12 eenmalige wonderen die je misschien bent vergeten

Inhoudsopgave:

12 eenmalige wonderen die je misschien bent vergeten
12 eenmalige wonderen die je misschien bent vergeten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Kleine supermarkten en bodega's op de hoek zijn perfecte kleine tijdcapsules, die je favoriete one-hit-wonderen uit blikkerige overheadluidsprekers pompen. Je hebt geluk als je één hit kunt scoren in de muziekwereld, en deze acts hebben meer geluk dan 99% van de mensen met een voorliefde voor muziek.

Van dancetracks uit de jaren 80 tot singles uit 2010 die de Grammy's veroverden, dit zijn one-hit wonders die je misschien bent vergeten en waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Eve of Destruction door Barry McGuire

Afbeelding
Afbeelding

Als je denkt aan hitlijsten, denk je waarschijnlijk aan thema's als liefde, liefdesverdriet en empowerment. Maar in 1965 zou je je gedachten moeten richten op iets veel onverwachts, zoals het einde van de beschaving zoals wij die kennen.

P. F. Sloans protestlied baande zich een weg door het muziekcircuit van de tegencultuur uit het midden van de eeuw voordat het in de schoot van Barry McGuire belandde. Uitgebracht in 1965, stond het bovenaan de Amerikaanse Hot 100 op geen enkele plaats. 1 en blijft McGuire's meest bekende nummer.

San Francisco (zorg ervoor dat je bloemen in je haar draagt) door Scott McKenzie

Afbeelding
Afbeelding

Geen enkel nummer kan je zo midden in de tegencultuurbeweging van het midden van de jaren zestig plaatsen als Scott McKenzie's "San Francisco (zorg ervoor dat je wat bloemen in je haar draagt)." Geschreven door het getalenteerde en controversiële lid van de Mamas and the Papas, John Phillips, steeg het nummer in 1967 naar de top van de hitlijsten. Het zat op nr. 4 gedurende vier opeenvolgende weken in de Amerikaanse hitlijsten en piekte op nr. 1 in de Britse hitlijsten.

Hoewel McKenzie nog een aantal singles en nog een album uitbracht, kon niets dit generatielied overtreffen. En zo gaat zijn lied de annalen in van onze favoriete one-hit-wonders.

Spirit in the Sky door Norman Greenbaum

Afbeelding
Afbeelding

Als je een roadtripnummer nodig hebt om je voet te laten jeuken om het gaspedaal in te drukken, dan is 'Spirit in the Sky' van Norman Greenbaum de rocksingle voor jou. Het werd uitgebracht in 1969 en opent met de meest wazige gitaarsolo uit de late jaren 60 van geweldige moerasrockmuzikanten.

" Spirit in the Sky" piekte op geen enkel. 1 en gedurende 15 weken in kaart gebracht, verspreid over 1969 en 1970. Greenbaum luidde een nieuw decennium in, een decennium dat klaar was om hun vloeiende mode opzij te zetten ten gunste van puntige kragen en platforms die hoog genoeg waren om er een raam mee uit te trappen.

In tegenstelling tot veel artiesten die eind jaren zestig uitbraken (we kijken naar jou, Led Zeppelin), kon Greenbaum niet meer door de hitlijsten heen breken en trok zich in de jaren tachtig terug uit de muziek.

Afternoon Delight door Starland Vocal Band

Afbeelding
Afbeelding

Sommige bands beschouwen het winnen van een Grammy Award als een manier om groot te worden, maar andere bereiken de stratosfeer wanneer hun liedjes verschijnen in cultklassiekers als Anchorman en in lucratieve ijscommercials.

Zo was het verhaal voor het nummer van Starland Vocal Band uit 1976, 'Afternoon Delight'. 'Afternoon Delight', een gemakkelijk luisterend, soepel nummer met slimme dubbelzinnigheden, was een van de grootste hits van het midden van de jaren '70.

Zelfs het succes van 'Afternoon Delight' kon niet eeuwig duren, en de kortstondige band ging in 1981 uit elkaar. Tegenwoordig leeft hun erfenis voort in een van die nummers waar je mee mee kunt neuriën in een supermarkt zonder echt te weten hoe je het liedje kent.

Speel die funky muziek van Wild Cherry

Afbeelding
Afbeelding

De jaren zeventig waren boordevol one-hit-wonders, en een belangrijk onderdeel van de retro-dansavond in je plaatselijke club is Wild Cherry en hun nummer uit 1976, 'Play That Funky Music'. Het stond 16 weken op de Billboard-hitlijst, werd platina en lanceerde overal een funkbaslijn in het blanke Amerika.

De stuwende beat kan zelfs de meest onwillige mensen nog steeds de dansvloer op krijgen. Maar hoe succesvol het ook was in de hitlijsten, het was niet genoeg om de band bij elkaar te houden. Na een enorme hit en een paar pogingen tot vervolg, ging Wild Cherry in 1979 uit elkaar.

Tainted Love van Soft Cell

Afbeelding
Afbeelding

Er is geen betere manier om de jaren tachtig in hun one-hit-wonder grootsheid te vereeuwigen dan met een supersynthy nummer als 'Tainted Love." Soft Cell, oorspronkelijk uitgebracht in de jaren zestig, heeft het nummer herwerkt tot iets dat elk kind van de Me Generation wilde blijven herhalen. En net als Kesha's 'Die Young'-door slam-trend, heeft 'Tainted Love' zijn eigen heerlijk abrupte kwartnootmomenten..

In tegenstelling tot de andere muzikanten op deze lijst is Soft Cell niet strikt een one-hit-wonder. In ieder geval niet aan de overkant van de vijver. Maar voor de Amerikaanse hitlijsten braken ze pas door met dat nummer uit 1981, en daar staan ze vandaag de dag vooral om bekend.

It's Raining Men van The Weather Girls

Afbeelding
Afbeelding

Als je de jaren 80 en deze enorme pophit niet hebt meegemaakt, dan danste je er waarschijnlijk met hart en ziel op op Just Dance 2. Wat is een betere manier om de eentonigheid van de powerballads uit de jaren 80 te doorbreken dan een sprankelend weer verslag van de weermeisjes?

Het nummer kwam uit in 1982 en was een wereldwijde hit. Net zoals de zweepslagen die de tijd bijhielden voor de dood van drag queen, kun je niet anders dan je lichaam bewegen op die bliksemsnelle beats.

Elke artiest zou moeite hebben om een wereldwijde sensatie als 'It's Raining Men' op te volgen, en ondanks hun harde werk konden The Weather Girls de onmiskenbare magie van het nummer niet helemaal evenaren. Vanwege dit matige optreden na "It's Raining Men" ging het duo in 1988 uit elkaar.

The Rain van Oran "Juice" Jones

Afbeelding
Afbeelding

Als je aan Def Jam Records denkt, denk je waarschijnlijk aan Public Enemy en Jay Z, en niet aan Mr. Oran "Juice" Jones. Maar het was zijn synth-jazzy R&B-single "The Rain" die Def Jam in de R&B-hitlijsten bracht. Genomineerd voor een Grammy en piekt op geen enkel. 4, "The Rain" is een van die singles die aanvoelt als het decennium waarin het is gemaakt.

Oran "Juice" Jones is niet echt een pionier voor Def Jam, maar hield het slechts drie albums uit in de industrie voordat hij zijn hoed ophing voor de muziekwereld.

Tubthumping door Chumbawamba

Afbeelding
Afbeelding

Met een titel die je ogen niet helemaal kunnen begrijpen en een albumhoes die riekt naar vroege internetstijl, was Chumbawamba's "Tubthumping" een doorbraakhit in 1997. Met een kenmerkende Europese flair bracht het nummer 31 weken in de Billboard Hot 100-hitlijsten.

Hoewel ze enig bescheiden succes boekten met andere singles uit de late jaren 90, waren het de menigten die zongen: "Ik word neergeslagen, maar ik sta weer op", waardoor ze een plaats in de popcultuur kregen. Net als zoveel andere one-hit-wonders heeft de band een hele catalogus met nummers achter hun enorme hit staan, die nooit op dezelfde manier bij het publiek aansloegen.

Glimlach door vitamine C

Afbeelding
Afbeelding

Het begin van het millennium was geobsedeerd door ongebruikelijke namen, zoals Pink en Vitamin C. Vitamin C, met haar toepasselijk feloranje haar, bracht in 1999 een debuutalbum uit dat hielp bij het definiëren van popmuziek voor de nieuwe eeuw." Smile" was haar grootste succes en stond in de top 20 van de hitlijsten van verschillende landen.

Maar waarom je het je herinnert, komt waarschijnlijk omdat het de commerciële lieveling van 99 was. Het was te zien in promo's, commercials en seizoensfinales van tv-shows. En vandaag kunt u meteen weer door de catalogus van Delia bladeren.

Je bent mooi door James Blunt

Afbeelding
Afbeelding

Stel je het perfecte nummer voor dat je over een emotionele scène heen kunt leggen in een romantische zet uit de jaren 2000. Je raadt het al: 'You're Beautiful' van James Blunt. Die zachte akoestische gitaar lokt je naar een romantische melodie die wordt beloond met de milde gespreksstem van Blunt.

Het nummer van Blunt dateert van vóór John Legends "All of Me", omdat het het koppelnummer was dat de natie op zijn kop zette. En ondanks al zijn inspanningen in de daaropvolgende jaren heeft James Blunt nooit het 38 weken durende succes van die ballade uit 2004 bereikt.

Somebody That I Used to Know van Gotye ft. Kimbra

Afbeelding
Afbeelding

Het beste voorbeeld van de one-hit-wonder-mythos uit de jaren 2010 was Gotye en zijn nummer 'Somebody That I Used to Know'. Met zang van Kimbra stond het nummer van Gotye tientallen weken in de hitlijsten, met een piek op nummer één. 1 en leverde hem drie Grammy Awards op. Toen hij 2014 inging, stond hij op het punt de popmuziek over te nemen, maar in plaats daarvan verdween hij als een cryptide in de nacht.

Nee, hij is niet gestopt met het maken van muziek, maar hij heeft zijn Gotye-persona voorlopig met pensioen gestuurd. "Somebody That I Used to Know" was de bliksem in een fles uit 2010 en is een van de grootste one-hit-wonders van het decennium.

De eenmalige wonderen die we graag herontdekken

Afbeelding
Afbeelding

One-hit wonderen hebben zo'n slechte reputatie, en zonder echte reden. De muziekindustrie is moordend en vrijwel onmogelijk om in te breken. Het is dus tegen alle verwachtingen in dat een band of soloartiest het voor zelfs maar één nummer ha alt. Hef dus uw bril hoog en zet het volume op volle sterkte. Het is tijd om deze legendarische one-hit-wonders te eren.

Aanbevolen: