Vintage glazen fruitverzamelaars kunnen hun tanden erin zetten

Inhoudsopgave:

Vintage glazen fruitverzamelaars kunnen hun tanden erin zetten
Vintage glazen fruitverzamelaars kunnen hun tanden erin zetten
Anonim

Net als pauwstoelen behoort vintage glasfruit tot de iconische interieurs uit het midden van de eeuw. Lees meer over het kunstglas en hoeveel het vandaag waard is.

Glaswerk - 20e eeuw - Italië, productie Murano
Glaswerk - 20e eeuw - Italië, productie Murano

Als je in de trotse pauwenstoel van je familie zit, zie je nog net de fruitmand op het bijzettafeltje naast het handwerk van je moeder en je schoolfoto's. Alleen, dit is een stapel fruit waar je eigenlijk niet je tanden in kunt zetten - tenzij je er een wilt afbreken. Vintage glasfruit is een van die prachtig gedateerde decoraties die je in één oogopslag terug in de tijd stuurt. Als je geluk hebt, is de schaal met glazen fruit van je moeder misschien wel veel meer waard dan de complimenten die ze er in de jaren zestig over kreeg.

Vintage glasfruit en de opkomst van kunstglas

Vintage set van 5 handgeblazen kunstglasfruit
Vintage set van 5 handgeblazen kunstglasfruit

Kunstglas is met de hand geblazen en gemaakt voor een esthetisch of decoratief doel. Deze stukken zijn niet bedoeld om op een praktische manier te worden gebruikt, maar worden bewonderd om hoe funky en cool ze zijn. In de jaren vijftig won kunstglas aan populariteit. Mensen in de jaren zestig en zeventig, decennia waarin iedereen er trots op was elke kleur van de regenboog te mixen en matchen, waren grote fans van kunstglas. Waarschijnlijk vanwege de vele levendige, verzadigde kleuren waarin je ze kon laten maken. Ze pasten ook goed bij de neutrale houten meubels die je destijds overal zag.

Hoe vintage glasfruit te identificeren

Gedetailleerde vintage handgeblazen Murano-glazen appel met gouden overlay
Gedetailleerde vintage handgeblazen Murano-glazen appel met gouden overlay

Je kunt met je ogen een stuk glasfruit van plastic of schuim onderscheiden, maar het is lastiger om het te dateren. Tenzij het specifiek is ondertekend door een glasblazer of bedrijf, heb je eigenlijk niets om op terug te vallen.

Je kunt echter vaststellen of het handgeblazen of machinaal geblazen is, en machinaal geblazen kunstglas begon pas na de jaren zeventig serieus. Handgeblazen glas heeft dus een grotere kans dat het vóór de jaren tachtig wordt gemaakt.

Als een kunstwerk met de hand geblazen is, zou het de meeste van deze kenmerken moeten hebben:

  • Pontil-markeringen- Pontil-markeringen zijn de cirkelvormige littekens die je ergens op het glas kunt vinden, wat aangeeft dat deze van de puntige staaf is afgebroken.
  • Onvolkomenheden in het glas - Als je kleine belletjes in het glas ziet zitten, of een andere onvolkomenheid, is het waarschijnlijk met de hand geblazen.
  • Geen zichtbare naadlijnen - Machinaal vervaardigd glas heeft zichtbare naadlijnen die door het hele stuk lopen waar de onderdelen aan elkaar zijn gegoten, maar geblazen glas heeft geen naden.
  • Handtekeningen - Het is waarschijnlijk, maar niet standaard, dat professionele glasblazers hun werk signeren.

Vintage Muranoglasfruit: het enige glasfruit dat er toe doet

Druiven, Muranoglasfruit
Druiven, Muranoglasfruit

Murano-glas is een hoogwaardig kunstglas dat wordt gemaakt in de regio Murano in Italië. Al honderden jaren geven glasblazers en ambachtslieden hun geheimen door en creëren ze adembenemende stukken die voor duizenden dollars worden verkocht.

Hoewel deze kunstenaars niet alleen glasfruit maakten, was het een van de vele decoratieve motieven die ze halverwege de 20deeeuw creëerden. Als je niet goed thuis bent in het onderscheiden van goedkoop glas van duur, dan kun je misschien niet het verschil zien tussen echt Muranoglas en imitatie. En jongen, de glasblazers imiteerden de Murano-stijlen halverwege de eeuw.

Helaas signeerden Murano-glaskunstenaars hun werk pas in de jaren zeventig, wat betekent dat er veel Murano-glas zonder papieren is. Als uw stuk er bijzonder goed vervaardigd uitziet en misschien een sticker draagt waarop staat dat het uit Murano, Italië komt, is het de moeite waard om er een taxateur naar te laten kijken.

Hoeveel is vintage glasfruit waard?

Gedetailleerde vintage handgeblazen Murano-glazen appel met gouden overlay
Gedetailleerde vintage handgeblazen Murano-glazen appel met gouden overlay

Het verbaast je waarschijnlijk niet dat er niet veel vraag is naar fruit gemaakt van glas. Maar dat betekent niet dat gespecialiseerde verzamelaars niet de beste stukken op een veiling kunnen bemachtigen. Omdat er voor dit glaswerk geen kunstenaarshiërarchie bestaat, zijn de prijzen meestal gebaseerd op de stijl van het individuele fruit, de kwaliteit van het glas en wie er geïnteresseerd is om het te kopen.

Waarden lopen echt uiteen voor vintage glasfruit, variërend van $ 10 per stuk tot $ 1.000 - $ 3.000 voor sets van de hoogste kwaliteit. Dit eenvoudige oranje gestippelde glas werd bijvoorbeeld op eBay voor slechts $ 8,99 verkocht. Ondertussen wordt een partij van 5 vintage glasvruchten uit Murano met dezelfde textuur momenteel aangeboden voor $ 2.200 op 1stDibs.

Maar op basis van de gemiddeld lagere prijzen waarvoor deze verzamelobjecten worden verkocht, is het niet voldoende om hoop te koesteren dat je een enorme winst kunt maken met het oude glasfruit van je ouders.

Glasfruit dat nooit vervaagt

De inrichting van het huis uit het midden van de eeuw hield ervan om het alledaagse naar een hoger niveau te tillen. Waarom zou je anders kruislings gestikte taferelen op de muren aantreffen of glazen fruit op de tafels? Hoewel dit kleurrijke vintage kunstglas niet zo waardevol is, is het toch de moeite waard om te bewaren, al was het maar om een vleugje eigenzinnigheid aan je kamer toe te voegen.

Aanbevolen: