Vintage & antieke caleidoscopen: waar wetenschap en spel elkaar ontmoeten

Inhoudsopgave:

Vintage & antieke caleidoscopen: waar wetenschap en spel elkaar ontmoeten
Vintage & antieke caleidoscopen: waar wetenschap en spel elkaar ontmoeten
Anonim

Antieke caleidoscopen staan ver af van het speelgoed dat we als kinderen hadden. Leer alles over hun wetenschappelijke oorsprongsverhaal en hoeveel ze vandaag de dag waard zijn.

Vrouw die een caleidoscoop gebruikt
Vrouw die een caleidoscoop gebruikt

Van het blazen van vuurraderen tot het toevoegen van spinnervelgen om in een band te draaien: we zijn geobsedeerd door het kijken naar beelden die met snelheid worden gemaakt. Een kleurrijke manier om aan de jeuk te krabben is door door een caleidoscoop te kijken. Dit hippe speelgoed met een kinderachtige reputatie is niet ontstaan uit eigenzinnigheid, maar uit echte wetenschappelijke experimenten op het werk. Leer alles over deze coole gereedschappen en zie hoe waardevol vintage en antieke caleidoscopen vandaag de dag zijn.

Antieke Caleidoscopen: waar wetenschap kunst en spel ontmoet

Ondanks dat het het kitscherige speelgoed is waar we allemaal om smeekten op de kermis, hebben caleidoscopen een lange geschiedenis vol wetenschappelijke ontdekkingen. Je hebt de wetenschappelijke experimenten van natuurkundige Sir David Brewster over de polarisatie van licht terwijl het door glasplaten gaat als dank voor de trippy kleurrijke patronen die vandaag de dag duizend keer worden herhaald.

In 1817 patenteerde Brewster zijn caleidoscopische apparaat, en binnen tien jaar werd het een enorme hit. Victorianen waren gefascineerd door de felle kleuren en onvoorspelbare beelden. En in een periode waarin innovatie, uitvindingen en creativiteit centraal stonden, is het niet verwonderlijk dat iets dat kunst en wetenschap verbond een enorm succes zou worden.

Hoe de caleidoscoop zijn patronen maakt
Hoe de caleidoscoop zijn patronen maakt

Tegen het midden van de 19eeeuw waren caleidoscopen over de vijver gereisd. Pas in het begin van de 20e eeuw werden deze luxe metalen caleidoscopen getransformeerd in iets goedkoper en toegankelijker. Zo begon de speelgoedcaleidoscoop-rage.

Soorten antieke en vintage caleidoscopen

De nieuwe caleidoscopen die je als kind in de dierentuin hebt opgepikt, zijn niet het einde van alle caleidoscopische ontwerpen. Ongelooflijk genoeg is er een grote wereld aan caleidoscopen die je kunt verkennen.

Wielcaleidoscopen

Wielcaleidoscopen bestaan uit twee afzonderlijke delen: het wiel en de buis waar je doorheen kijkt. Aan de bovenkant van de buis bevindt zich een lens, met meerdere lagen veelkleurig glas verbonden met een centrale as aan het andere uiteinde (die het wiel vormt). Deze ronde ruiten draaien met hoge snelheid en creëren een steeds veranderend patroon dat je door de kijker kunt bekijken.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Nelis Antiques (@nelisantiques)

Kaleidoscopen in de salon

Parlor-caleidoscopen zijn de meest verheven antieke caleidoscopen op de markt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige, stevige materialen zoals messing. Deze caleidoscopen worden geleverd met statiefachtige instellingen zodat ze op tafelbladen of mantels in de salon kunnen worden geplaatst, een veel voorkomende sociale plek in Victoriaanse huizen. Als zittend stuk was deze caleidoscoop veel meer dan alleen kinderspeelgoed. In plaats daarvan was het een statement van zowel technologische vooruitgang als rijkdom.

In zekere zin waren deze caleidoscopen de enorme flatscreentelevisies van hun tijd. U kunt indruk maken op uw gasten met uw nieuwe gadgets en ze jaloers maken op uw leven en station.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Andrew Seccombe (@mr_blighty)

Droge-celcaleidoscopen

Droge-celcaleidoscopen zijn goedkoop gemaakte caleidoscopen die geen vloeibaar of brekend glas hebben om hun patronen te creëren. In plaats daarvan hebben ze kleine kleurrijke stukjes glitter, pailletten, enz. die je zelf kunt manipuleren door het eindstuk te draaien.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Vintage By Sesame (@vintage_by_sesame)

Snelle tip

Een snelle manier om een caleidoscoop met droge cellen te herkennen is aan de vorm van een zaklamp.

Oliecelcaleidoscopen

Net als saloncaleidoscopen zijn oliecelcaleidoscopen van hogere kwaliteit en duurder dan veel andere versies. Deze caleidoscopen zijn gebouwd met holle glasplaten die gevuld zijn met gekleurde minerale oliën. Deze vloeibaarheid creëert de meest niet-repetitieve patronen van alle stijlen.

Antieke en vintage caleidoscoopmakers om naar te zoeken

Het zal je misschien verbazen dat er een paar bekende namen op de caleidoscoopmarkt zijn. Deze makers uit de 19deen 20de eeuw maakten waardevolle caleidoscopen die vandaag de dag nog steeds gewild zijn. Controleer dus elke oude caleidoscoop die je tegenkomt op deze opmerkelijke namen.

Antieke caleidoscoop
Antieke caleidoscoop
  • Chesnik-Koch
  • C. G. Bush & Co.
  • Gilbert & Zonen
  • Van Cort Instruments
  • Corki-weken

Hoe waardevol zijn antieke en vintage caleidoscopen?

Antieke instrumenten zijn moeilijk te vinden in goede staat; ze werden gewoon niet op dezelfde manier doorgegeven als sieraden, kleding of beddengoed. Hoewel staat, stijl en interesse van de koper allemaal een rol spelen bij het bepalen hoe waardevol een antieke caleidoscoop is, zijn telescopen uit de 19thcentury relatief zeldzaam en kunnen ze tussen de €500 en €1.000 waard zijn. Deze saloncaleidoscoop uit 1873 werd bijvoorbeeld op eBay voor $ 301 verkocht.

Intussen zijn vintage caleidoscopen uit het begin en midden van de 20de eeuw niet altijd zoveel waard. Speelgoedcaleidoscopen kunnen maximaal tussen de $ 10 en $ 30 worden verkocht, zoals deze Steven-caleidoscoop uit de jaren 50, die online slechts voor $ 24 werd verkocht. De duurste exemplaren zijn met de hand gemaakt door vooraanstaande ambachtslieden en worden voor een paar honderd dollar verkocht.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze stukken, alleen al op basis van zeldzaamheid en leeftijd, waarschijnlijk meer geld waard zouden moeten zijn. Maar in een nichemarkt voor verzamelaars is de vraag de belangrijkste factor. Mensen moeten geld opbrengen om de prijzen te verhogen, en dat is moeilijk in de caleidoscoopwereld.

Wat is de blijvende erfenis van Caleidoscopen?

Vandaag kun je zien hoe caleidoscopen de cultuur tot ver buiten de speelgoedwereld hebben beïnvloed. Deze wervelende, kleurrijke ontwerpen beïnvloedden generaties textielkunstenaars. Quilters, tie-dyers, borduursters en juweliers over de hele wereld blijven stukken maken die zijn beïnvloed door deze onvoorspelbare ontroerende scènes.

En het is ook een passie waar mensen verbinding mee maken. De Brewster Kaleidoscope Society is een plek waar caleidoscoopmakers en fans samenkomen om meer over het vak te leren en hun creaties te delen.

Laat het verleden je hypnotiseren

Als er één ding is dat ASMR-video's en -audio hebben bevestigd, is het dat mensen ervan houden om gekalmeerd te worden door ritmische patronen. Wat begon als een toevallige ontdekking is uitgegroeid tot een grote vreugde voor kinderen overal ter wereld. En het kan ook uw vreugde zijn als u toevallig een van deze zeldzame en waardevolle antieke caleidoscopen van lang vóór uw tijd vindt.

Aanbevolen: