 6 tot 9 meter!

Er is een dier met een vierkoppige penis

Afbeelding
Afbeelding

Over voorsprong op het spel gesproken -- deze vreemde eigenschap behoort toe aan het schattige Australische dier, de echidna. Waarom hebben deze kleine jongens zo'n Medusa-achtig lid? Deze vier hoofden werken feitelijk als twee penissen, gebaseerd op hun weefselsamenstelling.

Wetenschappers merken op dat "door het gebruik van elke kant af te wisselen, onze tamme echidna 10 keer kan ejaculeren zonder noemenswaardige pauze, waardoor hij mogelijk minder efficiënte mannetjes kan overtreffen."

Hondenliefhebbers uit de jaren 90 en begin 2000 zijn bekend met de kostbare Puggle, maar wat je misschien niet weet is dat baby-echidna's ook wel Puggles worden genoemd.

Snel feit

Echidna's en vogelbekdieren zijn de enige twee zoogdieren die jongen krijgen die uit een ei komen.

De kern van de lijkbloem kan opwarmen tot dezelfde temperatuur als het menselijk lichaam

Afbeelding
Afbeelding

De meeste mensen hebben gehoord van de lijkbloem, en zoals de naam al aangeeft, verspreidt deze gigantische plant (die wel 2,5 meter hoog kan worden) een behoorlijke geur: een die doet denken aan rottend vlees. Hoewel veel mensen aannemen dat dit verrotte kenmerk bedoeld is om prooien aan te trekken, is het eigenlijk bedoeld om bestuivers aan te trekken! Omdat mestkevers en vleesvliegen dol zijn op een vers lijk, zorgt dit voor een aantrekkelijke pitstop.

Dit gekke wetenschappelijke feit wordt echter nog vreemder, omdat deze plant feitelijk een menselijk lichaam nabootst door de kern tot 98 graden te verwarmen. Dit proces wordt thermogenese genoemd en trekt deze insecten alleen maar meer aan!

Het blijft slechts 24 tot 36 uur open, dus de stank blijft niet te lang hangen! Dit is echter niet de enige stinkende plant die er is. Tot deze bloemenfamilie behoren ook de oosterse stinkdierkool, de dode paardenaronskelk en de olifantsvoet-yam.

Snel feit

De lijkbloem ruikt alleen als hij bloeit, wat eens in de zeven tot negen jaar gebeurt.

Als je dit najaar de verkeerde kalebas pakt, kun je 'squashhanden' krijgen

Afbeelding
Afbeelding

Stel je voor dat je handen binnen enkele minuten felrood worden, opzwellen, blaren krijgen en ondraaglijk jeuken. Deze ondraaglijk ongemakkelijke toestand wordt 'squash hands' genoemd. Het komt voor wanneer een persoon een reactie heeft op een mysterieuze stof die voornamelijk op de schil van courgettes, pompoenen en pompoen wordt aangetroffen.

Ja, we zeiden 'mysterie'. Wetenschappers weten nog steeds niet wat deze vorm van irriterende contactdermatitis veroorzaakt en niet elke kalebas zal je dit lelijke geschenk geven, wat de situatie nog raadselachtiger maakt. In feite kun je jaren, zo niet decennia, zonder reactie blijven.

Dermatopatholoog Dr. Michelle Tarbox merkt op dat hoe rijper de kalebas, hoe veiliger je zult zijn, maar als je gevoelig bent voor huidaandoeningen zoals eczeem, kun je extra voorzichtig zijn bij het omgaan met deze favoriete herfstvruchten.

Een eenzame tekenbeet kan je allergisch maken voor rood vlees

Afbeelding
Afbeelding

Dit vreemde wetenschappelijke feit is niet alleen waar, het is eng! De Lone Star Tick komt oorspronkelijk uit het zuidoosten en oosten van de Verenigde Staten en als het je lukt om gebeten te worden door een van deze kleine plagen, neem je misschien afscheid van die overheerlijke barbecue die in het zuiden een hoofdbestanddeel is.

De naam komt van de zilverkleurige vlek op de achterkant waarvan sommigen beweren dat het lijkt op de grote staat Texas (als geboren Texaan zou ik het daar niet mee eens zijn), maar het is beslist een bug die Texanen en andere steakliefhebbers tegenkomen mensen willen dit wanhopig vermijden.

De Mayo Clinic merkt op dat dit gebeurt omdat "de beet een suikermolecuul genaamd alpha-gal in het lichaam overbrengt. Bij sommige mensen veroorzaakt dit een reactie van de afweermechanismen van het lichaam, ook wel het immuunsysteem genoemd. Het veroorzaakt milde tot ernstige allergische reacties op rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees of lamsvlees." Dit wordt officieel het Alpha-gal-syndroom genoemd.

Groene appels kunnen je minder claustrofobisch maken

Afbeelding
Afbeelding

Onderzoekers hebben ontdekt dat de geur van groene appels je perceptie van ruimte kan veranderen. Neuroloog Alan Hirsch stelde dat dit gevoel van in een grotere ruimte te zijn te wijten is aan het feit dat sommige voedingsmiddelen, zoals groene appels en komkommers, gevoelens van welzijn teweegbrengen.

Dit helpt angst te verminderen en kalmeert daardoor claustrofobie. Helaas bleek uit hetzelfde experiment voor claustrofobische barbecueliefhebbers dat barbecuerook het tegenovergestelde effect had.

De afkeer van uw kind voor bitter voedsel is een ingebouwd verdedigingsmechanisme

Afbeelding
Afbeelding

Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je kinderen over te halen hun groenten te eten? Opties als broccoli, spruitjes, kool en boerenkool zorgen allemaal voor een bittere smaak, en het blijkt dat de afkeer van deze smaak op jonge leeftijd deel uitmaakt van onze fundamentele biologie.

Wetenschappers theoretiseren dat deze eigenschap hen helpt te beschermen tegen de inname van gifstoffen. Naarmate we leren wat we wel en niet in onze mond moeten stoppen, veranderen ons lichaam en onze smaakpapillen in de loop van de tijd en worden die smaken minder aanstootgevend. Dit gebeurt normaal gesproken tijdens de adolescentie.

Winkelen op hakken kan u helpen geld te besparen

Afbeelding
Afbeelding

Voor de mensen die vaak hakken dragen: je hebt waarschijnlijk je evenwicht verbeterd zonder het zelfs maar te beseffen! Interessant genoeg hebben wetenschappers ontdekt dat het verhoogde fysieke gevoel van evenwicht je helpt bij het kiezen van 'compromisopties', ook wel de betere koopjes genoemd. Dus als je wilt sparen, trek dan misschien een paar slingbacks aan voordat je de deur uitloopt!

Sporten terwijl je zwanger bent, kan cognitieve ontwikkelingen voor je baby teweegbrengen

Afbeelding
Afbeelding

Hoe moeilijk het ook kan zijn om de energie te verzamelen om op te staan en in beweging te komen terwijl je zwanger bent, het blijkt zeker de moeite waard! Het vermindert niet alleen het risico op pre-eclampsie en een keizersnede, het verbetert ook de hersenfunctie van uw baby!

Zware regenval kan ertoe leiden dat regenwormen naar de oppervlakte kronkelen

Afbeelding
Afbeelding

Het lijkt misschien op een scène uit Fear Factor, maar als er in jouw omgeving hevige regenval plaatsvindt, zie je misschien een verwarrend schouwspel: regenwormen die naar de oppervlakte kronkelen. Wat veroorzaakt dit vreemde wetenschappelijke feit?

Er is eigenlijk een heel eenvoudige verklaring voor dit verrassende stukje weertrivia. Ze willen niet stikken! Net als andere dieren kunnen regenwormen sterven door wateroverlast, dus komen ze naar de oppervlakte als de omstandigheden onder de grond te verzadigd zijn.

Door 's nachts in blauw licht te weken, kun je aankomen

Afbeelding
Afbeelding

Het blijkt dat wanneer we ons overgeven aan onze favoriete programma's en 's nachts door onze favoriete apps scrollen, we onszelf dikker maken. Dit gekke wetenschappelijke feit lijkt belachelijk, maar onderzoekers hebben ontdekt dat de blootstelling aan regelmatig kunstlicht 's nachts ertoe kan leiden dat vrouwen aankomen.

Uit het onderzoek bleek zelfs dat proefpersonen die sliepen met hun televisie aan of zelfs een kastlampje aan lieten branden, 5 kilo of meer aankwamen! Oh, en deze stijging vond plaats gedurende een jaar. Waarom gebeurt dit? Blauw licht heeft invloed op uw melatonineniveau, waardoor uw circadiane ritme verandert. Dit kan invloed hebben op uw eetgewoonten gedurende de dag.

Voor degenen die geluid nodig hebben om te slapen, overweeg een geluidsmachine of zet een audioboek aan en doe de lichten uit!

De kussen van uw hond kunnen u ziek maken

Afbeelding
Afbeelding

Die kwijlende knuffels zijn geweldig, maar ouders van huisdieren die zich slecht voelen, moeten waarschijnlijk twee keer nadenken voordat ze een kus op de mond krijgen van hun harige vrienden. Veel mensen realiseren zich niet dat antibioticaresistente bacteriën in het speeksel van hun huisdier op de loer liggen en dat deze ziekteverwekkers kunnen oversteken tussen huisdieren en hun mensen. Hoewel niet al deze bacteriën ons beïnvloeden, zijn de meeste mensen bekend met Salmonella en E.coli -- en deze ziekteverwekkers zijn het grootste deel van de tijd aanwezig.

Betekent dit dat je geen kusjes meer hoeft te geven van je donzige vrienden? Niet noodzakelijk. Op gewone dagen is het waarschijnlijk prima, maar als je ziek bent en je immuunsysteem is aangetast, kun je het beste zeggen: blijf uit de buurt van knuffels. Mensen met een verzwakt immuunsysteem willen dit misschien de hele tijd doen.

Snel feit

De voer- en waterbakken van uw hond zijn vuiler dan u denkt. De meeste herbergen E. coli, stafylokok en zelfs C. diff. Het dagelijks wassen van deze containers kan helpen om de bacteriën in hun mond te beperken.

Als je rood draagt, ben je een doelwit voor muggen

Afbeelding
Afbeelding

Wie had gedacht dat je garderobe er zoveel toe zou kunnen doen! Dit vreemde wetenschappelijke feit wordt ondersteund door een onderzoek waaruit bleek dat bepaalde soorten muggen eerder in de richting van specifieke kleuren vliegen, waaronder rood, oranje, zwart en cyaan." Als je erover nadenkt, lijkt het eigenlijk voor de hand te liggen dat ze de voorkeur geven aan deze tinten, omdat ieders huid een soort roodoranje pigment heeft.

Omgekeerd worden paars, groen, blauw en wit genegeerd door gallinippers. Als je echter het gevoel hebt dat je zelfs met de juiste kledingkleuren nog steeds een muggenmagneet bent, weet dan dat deze kleine vampieren zich ook aangetrokken voelen tot mensen met bloedgroep O, zwangere vrouwen en actieve mensen.

Bloody Mary's smaken altijd beter in de lucht

Afbeelding
Afbeelding

Nee, het is niet de stress van het vliegen die die eerste slok van een Bloody Mary zo'n heerlijke opluchting maakt. Voedselexperts hebben ontdekt dat ons smaakgevoel wordt aangetast in luide omgevingen, zoals in vliegtuigen. Meer specifiek is dit "specifiek voor zoete en umami-smaken, waarbij de zoete smaak wordt geremd en de umami-smaak aanzienlijk wordt verbeterd."

Wat je misschien niet weet is dat Umami de smaak is van glutaminezuur. Tomaten zitten boordevol dit mengsel, vooral als ze rijp zijn. Dit maakt tomatensap een verrukkelijke keuze tijdens het vliegen!

Als u een latexallergie heeft, kunt u op elk moment allergisch worden voor deze voedingsmiddelen

Afbeelding
Afbeelding

Wist je dat latex een aantal van dezelfde eiwitten bevat als avocado's, kiwi's, bananen, perziken, tomaten en aardappelen? Allergieën worden veroorzaakt wanneer een persoon een negatieve reactie heeft op de eiwitten die in die organische substantie worden aangetroffen.

Wetenschappers merken op dat "ongeveer 30-50% van de mensen die allergisch zijn voor natuurlijk rubberlatex (NRL) een bijbehorende overgevoeligheid vertonen voor sommige plantaardige voedingsmiddelen, vooral vers geconsumeerd fruit." Dit wordt het latex-fruit-syndroom genoemd.

Heb je nog nooit eerder een reactie op deze voedingsmiddelen gehad? Dat maakt je niet minder vatbaar. Als uw lichaam een extreme immuunreactie doormaakt als gevolg van een ziekte of zwangerschap, kan dit ertoe leiden dat milde gevoeligheden uitgroeien tot volwaardige allergieën. Bezorgd? Houd wat Benadryl bij de hand!

Astronauten kunnen niet boeren in de ruimte

Afbeelding
Afbeelding

Dit is een van onze favoriete grappige wetenschappelijke feiten! Op aarde verplaatst overtollig gas zich naar de bovenkant van de maag en komt via de mond vrij wanneer iemand moet boeren. In de ruimte zorgt het gebrek aan zwaartekracht er echter voor dat voedsel, vloeistoffen en gas zich verenigen en allemaal met elkaar vermengd blijven. Dit maakt het onmogelijk om in de ruimte te boeren!

Hoe groter de hersenen, hoe langer de geeuw

Afbeelding
Afbeelding

Ja, dat klopt. Hoe groter je hersenen, hoe langer het duurt voordat je geeuwen! Welnu, het is eigenlijk hoe groter het aantal corticale neuronen is dat deze tijdsduur dicteert, maar de manier waarop we het eerst zeiden klinkt beter.

Geeuwen is een onvrijwillige handeling die is ontworpen om je alerter te maken, en omdat grotere hersenen meer bloedstroom nodig hebben om aan deze behoefte te voldoen, moet de geeuw langer duren. Cool, toch?

Rare wetenschappelijke feiten zijn nog maar het begin

Afbeelding
Afbeelding

Als je deze lijst met rare wetenschappelijke feiten leuk vond, bekijk dan zeker ook onze grappige, rare feiten om even te kunnen lachen! Leren is altijd het beste als het leuk is; deze feitjes laten je gegarandeerd grinniken (en kunnen je zelfs laten blozen)!

Aanbevolen: