Kundo-klokken: hoe deze vergeten stijl vandaag standhoudt

Inhoudsopgave:

Kundo-klokken: hoe deze vergeten stijl vandaag standhoudt
Kundo-klokken: hoe deze vergeten stijl vandaag standhoudt
Anonim

Als je van de jaren vijftig houdt, moet je de Kundo-klokken eens bekijken. Het is een stijlvol klokkenmerk uit het midden van de eeuw dat bekend staat als extreem betrouwbaar.

Pendule met glazen koepel en draaibare slinger
Pendule met glazen koepel en draaibare slinger

Of het nu een bloeiende staande klok is of een klein zakhorloge, het lijkt erop dat het bezitten van een oude verzamelklok een voorwaarde is om grootouder te zijn. Kundo is een van die klokkenfabrikanten die door de mazen van het net is gevallen. Maar net zoals Vermeer een paar honderd jaar moest wachten voordat hij werd herkend, moesten Kundo-klokken wachten op de heropleving halverwege de eeuw. Lees meer over deze merkwaardige klokken en waarom ze tegenwoordig steeds populairder worden.

Kundo en hun beroemde jubileumklokken

Kundo jubileumhorloge met glazen koepel
Kundo jubileumhorloge met glazen koepel

Als je geen horoloog bent, heb je waarschijnlijk nog nooit van het merk Kundo gehoord. Kundo was een Duitse klokkenfabrikant die in 1918 werd opgericht als een partnerschap tussen de gevestigde klokkenmakers Johann Obergfell en George Kieninger. Het duurde slechts een paar jaar voordat ze de klok uitbrachten die een onmisbaar onderdeel van het merk zou worden: de jubileumklok.

Verjaardagsklokken - of 400-dagenklokken, zoals ze ook worden genoemd - zijn een specifiek type mechanische klok die een torsieslinger gebruikt om de tijd bij te houden. In plaats van heen en weer te bewegen, beweegt de slinger met de klok mee en tegen de klok in. Ondanks dat ze tussen de jaren twintig en zestig zijn vervaardigd, hebben de jubileumklokken van Kundo een ontwerp dat aanvoelt alsof ze thuis zouden passen in de astronomietoren van Galileo.

In de jaren vijftig was Kundo begonnen met het maken van elektronische klokken, maar ze konden niet dezelfde interesse van verzamelaars vasthouden als hun klassieke jubileumklokken.

Gemeenschappelijke kenmerken van de Kundo-klok

Vintage Kieninger en Obergfell-jubileum
Vintage Kieninger en Obergfell-jubileum

Hoewel Kundo een aantal kloktypes heeft vervaardigd, is de jubileumklok de meest opvallende. Je kunt deze klokken onderscheiden van elke oude mantelklok met behulp van een verscheidenheid aan kenmerken:

  • Kundo-klokken worden meestal verpakt in een glazen stolp. Deze stolpen geven de klokken een aparte uitstraling.
  • Je vindt Kundo op de onderkant gedrukt. Zoals bij veel fabrikanten heeft Kundo hun klokken gelabeld met hun naam en locatie (Duitsland) op de onderkant van hun machines.
  • Kundo-klokken zijn meestal gemaakt van messing. Messing is van goede kwaliteit, maar niet al te duur materiaal om te gebruiken bij het maken van klokken, en Kundo gebruikte het royaal.
  • Deze klokken hebben slingers met meerdere tanden en kogels aan de uiteinden. Omdat ze van de ene naar de andere richting draaien, zijn deze slingers anders ontworpen dan de gemiddelde platte slinger.

Hoeveel zijn Kundo-klokken waard?

Helaas zullen Kundo-klokken niet snel voor je vakantie betalen. Modellen uit het begin van de 20e eeuw zijn het meest waardevol, en ze ronden de verkoopprijzen halverwege de honderd jaar af. De overgrote meerderheid van de Kundo-klokken die te koop zijn, dateren uit het midden van de eeuw en worden uiteindelijk voor ongeveer $ 50- $ 100 verkocht. Deze werkende jubileumklok werd bijvoorbeeld onlangs op eBay verkocht voor $ 59,95.

Grotere, meer versierde jubileumklokken zullen boven die drempel worden verkocht. Deze klokken hebben meestal delicate kleurtoevoegingen, sierlijke kopstukken boven de wijzerplaat en versierde voetstukken. Een prachtig exemplaar dat onlangs online werd verkocht voor $ 350.

Ter vergelijking: vintage elektronische Kundo-klokken in goede staat zijn ongeveer hetzelfde waard als jubileumklokken. Deze fantastische skeletkoetsklok uit de jaren 60 werd bijvoorbeeld op eBay verkocht voor $ 125.

Voor alle klokken zijn werkende klokken uiteraard meer waard dan niet-functionele klokken. Dit geldt vooral omdat vooral jubileumklokken een heel wispelturig mechanisme hebben en door een specialist moeten worden bewerkt.

Alleen de tijd zal het leren

In de huidige vorm worden Kundo-klokken nog steeds grotendeels ondergewaardeerd. Hoewel de huidige belangstelling van de popcultuur voor alles rond het midden van de eeuw ertoe zou kunnen bijdragen dat Kundo-klokken weer op de markt voor verzamelobjecten terechtkomen. Dus als je een oude Kundo in handen hebt, kun je deze het beste voorlopig bewaren. Alleen de tijd zal leren of Kundos het volgende grote verzamelobject voor het huishouden wordt.

Aanbevolen: