Gotisch interieurontwerp: geschiedenis & Hoe het er vandaag de dag uitziet

Inhoudsopgave:

Gotisch interieurontwerp: geschiedenis & Hoe het er vandaag de dag uitziet
Gotisch interieurontwerp: geschiedenis & Hoe het er vandaag de dag uitziet
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

De oorsprong van het klassieke gotische interieurontwerp gaat terug tot de middeleeuwen, toen bouwstijlen werden gedomineerd door kerkelijke invloeden, vooral christelijke kathedralen. Deze belangrijke ontwerpbeweging is in de loop der jaren in verschillende vormen weer opgedoken, zoals tijdens het Victoriaanse tijdperk en aan het einde van de vorige eeuw met de gothic-subcultuur.

Geschiedenis van gotisch ontwerp

Hoewel de gotische architectuur zijn wortels heeft in de grote religieuze structuren van Europa, is deze ook te zien in universiteiten, kastelen, openbare gebouwen en privéwoningen. De dramatische ontwerpen van gebouwen zoals de Notre Dame-kathedraal in Parijs, Frankrijk, hebben onderscheidende elementen die nog steeds bestaan. Deze omvatten de spitsboog die wordt gebruikt op ramen en deuropeningen, maaswerk, geclusterde kolommen, geribde gewelven en luchtbogen.

Architecten uit de middeleeuwen gebruikten innovatieve bouwtechnieken die resulteerden in slanke metselwerkmuren die grote, decoratieve glazen ramen konden ondersteunen, samen met ingewikkeld stenen maaswerk. Deze nieuwe kathedraalontwerpen creëerden heldere en open structuren met steeds hogere torenspitsen aan de buitenkant. Kleurrijke glas-in-loodramen waren prominent aanwezig in de kerken, samen met opmerkelijke sculpturen van waterspuwers en religieuze iconen.

In de daaropvolgende eeuwen kreeg residentiële architectuur meer aandacht, en de westerse smaak keerde terug naar het romantische karakter van middeleeuws ontwerp, wat resulteerde in de neogotische beweging van de 18e en 19e eeuw. Dit v alt samen met de sierlijke Victoriaanse periode waarin nieuwe machines resulteerden in gemakkelijke toegang tot gedetailleerde trimontwerpen en houtsnijwerk. De beweging heette in de Verenigde Staten Carpenter Gothic vanwege de economische houtvoorraden die houten peperkoekversieringen met complexe middeleeuwse gotische ontwerpen mogelijk maakten.

Gotisch interieurontwerp vandaag

De Victoriaanse gotiek en neogotische stijl worden nog steeds gebruikt bij het bouwen van moderne huizen en voor het decoreren van binnenruimtes. De belangrijkste elementen die moeten worden opgenomen zijn architectonische kenmerken zoals spitsbogen, open haarden, glas-in-loodramen en houten balken aan het plafond. Vloeren in een gotisch huis hebben doorgaans een hard oppervlak, zoals steen, tegels of donker gekleurd hardhout. Voeg wat zachte vloerkleden in diepe tinten toe voor een gezelliger gevoel in je kasteelachtige toevluchtsoord.

Afbeelding
Afbeelding

Echo deze rijke tinten met dramatische muurkleuren zoals oker, violet, rood, zwart, goud en jagersgroen. De middeleeuwse sfeer kan verder worden versterkt met houten lambrisering of decoratieve verfbehandelingen zoals muurschilderingen, gestencilde heraldische ontwerpen of trompe-l'oeil-illusies van stenen muren. De toevoeging van weelderige wandtapijten en fluwelen raamdecoratie zal helpen de magische sfeer te creëren die je terugvindt in het gotische interieurontwerp.

Meubelstukken moeten van zwaar en massief hout zijn voor het beste effect, maar hun ontwerp kan uitvoerig uitgesneden of simplistischer van aard zijn. Moderne reproducties van eiken meubelen uit de neogotische stijl zullen een indrukwekkend statement maken. Zoek naar meubelstukken met gedraaide poten, gebogen ontwerpen, uitgesneden details en zachte bekleding. Accessoires in een gotisch interieurontwerp kunnen enkele essentiële elementen bevatten die kenmerkend zijn voor de stijl, zoals kaarsen, smeedijzeren stukken, beeldhouwwerken, waterspuwers en kruisen.

Gothic interieurontwerpbronnen

Victorian Furniture Company - Biedt reproducties van meubels uit het Victoriaanse tijdperk, waaronder slaapkamersets, woonkamerensembles, eettafels en accentstukken.

Andy Thornton VS - Grote collectie teruggewonnen en geborgen antiek in gotische stijl, zoals kerkaccessoires, glas-in-lood, schoorsteenmantels, uit hout gesneden architectonische stukken en meubels.

Aanbevolen: