Geschiedenis van het antieke toastrek (en hoe je er vandaag nog een kunt gebruiken)

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van het antieke toastrek (en hoe je er vandaag nog een kunt gebruiken)
Geschiedenis van het antieke toastrek (en hoe je er vandaag nog een kunt gebruiken)
Anonim
Antiek toastrek en ontbijt
Antiek toastrek en ontbijt

Het antieke toastrekje is een onmisbaar onderdeel van elk goed ingericht Victoriaans huis en is een van die historische gadgets die opvallend zijn om naar te kijken en net vreemd genoeg om zelfs de modernste avonturier te intrigeren. Vanaf de 18e eeuw tot heden hebben deze toastrekken gediend als functionele hulpmiddelen en als gespreksaanzet. Maar met hun vele hedendaagse toepassingen en gemiddelde kosten zijn deze antiekstukken iets om je ogen open te houden voor de volgende keer dat je langs de plaatselijke garage sale gaat.

Toastrekgeschiedenis

Een antiek toastrek was een product uit de 18e eeuw en werd gebruikt om de toast rechtop aan tafel te houden. Deze vroege edities bestonden meestal uit een bakje om kruimels op te vangen, vier kleine voetjes en rolwerk om de toaststukken apart te houden. Normaal gesproken was een toastrek ontworpen voor vier tot zes stukken toast, hoewel sommige er twee konden bevatten en andere wel zes of acht.

Toastrek, Sheffield, circa 1880. Kunstenaar Christopher Dresser.
Toastrek, Sheffield, circa 1880. Kunstenaar Christopher Dresser.

De vroegste toastrekken waren eenvoudige servetten, gemaakt door draden aan een stevige basis te solderen en in lijn te zijn met de groeiende verfijnde ontwerpgevoelens van de late Georgische periode. Een ring aan de bovenkant diende als handvat wanneer het rek werd gedragen of rond de tafel werd doorgegeven. In de loop der jaren zijn er allerlei toevoegingen aan deze eenvoudige serveerschalen gedaan. Toastrekken werden steeds verfraaid en sommige hadden botervlootjes, ruimte voor jampotten of zelfs ingebouwde eierdopjes. Er zijn enkele antieke toastrekken gemaakt met nieuwe figuren erop, zoals deze gondelier. Anderen waren eenvoudiger en bedoeld om op een dienblad te worden geplaatst.

Antieke toastrekstijlen om in het oog te springen

Hoewel niet iedereen een grootouder had die een formele theebus had en specifieke tafelarrangementen (inclusief het verplichte zilveren toastrek) die ze op zondagmiddag uit de kast haalden, zijn de meeste mensen bekend met het algemene uiterlijk van de tool, dankzij de visuele bekendheid van deze antieke voorwerpen. Er is een grote kans dat u er een kunt identificeren als dat nodig is. Toch schuilt er veel meer achter deze ongebruikelijke consumptieve gereedschappen dan op het eerste gezicht lijkt, zoals blijkt uit de verschillende manieren waarop ze zijn gemaakt en ontworpen.

Traditionele toastrekken

Traditioneel bestonden toastrekken uit ongeveer zes tot acht verticaal georiënteerde ruimtes waarin je gekookte stukjes toast netjes op de eettafels werden tentoongesteld. De vroegste voorbeelden van deze toastrekken hebben conventionele vierkante vormen, terwijl rekken die aan het einde van de 19e eeuw werden ontworpen minder nadruk hadden op strikte geometrie, waarbij sommige voorbeelden de voorkeur gaven aan een trapsgewijze halvemaanvormige waaiervorm. Omdat deze gereedschappen bedoeld waren om regelmatig te worden gebruikt, waren de meeste uitgerust met ingebouwde handgrepen voor gemakkelijk draagbaarheid, en sommige hadden zelfs inklapbare ruimtes voor eenvoudig opbergen.

Gearticuleerd toastrek, van de Britse kunstenaar Christopher Dresser
Gearticuleerd toastrek, van de Britse kunstenaar Christopher Dresser

Toastrekken met extra ruimte

Je voorouders waren niets anders dan sluw als het om huishoudelijke gadgets ging; historische huishoudens waren niet beperkt tot traditionele toastrekken. Er waren zelfs allerlei toastrekken met indrukwekkende toevoegingen en accommodaties die mensen konden kopen. Deze antieke toastrekken waren uitgerust met onderdelen zoals ingebouwde kruimelvangers, ruimtes om botersticks te plaatsen, bevestigde eierhouders en nog veel meer.

Toastrek, Paul Storr, Londen, 1809-1810
Toastrek, Paul Storr, Londen, 1809-1810

Nieuwe toastrekken

Je zou verrast zijn door het gevoel voor humor van de Victorianen als het ging om hun ideeën over interieurontwerp. Samen met hun dramatische en sierlijke neigingen en hun whiplash-inducerende oscillaties tussen verschillende ontwerpheroplevingen, hadden de Victorianen een voorliefde voor nieuwigheid in hun esthetiek. Dit resulteerde in het creëren van gewone goederen zoals toastrekken met elementen die leken op objecten zoals geweren en wandelstokken, tot groot plezier van de eigenaar.

Vintage toastrekken

Vintage toastrekjes zijn wat onconventioneler, vooral wat betreft hun ontwerpen en materialen. Vaak zul je merken dat deze toastrekjes zijn gemaakt van materialen zoals keramiek, porselein of hout. Dit betekent wel dat deze toastrekken niet zo gemakkelijk konden worden verplaatst en getransporteerd als hun oudere tegenhangers, waardoor ze eerder een decoratief doel dan een functioneel doel dienden.

Geroosterde sneetjes brood in een wit porseleinen toastrek
Geroosterde sneetjes brood in een wit porseleinen toastrek

Materialen voor toastrek

Antieke toastrekjes werden meestal gemaakt van zilver of zilverplaat, maar ze waren niet uitsluitend gemaakt van glanzend materiaal. Onder de vele soorten materialen waaruit deze armaturen voor de eetkamer zijn gemaakt, zijn:

  • Zilver
  • Verzilverd
  • Roestvrij staal
  • Messing
  • Porselein
  • Keramisch

Hoe waardeer je een antiek toastrek

Gezien hun verfijnde doel en ontwerp zijn deze antieke toastrekjes zeer aantrekkelijk voor mensen met affiniteit voor visuele esthetiek. Als het om dit antiek gaat, geldt: hoe ouder het stuk is, hoe hoger de prijs. Op dezelfde manier spelen de materialen een belangrijke factor bij het beoordelen van deze items, omdat zilver zelf een aanzienlijke waarde heeft en voor hogere prijzen zal worden verkocht dan dingen als roestvrij staal of keramiek. Leeftijd en materiaal zijn dus twee van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het beoordelen van een antiek toastrek. Bijkomende kenmerken die van invloed kunnen zijn op waarden zijn onder meer de fabrikant of maker, het land van herkomst en de stijl.

IJzeren toastrek, circa 1937. Kunstenaar Florence Stevenson
IJzeren toastrek, circa 1937. Kunstenaar Florence Stevenson

Afhankelijk van waar u uw goederen vandaan ha alt (bijvoorbeeld online of persoonlijk), kunnen deze antieke toastrekken tussen de €10 en €500 worden verkocht. Dit assortiment maakt het moeilijk om een oordeel te vellen als je persoonlijk winkelt, maar het kan betekenen dat je geluk hebt als je alleen op zoek bent naar een toastrek, minder voor verzameldoeleinden en meer om esthetische redenen.

Dit zijn enkele onlangs verkochte antieke toastrekken, die allemaal qua stijl en prijs variëren:

  • Laat-Victoriaanse wandelstok Nieuwigheid Toastrek - Verkocht voor $ 48,28
  • Elkington en Co. Victoriaanse toastrek in gotische stijl - Verkocht voor $ 52,99
  • Set van vier Birmingham Sterling Silver Art Deco Toast Racks - Verkocht voor $ 530,89

Hoe u antieke toastrekken in uw huis gebruikt

Jarenlang verzamelden toastrekken stof in de donkere nissen van zolders, kasten en kringloopwinkels en waren ze zowel verouderd als ongewenst. Toast kon immers gemakkelijk op een bord worden gestapeld, en nu de formaliteiten bij het ontbijt afnemen, is het alleen maar logisch dat het toastrek tot voor kort zijn functie in het moderne huis heeft verloren. Toch hebben mensen de afgelopen tien jaar de verscheidenheid en schoonheid van het antieke toastrek herontdekt. De waarden zijn omhooggeschoten terwijl verzamelaars hun best doen om de meest ongewone, meest uitgebreide en mooiste toastrekken te bemachtigen die er zijn. Waar je tien jaar geleden bijna elk toastrek voor €10 of minder had kunnen kopen, kun je nu verwachten dat je €50-€100 beta alt voor een klein, eenvoudig toastrek, en vele malen meer voor een ongewoon ontwerp.

En dankzij de sluwe geesten van de moderne huisvrouwen hebben deze antieke toastrekken op prachtige manieren nieuw leven en een doel gekregen, zoals:

  • Gebruik ze als brievenhouders. Vanwege alle compartimenten zijn toastrekjes geweldige brievenhouders. Je kunt brieven scheiden op zakelijk, informeel en rekeningen, en meer categorieën als het toastrek groot genoeg is.
  • Organiseer uw belangrijke rekeningen en documenten. Neem uw rekeningen mee voor een avondje uit door ze te organiseren in een van deze antieke toastrekjes met zijn elegante zilverachtige kleur en geometrisch ontwerp. Je kunt ze sorteren op soort, vervaldatum of op een andere manier die bij je past.
  • Gescheiden briefpapier en kraftpapier. Of u nu van mooie briefpapier of uw plakboek houdt, toastrekjes organiseren die speciale papieren prachtig. Ze zijn gemakkelijk te bereiken en gemakkelijk te zien.
  • Toneer uw dinerservetten. Of u nu houdt van het gemak van papieren servetten of geniet van de soberheid van stoffen servetten, deze perfect symmetrische antieke toastrekjes kunnen dienen als goddelijk geïnspireerde servethouders. Zeg vaarwel tegen de ronddraaiende caddies van je grootouders uit het midden van de eeuw en hallo tegen deze onconventionele apparaten.
  • Organiseer uw tijdschriftabonnementen en boeken. Houd uw leeslijst overzichtelijk door dat antieke toastrekje te gebruiken dat u in de kringloopwinkel vond, waar u uw favoriete teksten op kunt bewaren klaar.
  • Bewaar handdoeken en washandjes erin. Breng het verblijf van uw gasten naar een hoger niveau door een van deze antieke toastrekjes in hun eigen badkamer te plaatsen en extra handdoeken en washandjes erin voor gemakkelijke toegang. Ze zullen zo onder de indruk zijn van deze subtiele accenten dat je misschien moet beginnen met het beantwoorden van hun reeks toekomstige verzoeken om te overnachten.

Plaatsen om antieke toastrekken te vinden

Je kunt antieke toastrekken vinden in plaatselijke antiekwinkels, bij garageverkopen en consignatiewinkels. De snelste (en gemakkelijkste) plek om rond te snuffelen naar een antiek toastrek is echter online, op websites als:

  • eBay - eBay is een van de meest uitgebreide plaatsen om te bezoeken als je op zoek bent naar antieke goederen zoals toastrekjes. In tegenstelling tot sommige websites hebben ze veel goederen van over de hele wereld, wat betekent dat je gemakkelijk regionale toastrekken kunt aanschaffen om aan je collecties toe te voegen.
  • Etsy - Etsy lijkt ongelooflijk veel op eBay, maar is zelfs iets gemakkelijker te navigeren dankzij hun individuele, op de marktplaats gebaseerde organisatiesysteem (in tegenstelling tot het op items gebaseerde systeem van eBay). Ook zij halen hun inventaris uit de hele wereld en hun prijzen worden bepaald door elke verkoper.
  • 1st Dibs - Een van de traditionele online antiekwinkels is 1st Dibs. Als u een hoogwaardig, verifieerbaar antiek toastrek aan uw collectie wilt toevoegen, dan is het bekijken van de inventaris van 1st Dibs een must. Met 1st Dibs krijgt u de conventionele prijzen in veilingstijl die u bij andere retailers hanteert.
  • Ruby Lane - Samen met 1st Dibs is Ruby Lane een van de grootste antiekveilingen op internet. Ook zij hebben geverifieerde producten die variëren in leeftijd, stijl en prijs.

Maak een toost op dit elegante huishoudelijke gereedschap

Toastrekjes lijken misschien tot het verleden, maar deze elegante gereedschappen van weleer kunnen nog steeds een waardevolle plaats innemen in je dagelijks leven. Van decoratief tot functioneel gebruik, deze antieke toastrekken kunnen u en uw gezin nog generaties lang van dienst blijven.

Aanbevolen: